Niki de Saint Phalle, Tableau tir (Skjutbild), 1961 © Niki de Saint Phalle / Bildupphovsrätt 2017

8.1 2018

Rörelse i konsten och Collage – två nya temavisningar 2018

Välkommen till våra fem temavisningar. Nytt för 2018 är visningar om rörelse i konsten och collage. De populära visningarna från förra året fortsätter: Konstnär och kvinna 1915–2015, Foto och konst: från 1980-tal till idag och Från dada till pop.

Temavisningarna med våra kunniga guider kostar ingenting och du behöver inte anmäla dig i förväg. Datum och tider för temavisningar: Kalender

Rörelse i konsten från början av 1900-talet till idag

Hur har konstnärer skildrat rörelse i konsten de senaste hundra åren? Vi tittar på konstverk från olika tider som alla handlar om rörelse – allt från fysiska till idémässiga rörelser i samhället. Vi ser Marcel Duchamps berömda Cykelhjul och Niki de Saint Phalles Skjutmålning. Den japanska Gutaigruppen visar rörelse och kraft bland annat genom att aktivera sin egen kropp. Vad händer när ett tyg sätts i rörelse och blir till konst?

Vi försöker se in i ”huvudet och hjärtat” på Olafur Eliasson genom hans Modellrum från 2003. Julia Peirone har fångat unga kvinnors rörelser och fall i stora fotografier som Golden Sunset, vad säger de om vår tid?

Temavisningen har lånat sitt namn från den omtalade utställningen Rörelse i konsten som visades på Moderna Museet 1961.

Collage från 1910-talet till idag

Vi ser verk av konstnärer i samlingen som på olika sätt arbetat med collagetekniker. Ordet collage kommer från franskan och betyder uppklistring. Tekniken användes tidigt inom kubism, dadaism och surrealism. Ofta blandas flera tekniker och material. Vad kan collage vara idag?

Följ med på visningen och se verk såsom Henri Matisses stora collage Apollon från 1953, Siri Derkerts collage från 1960-talet med plast som centralt material och Lee Bontecous assemblage av funna textila material och metallföremål. Andra konstnärer som arbetade med collage var Kjartan Slettemark som tidigt gjorde skulpturassemblage bestående av bland annat plaster.

Konstnär och kvinna 1915–2015

Känner du till Ljubov Popova? Följ med på denna visning så får du veta mer om henne och konstnärer som Hilma af Klint, Aleksandra Ekster, Atsuko Tanaka, Niki de Saint Phalle, Louise Bourgeois, Judy Chicago och Nan Goldin. Visningen lyfter fram konstnärskap som genom konsthistorien inte fått den uppmärksamhet de förtjänar.

Foto och konst: från 1980-tal till idag

Hör om hur fotografiet blev till konst! När Moderna Museet fick en ny museibyggnad 1998 började fotografi visas sida vid sida av måleri, skulptur och teckning. Tidigare hade fotografi visats i en egen avdelning: Fotografiska museet. Visningen tar avstamp i 1980-talet då många konstnärer som jobbade med fotografi växlade från svartvitt till färgfotografi och formaten blev större. Vi ser fotobaserad konst av Cindy Sherman, Nan Goldin, Francesca Woodman, Julia Peirone och Jeff Wall.

Från dada till pop

Varifrån kommer ”dada” och hur hänger dadaismen ihop med 1960-talets popkonst? Dada-rörelsen blomstrade i Paris i början av 1920-talet. Den var bland annat en reaktion på första världskrigets nationalism. Ordet ”dada” valdes för att det låter som nonsens. Dada ifrågasatte normer och nytta, ville utnyttja slumpen, förnya konsten, livet och tänkandet. Följ med på en guidad visning där vi ser Marcel Duchamps berömda ready-mades, Kurt Schwitters collage, Francis Picabias måleri och René Magrittes surrealistiska målningar som banade väg för 1960-talets popkonst där Andy Warhol blommade ut.

Publicerad 8 januari 2018 · Uppdaterad 8 januari 2018