Ur videoverket I betraktarens öga. ©Lena Mattsson 2014
 
 
Öppning och samtal: I betraktarens öga
MALMÖ 18 JANUARI-16 MARS 2014
Curator: John Peter Nilsson

På lördag 18 januari öppnar utställningen I betraktarens öga, Lena Mattssons surrealistiska videotriptyk om den kontroversielle förläggaren Bo Cavefors. På öppningsdagen möts Mattsson och Cavefors i ett samtal på Moderna Museet Malmö.

När Lena Mattsson (f. 1966) blev tillfrågad om att vara med i utställningen I Want to Hold Your Hand på Borås Konstmuseum, en utställning där de medverkande konstnärerna skulle låta sig inspireras av rockmusik, var Bo Cavefors den första hon kom att tänka på – trots att han inte är verksam inom musiken. Resultatet blev videotriptyken I betraktarens öga. Nu visas verket för första gången i Malmö. I Moderna Museet Malmös Nya galleriet berättar Cavefors om sitt liv till tonerna av nyskriven musik av Conny C-A Malmqvist. Konstnären och curatorn Ola Åstrand innehar rollen som betraktare och i hans mörka solglasögon reflekteras intervjun med Bo Cavefors. Förhållandet mellan de två männen är och förblir dock oklart genom hela filmen.

Bo Cavefors har gjort sig känd som en kontroversiell personlighet inom svenskt kulturliv, som inte skyggat för extrema åsikter om politik, sexualitet och religion. Som förläggare blev han ökänd då han i slutet av 1970-talet gav ut texter av Röda armé-fraktionen och med sin starka åsikter både på höger- och vänsterkanten har han retat etablissemanget.

På lördag träffas konstnären Lena Mattsson och den porträtterade förläggaren Bo Cavefors i ett samtal på Moderna Museet Malmö.

– Det kommer slå gnistor mellan Lena Mattsson och Bo Cavefors. Två kompromisslösa personligheter möts och jag är övertygad om att livets angelägenheter kommer att diskuteras utan pardon, säger museichef och utställningens curator John Peter Nilsson.

Press välkomnas till invigning av I betraktarens öga lördag 18 januari kl. 16-18 på Moderna Museet Malmö
Museichef John Peter Nilsson inviger utställningen och därefter hålls samtalet mellan Lena Mattsson och Bo Cavefors. Samtalet anordnas som en del av vårens föreläsningsserie Porträtt.

För pressbilder ur videoverket, se: Moderna Museet Press

För ytterligare information, kontakta:
Madelene Holm, kommunikatör, Moderna Museet Malmö: m.holm@modernamuseet.se, 073-422 87 39