Förköpsbiljett krävs för tillfälliga utställningar. Det är en av åtgärderna vi vidtar för att minska smittspridning av coronaviruset. Läs om vad som gäller inför ditt besök

Målning

Siri Derkert, Kören på Fogelstad II, 1959 © Siri Derkert/ Bildupphovsrätt 2019

31.3 2021

Hemmakultur – om konst, poesi och dans på SVT Play

”Pandemin stängde ner kulturlivet. Vi behöver kultur och vi behöver hopp.” Så inleds tjugo korta program – varav tre skapade i samarbete med Moderna Museet – som du kan se på SVT Play. Varje program är 1–5 minuter långt och de kulturformer som presenteras är bildkonst, poesi och dans. I avsnitten som är filmade på Moderna Museet möter du verk ur museets samling av konstnärerna Ulla Wiggen, Anna Riwkin, Siri Derkert och Kajsa Dahlberg.

Siri Derkert och Kajsa Dahlberg

Programmet utgår från Virginia Woolfs essä ”Ett eget rum”, som givit namn åt ett rum i samlingen där Kajsa Dahlbergs verk ”Ett eget rum/Tusen bibliotek” och Siri Derkerts målning ”Kören på Fogelstad II” visas.

Maria Morberg, redaktör, berättar om Woolfs essä och Dahlbergs verk samt om Derkerts arbete som konstnär, hennes liv och tid med Kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad.

Kajsa Dahlberg, Ett eget rum/Tusen bibliotek, 2006 © Kajsa Dahlberg

Ulla Wiggen

I ”Ulla Wiggen på Moderna Museet” presenteras nyförvärvet ”IRIS Hanna” (2019) och de tidiga elektronikmålningarna ”Trask” (1967) och ”Simultantolkning” (1965).

Maria Morberg, redaktör, berättar om verken och om Ulla Wiggens ovanliga bana som konstnär och psykoterapeut.

Målning av Ulla Wiggen.
Ulla Wiggen, Simultantolkning, 1965 © Ulla Wiggen/BUS 2013

Anna Riwkin

I ”Anna Riwkin på Moderna Museet” är porträttet av dansaren Alexander von Swaine i fokus.

Intendent Anna Tellgren visar originalfotografiet och berättar om bilden, sammanhanget och om Anna Riwkin-Bricks liv och karriär.

Anna Riwkin, [Dansören Alexander von Swaine], 1936 © Anna Riwkin/Moderna Museet

Publicerad 31 mars 2021 · Uppdaterad 31 mars 2021