Eglė Budvytytė, Choreography for the Running Male, 2014 © Courtesy of the artist. Foto: Ieva Budzinskaite

28.8 2017

Moderna Museet Malmö söker vältränade män

Är du en vältränad kortklippt man utan skägg i åldersspannet 35-50 år? Som dessutom är 180-185 cm lång och definierar dig själv som maskulin? Då är du precis vad Moderna Museet Malmö letar efter till en performance som kommer att framföras under Gallerinatten.

Som en del av utställningsprojektet PUBLIC MOVEMENT: Om konst, politik och dans deltar konstnären Eglė Budvytytė med performancen ”Choreography for the Running Male”. Under Gallerinatten den 30 september, då utställningen öppnar, kommer nio män att sakta jogga genom Malmö, samtidigt som de utför koreograferade rörelser.

Nu går Moderna Museet Malmö ut med en öppen inbjudan för att hitta deltagare till performancen. Ingen tidigare erfarenhet av performance eller konstsammanhang krävs. Däremot är karaktärsdragen tydligt definierade. Deltagarna ska vara vältränade skägglösa män med kort hår i åldersspannet 35-50, som är 180-185 cm långa och som definierar sig själva som maskulina. Alla män som känner sig träffade av den beskrivningen välkomnas att skicka in sin ansökan för att delta i ”Choreography for the Running Male”. Män med liknande yttre har tidigare joggat genom Vilnius, Sydney och London. Men varför är det viktigt att deltagarna ser ut på ett speciellt sätt, och varför just män?

—Budvytytės performance diskuterar idéer om hur manligt och kvinnligt är knutet till den fysiska kroppen, och påvisar sociala konstruktioner där de kollektiva gesterna blir politiska, säger Andreas Nilsson, som curerat utställningen PUBLIC MOVEMENT tillsammans med Joa Ljungberg och Ana María Bermeo Ujueta.

”Choreography for the Running Male” är bara ett av flera performance som framförs under PUBLIC MOVEMENT – ett projekt som rör sig i gränslandet mellan utställning och praktik. Ett rikt utbud av deltagande workshops kombineras med utställda verk av samtida konstnärer, som på olika sätt koreograferat kroppen för att utmana normer, värderingar, makt och maktlöshet.

—Projektet är nyskapande i sitt i format. Samtidigt som publiken kan ta del av konstverk där kroppens närvaro och rörelse har använts för att uttrycka frigörelse, motstånd och ett politiskt ställningstagande, får de också utforska den egna kroppens möjligheter och begränsningar, säger Joa Ljungberg.

Publicerad 28 augusti 2017 · Uppdaterad 20 september 2017