fe18b70a81c14db18417d7610f49b7a93 Foto: Anna Rowland

5.8 2015

14-21 augusti: ACTIONPAINTINGBABYSPLASH! under Malmöfestivalen

Det unika projektet ACTIONPAINTINGBABYSPLASH! som arrangerades på Moderna Museet Malmö under tre veckor i början av året kommer att återuppstå. Projektet, som blev en stor succé, kommer att genomföras under årets upplaga av Malmöfestivalen den 14-21 augusti.

På Gustav Adolfs torg i centrala Malmö kommer stora som små att kunna gå loss med färger och samtidigt ta del av actioninspirerad konst.

Under tre riktigt intensiva veckor i början av året förvandlade ACTIONPAINTINGABYSPLASH! Moderna Museet Malmö till en plats full av sprutande och rinnande färg, actioninspirerad konst med feministiska undertoner och mängder av färgkladdiga och ansiktsmålade bebisar, barn och vuxna. Projektet blev en stor succé och lockade många nya publikgrupper, berättar Joa Ljungberg, curator på Moderna Museet Malmö och en av initiativtagarna bakom projektet:

–I salarna åts det banan, målades, ammades och kröps. ACTIONPAINTINGBABYSPLASH! visade att det uppenbarligen finns ett sug efter att få ge sig hän med färg och att släppa på tyglarna, men också efter att få göra något speciellt tillsammans med sina barn, och inte minst att få gå loss på museets vita väggar! Det känns fantastiskt roligt att nu få flytta ut projektet på gatan och förhoppningsvis möta en helt ny publik.

Moderna Museet Malmö är inbjuden till Malmöfestivalen för att delta i festivalens kulturprogram. I en byggnad uppförd på Gustav Adolfs torg kommer ett antal videoverk och dokumentationer som visar actioninspirerad konst att visas. Varje dag kl. 14 genomförs en workshop – det kan vara bebisar som får experimentera med ätbara färger på en gigantisk golvmålning, barn och vuxna som med hjälp av däck, kulor, hjul och annat skapar olika mönster och formationer tillsammans eller en totalt hämningslös färgexplosion. Precis som när ACTIONPAINTINGBABYSPLASH! genomfördes på museet är parollen en unik blandning av utställning och skapande verkstad för alla mellan 0-110 år.

–Vi får ständigt frågor om vi ska genomföra projektet igen och det känns därför väldigt roligt att kunna presentera en ny version inom ramen för Malmöfestivalen, som lockar en bred och stor publik. Vi ser ACTIONPAINTINGBABYSPLASH! som ett tröskelsänkande projekt där vi kan visa nya besökare vad vår verksamhet kan innebära, säger John Peter Nilsson, chef för Moderna Museet Malmö.

Läs mer om ACTIONPAINTINGBABYSPLASH!

Publicerad 5 augusti 2015 · Uppdaterad 11 november 2015