Michael Wolf, Recontre Arles © 2017, Foto: Aurore Valade

12.2 2018

Res med Moderna Museets Vänner till fotofestivalen i Arles!

Följ med oss till legendariska fotofestivalen i Arles. Under fyra härliga dagar ser vi olika utställningar, upptäcker staden Arles i Provence och bor fint på Hotel du Forum mitt i gamla staden.

Fotofestivalen Les Rencontres de la Photographie Arles har organiserats varje år sedan 1970 och pågår från första veckan i juli till slutet av september. Festivalen som breder ut sig över hela staden anses som en av de mest inflytelserika. Den fina lilla staden Arles är känd för sina kopplingar till konstnären Vincent van Gogh, sin romerska amfiteater och andra antika lämningar. Under 2018 öppnar också en ny byggnad för LUMA Foundation ritad av arkitekten Frank Gehry.

Intendent Anna Tellgren som ciceron

Vi rör oss till fots mellan stadens olika utställningar och bor på klassiska Hotel du Forum med anor från 1600-talet, beläget mitt i den gamla staden. Ciceron på resan är Anna Tellgren fil.dr och intendent för fotografi vid Moderna Museet sedan 2004. Anna är även forskningsledare vid museet.. Med på resan är också Moderna Museets Vänners verksamhetsledare Anna Hegnell.

Program och resplan

Dag 1, flyg till Arlés

Vi flyger med en kombination med KLM och Air France. Flyg från Stockholm med avresa 09.35. Ankomst Marseille 14.25. Andra tider för er som vill flyga från Köpenhamn, Göteborg och Oslo. Från Marseille åker vi med egen buss de åtta milen till Arles.

Eftermiddagen inleder vi med att gå till festivalens informationscentrum vid Cour Fanton och sedan se fotoutställningen i Église des Frères Prècheurs, en av de många kyrkor som används av festivalen till de aktuella utställningarna.

Genom åren har festivalen producerat en lång rad utställningar, men också samarbetat med ett stort antal museer och andra kulturinstitutioner. Många kända fotografer har deltagit och bland de svenska fotografer som varit med kan nämnas Christer Strömholm, men även JH Engström, på inbjudan av den amerikanska fotografen Nan Goldin. Festivalen är den äldsta och största fotofestivalen och en förebild för många av de festivaler som genomförs i exempelvis Braga, Bratislava, Derby, Kaunas, Kyoto, Landskrona och Lodz.

På kvällen hälsar Moderna Museets Vänners verksamhetsledare Anna Hegnell välkommen och intendent Anna Tellgren ger en introduktion till Les Recontres de las Photographie Arles. Vi får en välkomstdrink på hotellet och går sedan till en närbelägen restaurang för att äta välkomstmiddag.

Dag 2 Arles, Parc des Ateliers

Parc des Ateliers är det centrala området för festivalen och var tidigare platsen för underhåll av tåg till den franska järnvägen (SNCF). Här finns flera av huvudutställningarna.

Sedan 2014 är Sam Stourdzé konstnärlig ledare och ansvarig för Les Rencontres d’Arles. Han har en bakgrund som curator och chef för Musée de l’Elysée i Lausanne. Inför årets festival har Sam Stourdzé meddelat att de bland annat kommer att visa en utställning om Jean Dubuffet med målningar, modeller och fotografier ur konstnärens arkiv. Tillsammans med Fotostiftung Schweiz kommer festivalen att producera utställningen Robert Frank – Sidelines, med hitintills okända fotografier från hans resa i USA i början av 1950-talet, som resulterade i den berömda fotoboken The Americans från 1958.

Vi kommer också att kunna besöka den under våren nyöppnade byggnaden för Luma Foundation ritad av Frank Gehry.

Dag 3 Arles, Espace van Gogh

Byggnaden Espace van Gogh är från 1500-talet och var stadens sjukhus. Här finns idag bibliotek, plats för utställningar och en vacker innergård, som är avbildad på målningar av Vincent van Gogh. Här kommer någon av de mer fotohistoriska utställningarna att presenteras eftersom rummen är klimatiserade.

På kvällen äter vi avskedsmiddag som även den ingår i resans pris.

Dag 4, Hemresa

Under förmiddagen besöker vi ytterligare några utställningar i staden och det finns även tid för egna aktiviteter. Transfer med egen buss till Marseilles flygplats. Flyg från Marseille 17.35. Ankomst Stockholm 22.55.

Boka resan

Datum: 30 augusti – 2 september 2018
För att följa med på resan måste du vara medlem i Moderna Museets Vänner

Boka resan och läs reseprogrammet på Världens resors webbplats eller kontakta Världens resor på telefon: 08-669 55 25, mail: info@varldensresor.se