Lina Selander. Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet, 2014.
Okwui Enwezor. Foto/Copyright: Max Geuter, 2014.

 
 
Lina Selander till Venedigbiennalen 2015 & Okwui Enwezor besöker Moderna Museet

Moderna Museet i Stockholm

Moderna Museet presenterar Lina Selander på Venedigbiennalen 2015. Selander kommer att representera Sverige med en separatutställning på biennalområdet Arsenale. Dessutom besöker Venedigbiennalens konstnärlige ledare Okwui Enwezor Moderna Museet för att ge en föreläsning den 20 september 2014. Enwezors besök i Stockholm sker i samarbete med Iaspis.

– Det gläder mig verkligen att Lina Selanders konstnärskap får möta en stor internationell publik. Att Okwui Enwezor talar i Stockholm är av intresse för alla som vill lyfta blicken och utvidga det invanda konstperspektivet, säger överintendent Daniel Birnbaum.

Lina Selander: Venedigbiennalen 9 maj – 22 november 2015
Lina Selander är en av Sveriges mest nyskapande konstnärer inom rörlig bild. Selanders filmer och installationer tar ofta sin utgångspunkt i historiska brytpunkter, där ett system eller en fysisk plats kollapsar och något nytt tar form; den analoga filmens berättande gentemot den digitala, ett politiskt eller ekonomiskt systems rämnande ned i ett annat. Verken återkommer till frågor om bilden som minne, avtryck och representation. Selanders process liknar forskarens eller poetens. Varje verk utgör ett tätt arkiv av fakta och iakttagelser, ibland i dialog med annan film, konst eller litteratur. Filmernas precisa, rytmiska klippning och ljudsättning skapar sin egen tidslighet och starka inre tryck, och tar intuitiva språng mellan associationer och betydelser.

Lina Selander är född 1973 i Stockholm där hon bor och arbetar. Hon kommer att finnas på plats under Okwui Enwezors föreläsning den 20 september. Selanders utställning för Venedigbiennalen kommer att presenteras mer utförligt under en pressträff våren 2015. Curator för Moderna Museets utställning med Lina Selander i Venedig är Lena Essling, comissioner är Ann-Sofi Noring.

Okwui Enwezor: Föreläsning 20 september kl 14.
Okwui Enwezor är konstnärlig ledare för den 56:e Venedigbiennalen, la Biennale di Venezia, 2015. På Moderna Museet kommer Enwezor ge en föreläsning med titeln Intense Proximity: Contemporary Art between the near & the far. Förläsningen ingår i Moderna Museets serie En större värld med föreläsningar av internationellt verksamma curatorer och konstnärer där de förmedlar sina perspektiv och berättar om erfarenheter av att arbeta med konst på alla kontinenter. Idag finns inte längre ett dominerande centrum för konst som Paris och New York en gång var, istället uppstår nya broar mellan språk och traditioner. Konstnärer befinner sig i ständig rörelse mellan språk och kontinenter, från ett centrum till ett annat. I vår tid är det nödvändigt för ett konstmuseum att ompröva sin verksamhet, vad det är man visar och samlar och samtalar om.

Okwui Enwezor är född 1963 i Calabar, Nigeria. Han är direktör för Haus der Kunst i München och konstnärlig ledare för den 56:e Venedigbiennalen som äger rum 9 maj – 22 november 2015. Enwezor grundade och är redaktör för Nka: Journal of Contemporary African Art. Han bor och arbetar i München och New York.

För intervjuförfrågningar och ytterligare information, kontakta:
Kristin Ek, pressekreterare, 0709-52 23 62
k.ek@modernamuseet.se

För högupplösta pressbilder, vänligen besök: Moderna Museet Press