Tora Vega Holmström, Cilia, väverskan, 1937 © Tora Vega Holmström/BUS 2014 Tillhör Lunds universitets konstsamling. Foto: Gunnar Menander; Marie Høeg/Bolette Berg, Utan titel, ca 1900 © Marie Høeg/Bolette Berg, Preus museum; Ursula Mayer, Stillbild ur Gonda, 2012. © Ursula Mayer. Courtesy Juliètte Jongma Gallery, Amsterdam, Krobath, Wien/Berlin, Monitor, Rom; Pablo Picasso, La femme aux yeux noirs (Dora Maar), 1941-1943 © Succession Picasso/BUS 2014
 
 
Unikt samarbete = fantastisk konstsommar!

I sommar presenterar Moderna Museet Malmö ett storslaget utställningsprogram i ett samarbete med Malmö Konstmuseum. I utställningen Pablo Picasso: Från Arkadiens sorglöshet till målad exorcism ställs en av modernismens starkast lysande stjärnor sida vid sida med de samtida konstnärerna Ursula Mayer och Lene Berg. Och genom utställningen Tora Vega Holmström: Jag längtar till överallt i världen går en röd tråd, via rösträttskampen och Baltiska utställningen för hundra år sedan, in i vår samtid av global feminism och dagsaktuella frågor om kvinnors rättigheter i den omfattande utställningen En egen röst – om kvinnors kamp för rösträtt och mänskligt utrymme.

Med utställningen Pablo Picasso: Från Arkadiens sorglöshet till målad exorcism visas en av modernismens starkast lysande stjärnor för första gången i Malmö. Titeln tar fasta på att Picasso (1881-1973) själv talade om vissa av sina målningar som ”exorcismmålningar” men hänvisar också till hans arkadiska landskap som återfinns i målningar som Källan (1921). Flera viktiga inlån från Picassos familj och privatpersoner samt klassiker ur Moderna Museets samling ingår i utställningen. De två donationerna i enlighet med Elisabeth ”Peggy” Bonniers testamente som museet erhöll i våras är självklart på plats. Utställningen får fler dimensioner genom Lene Bergs film Stalin by Picasso or Portrait of a Woman with Moustache och Ursula Mayers Le Déjeuner en Fourrure.

Österrikiska Ursula Mayer är samtidigt aktuell med utställningen Till allt som jag kan bli. Här visas konstnärens mest omfattande filmproduktion hittills, Gonda, en förförisk och omtumlande film som drar in betraktaren i ett kalejdoskopiskt flöde av suggestiva filmsekvenser, rytmiskt återkommande stillbilder och abstrakta färgfält.

Tora Vega Holmström (1880-1967) förstod tidigt att livet som konstnär skulle bli svårt att kombinera med ett liv som gift kvinna. Efter att ha ställt ut på Baltiska utställningen 1914 fick hon kritik för sina djärva färgkombinationer som ansågs ”föga kvinnliga”. Trots den sexistiska kritiken fortsatte Holmström att verka som konstnär. Hennes många resor i Europa och Nordafrika gav henne ett stort internationellt nätverk och det är dagboksformuleringen ”Jag längtar till överallt i världen” som gett namn åt utställningen, som består av verk från Moderna Museets samling och inlån från bland annat Malmö Konstmuseum och Lunds universitetssamling men också från privatpersoner.

I år firas 100-årsjubileet för Baltiska utställningen. Vi insåg att frågan om kvinnlig rösträtt var brännande het i Malmö 1914, något som också engagerar konstnärer av idag. Hur organiserar man sig kring en viktig fråga om man inte har tillträde till maktens rum? Feminismens plats i det politiska landskapet är minst lika intressant idag som för hundra år sedan, säger Cecilia Widenheim, chef för Malmö Konstmuseum och curator för utställningen om Tora Vega Holmström och En egen röst.

En egen röst – om kvinnors kamp för rösträtt och mänskligt utrymme tar avstamp i den debatt som fördes vid åren runt 1914. Utställningen presenterar ett antal konstnärer verksamma idag som har blickat bakåt i historien mot det reformarbete som utfördes för kvinnors rättigheter vid förra sekelskiftet. Andra har arbetat med dagsaktuella frågor om kvinnors situation och tillgång till det offentliga rummet i vår samtid. Med en lokal historia från Malmö 1914 som utgångspunkt syftar utställningen till att belysa några av de metoder som idag används för att bemöta förtrycket i en fortsatt ojämlik värld, samt vikten av att ständigt göra om- och nyläsningar av historien utifrån olika perspektiv.

Tillsammans presenterar de två konstmuseerna dessa fyra utställningar som har gemensam vernissage 5 juni.

Det öppna klimatet här i Malmö gör det möjligt för samarbeten mellan konstinstitutioner och det gynnar stadens kulturliv. Vi är främst inte konkurrenter utan kan ta del av varandras erfarenheter och personal och det är mycket värdefullt, säger John Peter Nilsson, chef för Moderna Museet Malmö, om samarbetet.

På Moderna Museet Malmö
Pablo Picasso: Från Arkadiens sorglöshet till målad exorcism
6 juni–24 augusti 2014 Curator: Joa Ljungberg

Ursula Mayer: Till allt som jag kan bli
6 juni–24 augusti 2014 Curator: Joa Ljungberg

Tora Vega Holmström: Jag längtar till överallt i världen
6 juni–31 augusti 2014
Utställningen är curerad av Cecilia Widenheim, chef på Malmö Konstmuseum, i samarbete med Birgit Rausing och Greta Burman, intendent för förmedling på Moderna Museet Malmö. Utställningsarkitekt: Henrik Widenheim

På Malmö Konstmuseum
En egen röst – om kvinnors kamp för rösträtt och mänskligt utrymme
6 juni–7 september 2014 Curatorer: Joa Ljungberg, Marika Reuterswärd, Cecilia Widenheim

Välkommen till en ovanligt utmanande och händelserik konstsommar i Malmö!

Inbjudan till pressvisning onsdagen 4 juni 2014 kl. 9–13
Pressvisningen börjar kl. 9 på Moderna Museet Malmö, Ola Billgrens plats 2–4 (tidigare Gasverksgatan). Museichef John Peter Nilsson hälsar välkomna och curatorerna Cecilia Widenheim och Joa Ljungberg ger introduktioner av utställningarna Pablo Picasso: Från Arkadiens sorglöshet till målad exorcism, Tora Vega Holmström: Jag längtar till överallt i världen och Ursula Mayer: Till allt som jag kan bli.

Kl. 11 går en bokad buss till Malmö Konstmuseum, Malmöhusvägen 6, där museichef Cecilia Widenheim, tillsammans med curatorerna Marika Reuterswärd och Joa Ljungberg introducerar utställningen En egen röst – om kvinnors kamp för rösträtt och mänskligt utrymme.

OSA till pressvisningen senast måndag 2 juni till: press@modernamuseet.se

För pressbilder, se: Moderna Museet Press samt Malmö Konstmuseum Press

För mer information om Moderna Museet Malmös utställningar, kontakta:
Madelene Holm, kommunikatör, m.holm@modernamuseet.se, 073-422 87 39

För mer information om Malmö Konstmuseums utställning, kontakta:
Marika Reuterswärd, intendent, marika.reutersward@malmo.se, 073-435 15 66
Johan Björkwall, kommunikatör, johan.bjorkwall@malmo.se, 070-490 77 39

Utställningarna på Moderna Museet Malmö stöds av E.ON