Foto: Peo Bengtson

Resonans

Elektronisk musik och scenkonst

17.8 2018 – 31.8 2018

Stockholm

Med fysiska, akustiska och visuella avtryck möts experimentella musik- och performancescener under bar himmel. Under tre kvällar i augusti kan du uppleva elektronisk musik, performance och multimediakonst live i trädgården. Kvällarna är curaterade av Anrikningsverket och inleds med ett konstnärssamtal. Välkommen!

Program

Programmet är curaterat av Anrikningsverket. Alla konstnärssamtal modereras av Frida Sandström, Anrikningsverket.

Fredag 17 augusti kl 18–22
I trädgården intill Bloms café

18.30: Konstnärssamtal med Lea Martini
18.00: DJ: KABLAM
19.00: Lyra Pramuk
19.45: DJ: KABLAM
20.15: Lea Martini
20.30: DJ: KABLAM
21.30: N.M.O.

Fredag 24 augusti kl 18–22
I Auditoriet på plan 2

18.30: Konstnärssamtal med Ofelia Jarl Ortega
18.00: DJ: Sonja Tofik
19.00: Hans Berg
20.00: DJ: Sonja Tofik
20.30: Ofelia Jarl Ortega
21.00: DJ: Sonja Tofik
21.30: Gábor Lázár

Fredag 31 augusti kl 18–22
I Restaurangen på plan 4

18.30: Konstnärssamtal med Kara-Lis Coverdale
18.00: DJ: rip ME
19.00: FLORA
19.45: DJ: rip ME
20.30: Kara-Lis Coverdale
21.15: DJ: rip ME

Läs mer om de medverkande

De medverkande konstnärerna är verksamma i gränslandet mellan medier och intresserade av frågor om kroppens beständighet och ljudets och ljusets förgänglighet. Här kan du läsa mer om alla deltagande akter.

FLORA

konsert
31 augusti

Stockholmsbaserade FLORA är ett nytt samarbete mellan sångaren och producenten AnnaMelina och elektronmusikproducenten Varg. Medan AnnaMelina känns igen för en drömsk sång och komposition, är Varg inte främmande för varken experiment eller samarbeten i sitt ständigt föränderliga konstnärskap. I en smidig och samtidigt gränsöverskridande techno, noise och samtida hip-hop både lurar och förtrollar han sina lyssnare.

I FLORA flätas AnnaMelinas eteriska och melodiska sång samman med Vargs ostadiga trummaskin. Resultatet är en mörk men hoppfull popmusik från den elektroniska musikens underjord.

Följ med i denna ljudets och röstens fortsatta utgrävning då FLORA medverkar i Resonans sista sommarnatt.

FLORA Soundcloud

FLORA Facebook

FLORA Instagram

Gábor Lázár

Audiovisuell installation
24 augusti

På såväl scen som i utställningar manipulerar den Budabestbaserade kompositören Gábor Lázár rummet då han dränker det i synkrona ljud- och ljusflöden. Hans senaste kompositioner för synt har gjort honom till ett angeläget namn bland kompositörer i fältet för minimal elektronisk musik. Med rumsliga kompositioner av ljud och ljus aktiverar han flera sinnesintryck och försätter oss samtidigt i ett absolut fokus.

Under Resonans presenterar Lázár en liveversion av det audiovisuella installationsverket “A Trap for Your Attention” (2015). Över museiträdgården byggs arkitektoniska strukturer av ljud och ljus, som konfronterar museibyggnadens dominerande materialitet.

Gábor Lázár Youtube (nytt album “Unfold”)

Gábor Lázár Soundcloud

Hans Berg

Multikanalskonsert
24 augusti

Hans Bergs konstnärskap präglas av pulserande bastoner och tunga trummor. I gränslandet mellan maskinell hårdvara och med känsloeggande melodier fångar hans klubbmusik dansgolv världen över. Samtidigt verkar han också i ett nära samarbete med konstnären Nathalie Djurberg. Tillsammans producerar de videoverk och skulpturer som i sommar visas på museet i utställningen
Nathalie Djurberg & Hans Berg.

Berg har släppt musik på skivbolag såsom Montage, Klasse Recordings and The Vinyl Factory. Tillsammans med DJ och producent Johanna Knutsson driver han också skivbolaget UFO Station Recordings.

Under Resonans presenterar Hans Berg en multikanalskonsert.

Hans Berg Spotify

Hans Berg Soundcloud

KABLAM

DJ
17 augusti

Vad finns det fortfarande för radikal potential att hitta i klubbmusiken? Vad kan ett dansgolv vara, hur kan det se ut eller kännas? Det frågar sig DJ och producent KABLAM (Kajsa Blom). Föreställningen om en linjär tid åsidosätts då hon manipulerar det fysiska rummet med hjälp av digitala ljudspår. Så skapar hon ett utrymme för att sammanlänka och mixa genrer som sällan möts, för att skapa en utgångspunkt för en ny typ av musikproduktion bortom dessa gränser.

KABLAM är en av många unga musiker med bakgrund i Berlins experimentella klubbschen, där hon under en tid var resident-DJ vid det legendariska bolaget Janus, och där hon släppte sin debut-EP Furiosa 2016. Denna sommar medverkar KABLAM i koreografen Lea Martinis dansprojekt Tanzplage på Norbergfestival. Under Resonans gör hon rum för det som vi inte trodde att vi skulle få höra.

KABLAM Soundcloud

Kara-Lis Coverdale

Konsert
31 augusti

I Kara-Lis Coverdales täta arrangemang av långa, melodiska och detaljrika harmonier är det svårt att avgöra vad som är naturligt och vad som är artificiellt. Med lekfull dynamik och motsägelsefulla förhållanden skapar Coverdale situationer där multipla syntar processas till surrealistiska och nästintill ornamenterande ljudvågor, vars verkan situeras i gränslandet mellan människa och maskin. Allting i en mjukt flytande digital eter.

Kara-Lis Coverdale är sedan barnsben skolad som klassisk organist. I en tid av data lyfter hennes verk det naturliga i den mänskliga rösten. 2015 släppte hon albumet Aftertouches på Sacred Phrases, och hon har också medverkat i elektronmusiklegenden Tim Heckers album Virgins och Love Streams. Coverdale har spelat på både Barbican och Theatre du Chatelet i Paris. Hon har varit resident-musiker vid Elektronmusikstudion i Stockholm. 2017 medverkade hon i Norbergfestival och i år besöker hon Resonans, där nya fenomen springer ur mötet hos den mänskliga röstens möte med det digitala.

Kara-Lis Coverdale Soundcloud

Kara-Lis Coverdale Spotify

Lea Martini

Soloperformance: In the Inside there is Sleeping
17 augusti

”In the Inside there is Sleeping” är en soloperformance av och med den tyska koreografen och dansaren Lea Martini, där den andliga upplevelsen av den dansande kroppens ständiga rörelse står i fokus. Rörelsen tar över kroppen, så att det inte längre är dansaren som styr sina steg.

Performancen är en del av Martinis pågående koreografiska undersökning ”Tanzplage”. Med utgångspunkt i det medeltida feneomenet “danspest”, frågar sig Martini vad för form av sjukdom som rörelse egentligen kan betraktas som. Och är den smittsam? Mellan 1300 och 1600-tal brast hundratals människor ut i en kaosartad dans på gator och torg i Europeiska städer. Några dansade tills de dog. I ”In the Inside there is Sleeping” närmar sig Martini den ensamma människan i denna grupp.

Lea Martini har alltid intresserat sig för kroppslig utmattning. Hon är baserad i Berlin, där hon arbetar som koreograf och lärare. Hon är också en av grundarna av performancekollektivet White Horse and Deter/Müller/Martini. Hon arbetar med projektet Tanzplage sedan 2014 och i sommar presenteras en längre version på Norbergfestival, då i samarbete med DJ KABLAM.

”In the Inside there is Sleeping” genomförs med stöd av Goethe institutet.

Lyra Pramuk

Performance
17 augusti

Som svar på ett samtida flöde av kulturproduktion utgår den amerikanska sångerskan, producenten och performern Lyra Pramuk från lyssnandet. Med rösten som verktyg utvidgar hon dess initialat kommunikativa funktion till ett instrument för oförutsedda, experimentella uttryck. I mötet mellan klassisk sång, pop och klubbkultur resulterar hennes performance i en form av futuristisk folkmusik.

För Pramuk fungerar den förtrollande rösten liksom den elektroniska musikens modulära krets och spektrum. Hon samlar in och processar syntljud från flera genrer, i ett flöde där förinspelat material och liveframträdande sammanfaller. Pramuk är verksam både som soloartist och som del av Holly Herndon Ensemble.

Under Resonans presenterar Pramuk en ny undersökning av allas våra röster, genom sin egen.

Lyra Pramuk Soundcloud

N.M.O.

Performance
17 augusti

N.M.O. är en ständigt föränderlig akronym för klubbmusik, performance, militära trummor, träningsmusik och galenskap. Själva kallar de sina performance för militär och dansant rymdmusik, eller en form av Fluxus-techno.

Bakom N.M.O. står den norska trumslagaren Morten Olsen och den spanske elektroniska tonsättaren Rubén Patiño. Med egenkomponerad mjukvara blandar de repetitiva mönster och syntetiska toner i en explosiv performance under en intensiv liveshow. Liksom en hybrid mellan människa och maskin är det svårt att åtskilja deras musikaliska live-kompositioner från koreografier. I mötet mellan datorgenererat ljud, trummaskin och en synkroniserad ljussättning påvisar de det absurda hos människan genom rytmen.

N.M.O. har släppt EP:s på bolag såsom Anòmia, The Death of Rave och Where to Now?. De har även släppt dubbel-LP:n  Nordic-Mediterranean Organization / Numerous Miscommunications Occur på Diagonal Records.

N.M.O. Soundcloud

N.M.O. Spotify

Ofelia Jarl Ortega

Soloperformance: C in the mud
24 augusti

I den nya soloperformancen “C in the mud” närmar sig Ofelia Jarl Ortega sociala, fysiska och temporära mellanrum genom en på en gång undflyende, approprierande och avståndstagande koreografi. Med en ljudvärld som flätar sig tätt med rörelserna, lyfter Jarl Ortega betraktarens blick från scenrummet och till samhället.

För Jarl Ortega är blickens dramaturgi ett koreografiskt material, där dansarens “frivilliga objektifiering” konfronterar det ansvar som betraktaren bär. 2015 presenterade hon “Donnie” och i våras “Shredder”, tillsammans med kompositören Patrik Patsy Lassbo och dansaren Alexandra Tveit. I “C in the mud” närmar hon sig objektifieringen i soloformat, som presenteras som en work-in-progress inom ramen för Resonans. Jarl Ortegas senaste solo B.B (2018) belönades nyligen med Young Choreographers Award vid den internationella performancefestivalen ImpulsTanz i Wien.

Ofelia Jarl Ortega är koreograf och performer med bas i Stockholm. Hennes arbeten kretsar kring sårbarhet och femininitet, ofta med suggestiv erotisk estetik. Hon har en masterexamen i koreografi från DOCH, Stockholm och hennes arbeten har visats på bland annat MDT (Stockholm), Dansstationen (Malmö), Inkonst (Malmö), Les Urbaines (Lausanne) och Manifesta 11 (Zürich).

Ofelia Jarl Ortega Soundcloud

Ofelia Jarl Ortega webbplats

rip ME

DJ
31 augusti

I rip MEs eklektiska DJ-set möts genrer och uttryck i en experimentlusta så stor att prylar flyger omkring i en rejäl röra, till dess att de hamnar precis där de ska vara. Så bjuds åhöraren, medmänniskan och den dansande kroppen in till övergångsstadier mellan queer och galenskap.

Hos rip ME finns det inga alternativ som inte kan provas. Trummaskinens mönster omförhandlas oavbrutet och i en mörk lekfullhet inleds en begravningsrit som hyllar ett nyfött barn, som dansar ovanpå kistan.

rip ME Soundcloud

rip ME Spotify

Sonja Tofik

DJ
24 augusti

Elektronmusikern och DJ Sonja Tofik är medlem i studiokollektivet Drömfakulteten i Stockholm, där hon arbetar med dämpade syntar som skapar en miljö av ljudets skuggor. 2017 släppte Tofik debutalbumet Neuros på Stockholmsbolaget Moloton. Vid tillfälle framträder hon sig som sin avlägsna persona Tanja Soufiq.

Sonja Tofik Soundcloud