Group 2
Guide med publik framför målning under en visning på Moderna Museet.

Guidad visning på Moderna Museet. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Guidade konstvisningar

11.12 2017 – 31.12 2018

Stockholm

Lär dig mer om konsten! Följ med när en av våra engagerade guider berättar om konsten och konstnärerna.

En guidad visning är ca 30–45 minuter lång och leds av en guide som leder gruppen genom utställningen och berättar om konstnärerna och konstverken. Nästan varje dag kan du följa med en av våra kunniga guider på visning av konsten i museet.

Du behöver inte anmäla dig i förväg. Visningarna är ej avsedda för grupper och antalet deltagare är begränsat. I kalendern hittar du datum, tider och vilken utställning som visas på vilket språk.

Guidade visningar på olika språk

Välkommen på visningar med engagerade och kunniga guider som berättar om konsten och konstnärerna på persiska, arabiska, franska, spanska, engelska, svenska, finska, tyska, kroatiska och serbiska. I kalendern hittar du datum, tider och vilken utställning som visas på vilket språk.

Temavisningar av samlingen

Fördjupa dig i vår stora, rika konstsamling utifrån olika teman! Temavisningarna kostar ingenting och du behöver inte anmäla dig i förväg. Alla datum och tider hittar du i kalendern.

Fokus på…

I den här temavisningen tittar vi närmare på ett utvalt konstnärskap i samlingen. Visningen är lite kortare, ca 20–30 minuter lång och vi fördjupar oss i ett nytt konstnärskap varje gång.

Rörelse i konsten från början av 1900-talet till idag

Hur har konstnärer skildrat rörelse i konsten de senaste hundra åren? Vi tittar på konstverk från olika tider som alla handlar om rörelse – allt från fysiska till idémässiga rörelser i samhället.

Vi ser Marcel Duchamps berömda Cykelhjul och Niki de Saint Phalles Skjutmålning. Den japanska Gutaigruppen visar rörelse och kraft bland annat genom att aktivera sin egen kropp. Vad händer när ett tyg sätts i rörelse och blir till konst? Vi försöker se in i ”huvudet och hjärtat” på Olafur Eliasson genom hans Modellrum från 2003. Julia Peirone har fångat unga kvinnors rörelser och fall i stora fotografier som Golden Sunset, vad säger de om vår tid?

Temavisningen har lånat sitt namn från den omtalade utställningen Rörelse i konsten som visades på Moderna Museet 1961.

Collage från 1910-talet till idag

Vi ser verk av konstnärer i samlingen som på olika sätt arbetat med collagetekniker. Ordet collage kommer från franskan och betyder uppklistring. Tekniken användes tidigt inom kubism, dadaism och surrealism. Ofta blandas flera tekniker och material. Vad kan collage vara idag?

Följ med på visningen och se verk såsom Henri Matisses stora collage Apollon från 1953, Siri Derkerts collage från 1960-talet med plast som centralt material och Lee Bontecous assemblage av funna textila material och metallföremål. Andra konstnärer som arbetade med collage var Kjartan Slettemark som tidigt gjorde skulpturassemblage bestående av bland annat plaster.

Konstnär och kvinna 1915–2015

Känner du till Ljubov Popova? Följ med på denna visning så får du veta mer om henne och konstnärer som Hilma af Klint, Aleksandra Ekster, Atsuko Tanaka, Niki de Saint Phalle, Louise Bourgeois, Judy Chicago och Nan Goldin. Visningen lyfter fram konstnärskap som genom konsthistorien inte fått den uppmärksamhet de förtjänar.

Foto och konst: från 1980-tal till idag

Hör om hur fotografiet blev till konst! När Moderna Museet fick en ny museibyggnad 1998 började fotografi visas sida vid sida av måleri, skulptur och teckning. Tidigare hade fotografi visats i en egen avdelning: Fotografiska museet. Visningen tar avstamp i 1980-talet då många konstnärer som jobbade med fotografi växlade från svartvitt till färgfotografi och formaten blev större. Vi ser fotobaserad konst av Cindy Sherman, Nan Goldin, Francesca Woodman, Julia Peirone och Jeff Wall.

Babyvisningar med verkstad

Följ med på babyvisning i lugn takt för vuxna med barn i åldern 0–15 månader. Efter visningen av samlingen eller aktuell utställning, målar vi tillsammans med babyn i Verkstan. Antalet platser är begränsat: max 10 vuxna och 10 barn. Biljett till babyvisningarna köper du via Tickster. Biljetten gäller för en vuxen med barn i barnvagn och ger entré till utställningarna på museet. Ingen rabatt för Moderna Museets Vänner eller studenter gäller.

Datum babyvisning

Visning för familjen: Välkommen till familjesöndag!

Följ med på visning och verkstad varje söndag för barn tillsammans med vuxna. För barn 2–6 år och 7–14 år. Vi ser aktuell utställning och skapar sedan i Verkstan. Biljetter hämtas i informationsdisken samma dag. I kalendern hittar du datum, tider och vilken utställning som visas på babyvisningen.

Familjevisningar

Syntolkade visningar

Välkommen till en visning där du som har nedsatt syn får möjlighet att känna med händerna på några av skulpturerna. Vi samlas vid informationsdisken på entréplan innan visningen. Visningarna är kostnadsfria och du behöver inte anmäla dig i förväg. Datum, tider och vad som syntolkas hittar du i kalendern. Det går även att boka syntolkade visningar: maila bokningen

Datum syntolkade visningar

Visningar för personer i gruppboende/daglig verksamhet

Tillsammans tittar vi på ett konstverk i utställningen, sedan provar vi på att måla eller skulptera själva i Verkstan. Visning och verkstad tar ca 2 tim, är kostnadsfria och du behöver inte anmäla dig i förväg. I kalendern hittar du datum, tider och vilken utställning som syntolkas eller visas för gruppbostad.

Datum visning gruppbostad

Visningar för personer med demenssjukdom och deras anhöriga

Vi ser aktuell utställning eller några konstverk från samlingen av 1900-talskonst. Efter visningen arbetar vi i Verkstan eller samtalar över en kopp kaffe. Konstpedagogen Jenny Myrsell möter er i foajén vid huvudentrén på plan 4, programmet tar två timmar. Boka plats via telefon 08-5202 36 98 (telefontid måndag och torsdag kl 13–15) eller via e-post: j.myrsell@modernamuseet.se. Vi skickar en bekräftelse till alla som är inbokade på visningarna. Varmt välkomna!

Datum och tider hösten 2018

Utomhusskulpturer

Gå en visning på egen hand och se våra fantastiska utomhusskulpturer på Skeppsholmen.

Ladda ner en karta över utomhusskulpturerna (pdf)

Boka guidad visning

Det går också att boka en guidad visning för en egen grupp. Det gör du enklast genom formuläret som du hittar här: boka guidad visning

Kalender

Venedig, 1915
 • Guidad visning

Konstnär och kvinna 1915–2015

På svenska

Mitt monster
 • Guidad visning

Fokus på Niki de Saint Phalle

På svenska

Apollon
 • Guidad visning
 • Tips

Daniel Birnbaum om hur Matisses Apollon kom till museet

På svenska

 • Guidad visning

Modernautställningen 2018

På engelska

 • Guidad visning

Modernautställningen 2018

På spanska

Venedig, 1915
 • Guidad visning

Konstnär och kvinna 1915–2015

På svenska

 • Guidad visning

Modernautställningen 2018

På svenska

 • Guidad visning

Modernautställningen 2018

På svenska

 • Guidad visning

Om konst i en syntetisk tid

På svenska

Smile as if we have already won
 • Guidad visning

Collage från 1910-talet till idag

På svenska