Moderna Museet är öppet men ditt museibesök kanske blir lite annorlunda just nu. Vi vidtar åtgärder för att minska smittspridning av coronaviruset. Läs om vad som gäller inför ditt besök

Guide med publik framför målning under en visning på Moderna Museet.

Guidad visning på Moderna Museet. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Guidade konst­visningar

Stockholm

Lär dig mer om konsten! Följ med när en av våra engagerade guider berättar om konsten och konstnärerna. Här kan du läsa om alla våra olika typer av visningar: från familjevisningar till visningar för synsvaga. Välkommen att upptäcka vår samling och utställningar från olika perspektiv.

En guidad visning är ca 30–45 minuter lång och leds av en guide som leder gruppen genom utställningen och berättar om konstnärerna och konstverken. Varje dag kan du följa med en av våra kunniga guider på visning av konsten i museet. Visningarna ges på olika språk och de flesta är kostnadsfria. Du behöver inte anmäla dig i förväg. Visningarna är ej avsedda för grupper och antalet deltagare är begränsat. I kalendern hittar du datum, tider och vilken utställning som visas på vilket språk.

Du kan också boka en egen visning av samlingen för dina vänner, konstförening, kollegor eller skolklass en tid och dag som passar dig. Läs mer och boka: Boka visning

Välkommen!

Guidade visningar

Guidade visningar av tillfälliga utställningar

Alla våra tillfälliga utställningar visas av våra kunniga guider. Visningarna kostar ingenting och du behöver inte anmäla dig i förväg. Däremot kan entrébiljett till utställningarna krävas. Alla utställningar, datum, tider och vilket språk respektive visning ges på hittar du i kalendern.

Guidade visningar av samlingen

Fördjupa dig i vår stora, rika konstsamling utifrån olika teman! Temavisningarna kostar ingenting och du behöver inte anmäla dig i förväg. Alla datum, tider, teman och vilket språk respektive visning ges på hittar du i kalendern. Det finns flera teman att välja på:

Ljuset på…

Vi riktar ljuset mot endast en konstnär i denna 20-minuters visning. Varje torsdag kl 17 utforskar vi ett nytt konstnärskap! Vi tittar närmare på konstnärer som Cindy Sherman, Hilma af Klint, Sam Francis, Yayoi Kusama, Henri Matisse eller den japanska Gutaigruppen tillsammans med en av våra kunniga konstpedagoger.

Datum, tider, teman och språk hittar du i kalendern.

Om din och min samling

Följ med på en 30 minuters exklusiv guidad visning när våra intendenter, curatorer och konservatorer delar med sig av sin expertis och berättar om samlingen ur olika perspektiv. Det svenska folket äger Moderna Museet och tillsammans äger vi också konstverken i museets samling. Därför har vi fri entré till vår samling och många av våra tillfälliga utställningar.

Datum, tider, teman och språk hittar du i kalendern.

En samling berättelser

Vi ser museets samling med konst från 1900-talets början till idag under rubriken ”En samling berättelser”. Samlingen presenteras både kronologiskt och tematiskt. Se till exempel Henri Matisse marockanska landskap, Pablo Picassos tidiga kubism, Sigrid Hjerténs starka måleri och Siri Derkerts teckningar i betong eller andra konstverk. Möt Hilma af Klint abstrakta verk från 1915 och samtida konst som till exempel Alex Israel och Cindy Sherman.

På Scen

I slutet av 1960-talet arbetade många konstnärer med teman som konsumtionskritik, frigörelse, sexualitet och kändiskultur. Vi tittar på verk av bland andra Yayoi Kusama, Cindy Sherman, Samuel Fosso, Andy Warhol och Thomas Baylre.

Datum, tider, teman och språk hittar du i kalendern.

Tidslager

Vi ser på konstverk som berör upplevelser av tid, minne och materialitet. Adrián Villar Rojas lyfter fram vittrande natur och muterade föremål på ett lysande vitt podium. Klara Lidén plockar ner reklamaffischer på stan, buntar ihop dem och klistrar en tom vit affisch överst.

Datum, tider, teman och språk hittar du i kalendern.

Resor i tid och rum

Se Pascal Sébahs fotografier av pyramider, Henri Matisses marockanska landskap, Ivan Aguélis egyptiska målningar och mycket mer. Många konstnärer och fotografer reste inte bara till Paris under 1900-talet för att få inspiration, träffa kolleger och utbyta idéer. De for också till städer som Alger, Tanger, Kairo och Konstantinopel som gav motivation till att pröva nya former, färger och motivgrupper.

Datum, tider, teman och språk hittar du i kalendern.

Abstraktion, andlighet och rörelse

I den här visningen möter du konstnärer som på olika platser och med skilda idéer utvecklade ett abstrakt formspråk. Wassily Kandinsky, Alexandra Ekster och Kazimir Malevitj är några konstnärer som på olika sätt anknyter till osynliga verkligheter. I början av förra seklet fanns ett stort intresse för det andliga, inte minst hos Hilma af Klint och gruppen De Fem. Tiden sammanfaller också med den moderna fysikens frammarsch, upptäckten av röntgen och nya vetenskapliga teorier.

Datum, tider, teman och språk hittar du i kalendern.

Ett eget rum

Författaren Virginia Woolfs essä ”Ett eget rum” (1921) är skriven av en kvinna för kvinnor – manliga läsare tvingas läsa med kvinnors ögon. Läsarnas reaktioner kan man ta del av i de anteckningar som finns i biblioteksupplagor av Woolfs bok som konstnären Kajsa Dahlberg låtit kopiera. Tillsammans med verk av Tyra Lundgren, Siri Derkert, Charlotte Johannesson med flera lyfter den här temavisningen fram kvinnliga konstnärskap som den tidigare mansdominerade konsthistorien till stor del förnekat.

Datum, tider, teman och språk hittar du i kalendern.

Foto och konst

Fotografi har inte alltid visats sida vid sida med måleri, skulptur och teckning. Följ med på en temavisning som tar fasta på hur fotografi blev till konst, från G Félix T Nadars fotografier av Paris från luftballong på 1880-talet till samtida konstnärer som bland annat Emily Jacir, som använder fotografi som en del i sina konstverk.

Datum, tider, teman och språk hittar du i kalendern.

Collage och assemblage

Collage användes tidigt av kubister, dadaister och surrealister som blandade flera olika tekniker och material i verken. I assemblage tillförs upphittade, tredimensionella föremål. Under visningen ser vi bland annat ”African Stand” av David Hammons och konstverk av Meret Oppenheim, Frida Orupabo och Öyvind Fahlström. Vi tittar också närmare på Robert Rauschenbergs ”Monogram” som består av upphittade föremål, bland annat en get och ett bildäck, tillsammans med måleri.

Datum, tider, teman och språk hittar du i kalendern.

Frida Orupabo, Untitled, 2019 © Frida Orupabo. Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet

Babyvisning med verkstad

Följ med på babyvisning i lugn takt för vuxna med barn i åldern 0–15 månader. Efter visningen av samlingen eller aktuell utställning, målar vi tillsammans med babyn i Verkstan. Antalet platser är begränsat: max 10 vuxna och 10 barn. Biljett till babyvisningarna köper du via Tickster. Biljetten gäller för en vuxen med barn i barnvagn och ger entré till utställningarna på museet. Ingen rabatt för Moderna Museets Vänner eller studenter gäller.

Datum babyvisning

Köp biljett till babyvisning

Visning för familjen: Välkommen till familjesöndag!

Följ med på visning och verkstad varje söndag för barn tillsammans med vuxna. För barn 2–6 år och 7–14 år. Vi ser aktuell utställning och skapar sedan i Verkstan. Biljetter hämtas i informationsdisken samma dag. I kalendern hittar du datum, tider och vilken utställning som visas på babyvisningen.

Familjevisningar

Syntolkad visning

Välkommen till museets visningar där du som har nedsatt syn får en syntolkad museiupplevelse! Visningarna hålls av museets konstpedagoger och tillsammans upplever vi konsten på riktigt nära håll. Du förbokar din visning helt utan kostnad. Ni kan var 3–15 personer.

En syntolkad visning fokuserar på en utställning, ett utvalt verk eller konstnärskap. Våren 2020 kan du välja att boka visningar av:

Boka syntolkade visningar: maila bokningen

Visning för personer i gruppboende/daglig verksamhet

Tillsammans tittar vi på ett konstverk i utställningen, sedan provar vi på att måla eller skulptera själva i Verkstan. Visning och verkstad tar ca 2 tim, är kostnadsfria och du behöver inte anmäla dig i förväg. I kalendern hittar du datum, tider och vilken utställning som syntolkas eller visas för gruppbostad.

Datum visning gruppbostad

Visning för personer med demenssjukdom och deras anhöriga

Vi ser aktuell utställning eller några konstverk från samlingen av 1900-talskonst. Efter visningen arbetar vi i Verkstan eller samtalar över en kopp kaffe.

Konstpedagogen Nina Blom Bussoli möter er i foajén vid huvudentrén på plan 4, vi ser utställningar och arbetar sedan i vår verkstad Zon på plan 2. Programmet tar två timmar. Boka plats via telefon 070 947 68 15 eller via e-post: n.blombussoli@modernamuseet.se. Vi skickar en bekräftelse till alla som är inbokade på visningarna. Välkommen!

Datum och tider hösten 2020

Utomhusskulpturer

Gå en visning på egen hand och se våra fantastiska utomhusskulpturer på Skeppsholmen.

Ladda ner en karta över utomhusskulpturerna (pdf)

Boka guidad visning

Det går också att boka en guidad visning för en egen grupp. Det gör du enklast genom formuläret som du hittar här: boka guidad visning

Kalender

Skulptur av Picasso utomhus.
  • Guidad visning

Utomhussamlingen

På svenska

Skulptur av Alexander Calder utomhus.
  • Guidad visning

Utomhussamlingen

På franska

Skulptur av Picasso utomhus.
  • Guidad visning

Utomhussamlingen

På svenska

Skulptur av Picasso utomhus.
  • Guidad visning

Utomhussamlingen

På svenska

Skulptur av Alexander Calder utomhus.
  • Guidad visning

Utomhussamlingen

På spanska

Skulptur av Picasso utomhus.
  • Guidad visning

Utomhussamlingen

På svenska

Skulptur av Picasso utomhus.
  • Guidad visning

Utomhussamlingen

På svenska

Skulptur av Alexander Calder utomhus.
  • Guidad visning

Utomhussamlingen

På franska

Skulptur av Picasso utomhus.
  • Guidad visning

Utomhussamlingen

På svenska