Skulptur efter skulptur
Moderna Museet i Stockholm, 11 oktober 2014 – 18 januari 2015
I höst ställs tre av världens ledande konstnärer för första gången sida vid sida. Utställningen Skulptur efter skulptur presenterar storskaliga mästerverk av Katharina Fritsch, Jeff Koons och Charles Ray. Det är den första omfattande utställningen där de banbrytande konstnärerna visas tillsammans och för majoriteten av verken är det dessutom premiär i Sverige.
– En utställning med en enda av dessa tre konstnärer skulle räknas som en viktig händelse i svenskt konstliv. Att kunna visa alla tre under samma tak är helt unikt, säger överintendent Daniel Birnbaum.
Skulptur efter skulptur börjar med ikoniska verk från sent 1980-tal och tidigt 90-tal som lyfter fram konstnärernas förhållningssätt till konsumtionsvaran och ready-maden, och följer utvecklingen i de tre konstnärskapen från det upphittade till det tillverkade, från uppvisande till utförande. När dessa konstnärer först slog igenom (Fritsch i Düsseldorf, Koons i New York och Ray i Los Angeles) var minimalismen och konceptualismen fortfarande den rådande måttstocken och modellen för ambitiös ny konst. Verken som de tre konstnärerna är världsberömda för idag är tydligt föreställande, vardagliga och medvetet skulpturala. Den konst som visas i Skulptur efter skulptur kan sägas komma efter skulpturens påstådda död, men den kommer också ”efter” i en annan bemärkelse, då skulpturerna kan sägas efterbilda den konstform som de ska förnya.
– Det som utmärker dessa konstnärers verk är inte bara deras intresse för gestaltning och avbildning – utan också det faktum att alla tre helt eller delvis ägnat sina konstnärskap åt traditionell skulptur. I början av deras karriärer hade faktiskt ingen kunnat tänka sig att det var så här framtidens seriösa konst skulle se ut, säger utställningens curator Jack Bankowsky.
Skulptur efter skulptur för samman tretton samtida mästerverk av Katharina Fritsch, Jeff Koons och Charles Ray – tre konstnärer som vid sidan av varandra har återuppfunnit skulptur som konstform. Några av höjdpunkterna i utställningen är bland andra Jeff Koons berömda skulptur Michael Jackson and Bubbles (Michael Jackson och Bubbles, 1988), ett sockersött porträtt i porslin och guld av popstjärnan Michael Jackson med schimpansen Bubbles i knäet, Charles Rays två ton tunga Tractor (Traktor, 2005) och Katharina Fritschs spöklika Madonnenfigur (Madonnafigur, 1987) i knallgult, som blev mycket omtalad då den dök upp på ett torg Münster i Tyskland i samband med Skulptur Projekte Münster.
Katharina Fritsch är född 1956 i Essen, Tyskland. Hon bor och arbetar i Düsseldorf. Fritsch är utbildad vid University of Münster och Kunstakademie Düsseldorf där hon nu är professor i skulptur. 1995 representerade Fritsch Tyskland vid Venedigbiennalen. Hon har haft separatutställningar på många stora museer såsom Tate Modern i London, Kunsthaus Zürich, Museum für Moderne Kunst i Frankfurt, San Fransisco Museum of Modern Art och Art Institute of Chicago. Hennes verk finns representerade i samlingarna hos en mängd stora museer, som till exempel Museum of Modern Art i New York, Philadelphia Museum of Art och Staatsgalerie Stuttgart. Katharina Fritsch väckte stor uppmärksamhet 2013 då, inom ramen för The Fourth Plinth Project, hennes verk Hahn/Cock avtäcktes på den fjärde lediga sockeln för statyer och skulpturer på Trafalqar Square i London.
Jeff Koons är född 1955 i York, Pennsylvania, USA. Koons har studerat vid Maryland Institute College of Art in Baltimore och the School of the Art Institute of Chicago. Han bor och arbetar i New York. Koons har haft separatutställningar på en mängd internationella instiutioner som till exempel Guggenheim Museum och Metropolitan Museum of Art i New York, Walker Art Center i Minneapolis, Serpentine Gallery i London, Fondation Beyeler i Basel och Châteu de Versailles utanför Paris. Koons verk finns representerade i en mängd samlingar hos världens ledande museer, till exempel Museum of Modern Art och Guggenheim Museum i New York, Los Angeles County Museum, Tate i London och Stedelijk Museum i Amsterdam. Koons är välkänd för sina offentliga skulpturer, till exempel hans monumentala blomsterskulptur Puppy (1992), som visades vid Rockefeller Center i New York, 2000, och som nu är permanent installerad vid Guggenheim Bilbao. Koons har även det senaste året uppmärksammats för sitt samarbete med Lady Gaga. Under sommaren 2014 presenteras Koons stort i en retrospektiv på Whitney Musuem of American Art i New York.
Charles Ray är född 1953 i Chicago, USA, och är baserad i Los Angeles. Han har studerat vid University of Iowa och Mason Gross School of Art, Rutgers University i New Jersey och är nu professor i skulptur vid UCLA i Los Angeles. Ray har haft en mängd separatutställningar i Europa och USA, bland annat på Kunstmuseum Basel, Whitney Museum of American Art i New York, dåvarande Rooseum i Malmö och Astrup Fearnley Museet for Moderna Kunst i Oslo. Han har också medverkat i grupputställningar på bland annat Centre Pompidou i Paris, Tate Modern i London, Guggenheim Museum i New York och Lousiana Museum of Modern Art i Humlebaek, Danmark. 1992 ställde han ut på documenta IX och har även medverkat på Venedigbiennalen både 1993 och 2003. Rays verk finns representerade i samlingarna hos ledande museer som Museum of Modern Art i New York och The Museum of Contemporary Art i Los Angeles.
Skulptur efter skulptur
Moderna Museet i Stockholm, 11 oktober 2014 – 18 januari 2015
Curator: Jack Bankowsky, assisterande curator: Jo Widoff
Utställningen stöds av Brummer & Partners och Clear Channel.
För högupplösta pressbilder, vänligen besök: Moderna Museet Press
För frågor och ytterligare information, kontakta:
Kristin Ek. pressekreterare, 0709-52 23 62
k.ek@modernamuseet.se
Till utställningen produceras en rikt illustrerad katalog i samarbete med Hatje Cantz Verlag. Katalogen kommer att innehålla specialskrivna texter av Thomas Crow, konsthistoriker och kritiker, Nicholas Cullinan, intendent för modern och samtida konst på Metropolitan Museum of Art i New York, och Jack Bankowsky, utställningens curator.
Jack Bankowsky är editor-at-large på Artforum. Bankowsky var magasinets chefredaktör 1992–2003. Han har tidigare varit curator för utställningen Pop Life på Tate Modern i London (co-curator var Alison Gingeras och Catherin Wood) och har även gjort utställningar på Hamburger Kunsthalle, Hamburg och the National Gallery of Art, Ottawa, Kanada.