Museet är tillfälligt stängt med anledning av Folkhälsomyndighetens allmänna råd kring coronaviruset. Vi håller stängt tills vidare. Läs mer om stängningen och biljettåterköp

Person sitter vid bord med pennor och papper framför sig.

Måla med vår konstpedagog Rebecka Stone! Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Sportlov: Måleri

Livesänd skaparverkstad

3.3 – 5.3 2021

Stockholm

En dag kvar

Tillsammans med museets pedagog Rebecka Stone målar vi som konstnärerna i Moderna Museet samling. Vid tre tillfällen tittar vi på några av museets mest älskade verk och testar olika typer av måleri. Skaparverkstan livesänds på Facebook från Moderna Museet och du kan under tiden chatta med Rebecka och de andra som tittar.

Vi tittar på olika konstverk och sedan målar vi tillsammans med Rebecka. Det kan bli väldigt olika om man målar på olika sätt och med olika färgskalor och formspråk. Det är roligt att utforska och upptäcka måleriets alla möjligheter!

3 mars: Självporträtt

Du behöver: blyertspenna, suddgummi, ritpapper, pastellkritor eller andra färgpennor, en spegel.

Måla självporträtt med inspiration av Sigrid Hjertén och Ragnar Sandberg. Deras målningar är nästan som selfies fast de är gjorda för länge sedan. Båda målade ljusa härliga bilder och de använde färg väldigt fritt.

Tillsammans studerar vi våra egna ansikten och leker med färger. Vilken form har hakan? Hur stor är pannan i förhållande till hakan? Är halsen bredare än pannan? Innan vi sätter igång kan du tänka på hur du vill vara klädd på porträttet. Färgen på kläderna påverkar hur målningen blir. Du kan också hitta på en fantasifärg och sätta på kläderna. Om du gillar gult så kan du måla kläderna gula. Kanske vill du ha en röd halsduk på porträttet eller ett par fina örhängen, ett halsband, en mössa eller en hatt.

Självporträtt i ljusa färger
Sigrid Hjertén, Självporträtt © Sigrid Hjertén

4 mars: Utanför ditt fönster

Du behöver: penslar, papper, vattenfärger, ett underlägg och en burk med vatten.

Vi tittar ut genom fönstret och målar vår utsikt inspirerade av Sigrid Hjertén. Hjertén hade sin ateljé vid Slussen i Stockholm. Från sitt fönster såg hon hus, båtar, människor och annat som hon målade av i alla möjliga färger.

Tillsammans tittar vi ut genom våra fönster och målar det vi ser. Kanske ett träd, en gata eller en lyktstolpe. Vilken färg har himlen? Ser du några människor? Med färger beskriver vi hur vi känner.

Se livesändningen Utanför ditt fönster på Facebook

Utsikt över Slussen, 1919
Sigrid Hjertén, Utsikt över Slussen, 1919 © Sigrid Hjertén

5 mars: Favoritdjur

Du behöver: papper, penna, suddgummi, mobilkamera, färgpennor eller vattenfärg.

Måla dig själv tillsammans med ditt favoritdjur inspirerad av Marc Chagall. Chagall växte upp där det fanns mycket människor och djur på gatorna. Han målade av en farbror med en get. Det ser ut som att de tycker om varandra och båda har skägg.

Tillsammans målar vi oss själva med våra favoritdjur. Det kan vara ett husdjur, gosedjur eller ett fantasidjur. Det kan vara svårt att få ett djur att vara stilla så att man kan rita av det – istället kan du be någon fotografera av dig tillsammans med djuret. Du kanske redan har ett foto på dig och ett djur? Du kan också måla helt från fantasin. Du vet ju ungefär hur du ser ut och hur ditt djur ser ut.

Se livesändningen Favoritdjur på Facebook

Marc Chagall, Gubben och geten, 1930 © Marc Chagall

Kalender

Person sitter vid bord med pennor och papper framför sig.
  • Lovprogram,
  • Online
  • Tips

Sportlov: Måleri

På svenska

Person sitter vid bord med pennor och papper framför sig.
  • Lovprogram,
  • Online
  • Tips

Sportlov: Måleri

På svenska