Group 2

Flotten (stillbild från film), 2018

Filmklubben hösten 2018

7.9 – 7.12 2018

Stockholm

Filmklubben är platsen för film och samtal på fredagskvällar. Efter filmvisningarna är Moderna Bar öppen hela kvällen. Välkommen!

Flotten (2018)

Marcus Lindeen
Sverige, 97 min

Förhandsvisning av Marcus Lindeens prisbelönta film Flotten!

Datum: Fredag 7 september 2018
Tid: kl 18
Plats: Auditoriet, plan 2
Språk: engelska, svensk text
Pris: 100 kr, 80 kr för Moderna Museets Vänner
Biljetter: Köp biljett

Samtal efter filmen mellan Marcus Lindeen och Catrin Lundqvist.

Filmbaren utanför Auditoriet är öppen kl 17.30–18.

I samarbete med Folkets Bio.

Flotten (2018)

En film av Marcus Lindeen

Sommaren 1973 reste sex kvinnor och fem män med en flotte över Atlanten i ett av världshistoriens märkligaste vetenskapsexperiment. Syftet var att studera våld och konflikter men expeditionen blev snabbt omskriven i världspressen som ”sexflotten”. Kapten ombord var svenska Maria Björnstam.

Fyrtio år senare återförenas Maria Björnstam med delar av besättningen på en kopia av den ursprungliga flotten för att tillsammans ta reda på vad som egentligen hände under den tre månader långa och livsfarliga resan. De personliga berättelserna och ett unikt arkivmaterial målar upp en oväntad historia om ett experiment där försökskaninerna till slut vände sig mot sin forskare.

Flotten har redan vunnit huvudpriset på CPH:DOX i Köpenhamn som är en av världens främsta dokumentärfestivaler.

Marcus Lindeen

(född 1980)

Marcus Lindeen är en svensk dramatiker och regissör som arbetar med både film och teater. Hans debutfilm Ångrarna vann 2011 en Guldbagge och Kristallen för bästa dokumentär. Hans andra film, Accidentes Gloriosos, hade premiär samma år och vann pris på filmfestivalen i Venedig.

Sedan Marcus Lindeen gick ut regilinjen för teater på Dramatiska Institutet 2008 så har han skrivit och regisserat ett flertal pjäser för bland annat Dramaten, Riksteatern och Stockholms Stadsteater. 2012 skrev och regisserade han Arkivet för orealiserbara drömmar och visioner för Stockholms Stadsteater som byggde på Ingmar Bergmans ofilmade manus och misslyckade försök till fiktion.

Lindeens pjäs Wild Minds bygger på dokumentära intervjuer med människor som är besatta av sina dagdrömmar och skapades på beställning av Moderna Museet. Den har gästspelat på både Dramaten i Stockholm och Schaubühne i Berlin. Hösten 2017 regisserade Marcus en fransk version av pjäsen för Comédie de Caen som är en av Frankrikes nationalscener, där han nu skriver och regisserar en ny uppsättning.

Scenografin till den nya filmen Flotten ställdes förra året ut som en interaktiv konstinstallation på Centre Pompidou i Paris. Under våren gick den att se på Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn. Filmen utgör efter Ångrarna andra delen av en kommande trilogi med dokumentärfilmer inspelade i studio. Flotten får svensk biopremiär i september 2018.

Filmklubben

Filmen har haft en given plats på museet sedan första början. Redan vid öppnandet 1958 fanns Moderna Museets Filmklubb. Där visades allt från barnfilm till de senaste experimentella konstfilmerna. Filmklubben 2018 visar filmer i gränslandet mellan konst- och dokumentärfilm. Ofta medverkar konstnären eller regissören i ett samtal efter filmen.

Filmklubbens redaktion

Lena Essling, intendent, Catrin Lundqvist, intendent, Jo Widoff, intendent.

Kontakt

filmklubben@modernamuseet.se

Kalender

  • Film
  • Tips

Flotten

På engelska