Pressmaterial
Om pressbilder
Pressbilderna är tillgängliga inför och under en utställningsperiod. De får endast användas i samband med rapportering om en utställning eller Moderna Museets verksamhet. Bilderna får inte beskäras eller på annat sätt förvanskas, varken i tryck eller vid digital publicering. Bildtext och eventuell information om copyright måste alltid anges.
Bilder på konstverk skyddas av upphovsrättslagen (SFS 1960:729).
Aktuellt pressmaterial

Anders Sunna – Illegal Spirits of Sápmi
Malmö, 28.10 2023 – 14.1 2024
För första gången sedan den uppmärksammade premiärvisningen på Venedigbiennalen 2022 presenteras ”Illegal Spirits of Sápmi”, nu på Moderna Museet Malmö. I det monumentala konstverket gestaltar konstnären Anders Sunna sin familjs femtioåriga konflikt med den svenska staten.Verket mäter ca 20 meter i längd och historien berättas i fem kapitel från 1970-talet och fram till idag, med en målning per decennium. De stora målningarna är infogade i en träkonstruktion, byggd av konstnärens bröder, som även rymmer ett arkiv över alla de rättstvister som familjen varit involverad i. Besökaren välkomnas att botanisera bland de många pärmarna, innehållandes tusentals dokument.
Samiskt liv och samisk kultur har drabbats hårt av kolonisering och rasistiskt förtryck. Rasbiologiska pseudovetenskaper och teorier kom under 1900-talets första decennier att legitimera markövertaganden och andra former av övergrepp. Mot den bakgrunden i svensk historia framträder i verket nyare konflikter, med ursprung i 1971 års rennäringslag och hur den kom att tolkas. Konflikter som på ett brutalt sätt präglat Anders Sunnas hela uppväxt.
I korta drag kan sägas att Sunnas familj ansåg det orimligt att utan skälig ersättning tvingas ta hand om fastighetsägarnas renar, s.k. skötesrenar, i utbyte mot att fastighetsägarna upplät mark för bete. Därför protesterade de också ljudligt. Som en konsekvens av många och utdragna stridigheter kom samebyar att ställas mot varandra, renmärken – som ger rätt att bedriva renskötsel – drogs in, familjen trakasserades och deras renar tvångsförflyttades.
”Jag kommer ihåg hur orolig mamma var när pappa och hans bröder var i renskogen, hon gick där hemma och blev alltmer stressad ju längre det dröjde… undrade om de skulle komma hem eller om de skulle hittas skjutna. Så pass illa var det under den värsta perioden” (ur konstnärens text om målningen ”Area Infected”).
Konstverket ”Illegal Spirits of Sápmi” visades första gången under Venedigbiennalen 2022. Nordiska paviljongen hade då förvandlats till den Samiska paviljongen, med Pauliina Feodoroff, Máret Ánne Sara och Anders Sunna som medverkande konstnärer. Projektet, som genomfördes på uppdrag av OCA – Office for Contemporary Art Norway, lyfte på ett nyskapande och kraftfullt sätt fram det samiska urfolkets kultur och dess landområde Sapmi, vars gränser genomkorsar de nordiska nationalstaterna Norge, Sverige och Finland, samt även omfattar en del av Ryssland. Sedan 2022 ingår ”Illegal Spirits of Sápmi” i Moderna Museet samling.
I samband med utställningen på Moderna Museet Malmö planeras för ett gediget skolprogram, samt för ett flertal föreläsningar och samtal med inbjudna gäster.
Curator: Joa Ljungberg




Moki Cherry
En resa oändlig
Malmö, 23.9 2023 – 3.3 2024
Lördag den 23 september, i samband med Malmö Gallerihelg, öppnar Moderna Museet Malmö ”Moki Cherry – En resa oändlig”. Utställningen är den största presentationen hittills av konstnärskapet.MOKI CHERRY – EN RESA OÄNDLIG
23.9 2023 – 3.3 2024
Curatorer: Elisabeth Millqvist och Andreas Nilsson
Utställningen visas i gallerierna på plan 2
Utställningen är den största presentationen hittills av konstnärskapet. Moki Cherrys färgstarka konst förenar måleri, skulptur, textil och scenografi. Vardagslivet och konsten länkas samman; fodralet till ett musikinstrument är underlaget till en målning, väskor att packa i är bearbetade textila collage och i teckningar formuleras en livsåskådning med naturen i centrum. Konstnären kommenterade själv denna gränsöverskridande verksamhet med beskrivningen ”scenen är hem, och hemmet är en scen”. Konsten kunde vara del av konserter i Paris, Köpenhamn eller framträdanden på den skånska landsbygden. Genom att presentera sin konst även utanför konstgallerier och teaterscener, bland annat i sitt hem, luckrade Moki Cherry upp hierarkier mellan det offentliga och privata och mellan aktör och publik. Barnen, egna och andras, var både publik och samarbetspartners.
– Moki Cherrys mångsidiga konstnärskap fortsätter fascinera och vara aktuellt. Hennes färgsprakande uttryck, engagemang i miljön, hur hon skapade delaktighet och sökte sätt att vara förälder och konstnär samtidigt. Hon förflyttade sig från mottot att ”göra en vackrare värld”, som tonåring, till ”livet är mitt konstverk”, beskriver utställningens curatorer Elisabeth Millqvist och Andreas Nilsson.
Moki Cherry var praktiserande buddhist under större delen av 1970-talet och buddistisk filosofi hade livslång påverkan på henne. Hennes arbete influerades av konst- och kulturhistoria samt spirituella riktningar från både väster- och österländska traditioner. Även ett omfattande resande och internationella samarbeten inspirerade uttrycket. Resultatet är ett brokigt gestaltande befolkat av mänskliga och icke-mänskliga varelser. Senare verk bär också spår av kubism och mer abstrakta former.
Monika Marianne Karlsson, mer känd under namnet Moki Cherry, (1943–2009) föddes i Koler i Norrbotten, hon växte upp i Skåne och flyttade till Stockholm 1962 för att studera mode. 1970 flyttade hon med sin familj till Tågarp i norra Skåne och transformerade en före detta skola till familjens hem, men även till en samlingsplats för musik, teater, barnverksamhet och konst. Med sin man, musikern Don Cherry, etablerade hon Organic Music Society (1966–1977). Deras gemensamma visioner beskriver hon lyriskt i ett brev som det största som hänt konstscenen sedan Ryska Baletten (1909–1929), en jämförelse som understryker strävan efter ett allkonstverk och fusion av konstnärliga genrer. Från slutet av 1970-talet delade hon sin tid mellan Tågarp och New York.
Moki Cherry har en lång historia med Moderna Museet. 1971 deltog hon och Don Cherry i utställningen Utopier och visioner 1871–1981, där de gavs möjlighet att skapa en totalinstallation – en levande miljö där musik, konst och vardagslivet pågick samtidigt. Moderna Museet Malmös utställningstitel ”En resa oändlig” är hämtad från publikationen som gavs ut 1971. Det är de sista orden i en slingrande text av Moki Cherry där hon ger uttryck för sin holistiska världsåskådning.
Moderna Museet i Stockholm visade en utställning med Moki Cherry 2016. Sedan dess har intresset för konstnärskapet bara ökat med flera presentationer i USA och en omfattande publikation gavs ut 2021 av Blank Forms, New York som behandlar både Moki och Don Cherry med särskilt fokus på det gränsöverskridande arbetet som skedde under namnet Organic Music. Utställningen på Moderna Museet Malmö sammanfaller även med 50-årsfirandet av Don Cherrys album Organic Music Society som Moki Cherry gjorde omslaget till.
”En resa oändlig” är den hittills mest omfattande presentationen och ger en bred bild av konstnärskapet – från kläder, korsbefruktningen mellan måleri och textila applikationer, visionen om ett allkonstverk och gestaltande av hem och miljöer, till verksamhet riktad till barn. Kopplat till det sista omfattar även utställningen en kreativ verkstad.
Moki Cherry är aktuell med separatutställning på Institute of Contemporary Arts, London och som del av grupputställning på Kunstverein für die Rheinland und Westfalen, Düsseldorf. Tidigare utställningar omfattar, bland annat, Malmö Konstmuseum (2017) och Marabouparken, Stockholm (2016); Landskrona Konsthall (2008) och separatutställningar på Galleri Ping Pong, Malmö (1997) och Kristianstads Länsmuseum (1986). Internationellt kan nämnas Argos, Bryssel (2022); Saint Peter’s Church, New York (1992); LAX 814, Los Angeles (1979) och Centre Beaubourg Pompidou, Paris (1974).
VERNISSAGE MED KONSERT OCH DJ:S UNDER MALMÖ GALLERINATT
Fredag 22 september kl 18 – 23
Fri entré
På museets lastkaj möts under kvällen fem musiker, flera av dem med nära kopplingar till Moki Cherry.
På scen: Christer Bothén (donso n’goni och basklarinett), Mats Gustafsson (saxofon), Goran Kajfes (trumpet), Naima Karlsson (piano), Ana Ruíz (piano). Under kvällen kommer Konstnärsnämnden att dela ut sitt stora musikstipendium.
I museets café återförenas de forna skivbolagsvännerna Emil Broomé och DJ Tias bakom skivspelarna med ett eklektiskt set efter att en gång i tiden invigt museet. Caféet: 18:00 – 23:00 DJs: Emil Broomé & DJ Tias.
Pressvisning torsdag 21 september kl 10 på Moderna Museet Malmö i närvaro av curatorerna Elisabeth Millqvist och Andreas Nilsson.
OSA senast 17 september till Alexandra Giertz på a.giertz@modernamuseet.se. Pressvisningen är för journalister eller skribenter. Vid anmälan ber vi dig ange för vilken tidning eller medium du skriver.
Om du har frågor eller önskar ytterligare information, kontakta Alexandra Giertz, kommunikationsansvarig Moderna Museet Malmö, på a.giertz@modernamuseet.se eller 073-4228739





























Monica Sjöö
Den stora kosmiska modern
Stockholm, 13.5 2023 – 15.10 2023
Monica Sjöö (1938–2005) var en svensk-brittisk konstnär, aktivist, författare och ekofeminist. I hennes livsverk är konst, politik och andlighet oskiljbara, och hon kom att bli en centralgestalt inom den brittiska kvinnorörelsen. Med ett djupt engagemang i kvinnofrågor och miljörörelsen förde Sjöö en kompromisslös kamp för frihet från varje form av förtryck. I denna retrospektiva utställning möter besökarna verk som alla skapades för att driva på samhälleliga förändringar, och som på sin tid skapade kontrovers och rop på censur. I vår tid framstår motiv och budskap som minst lika angelägna.Curatorer: Jo Widoff, Moderna Museet och Amy Budd, Modern Art Oxford.
“Monica Sjöö – Den stora kosmiska modern” produceras i samarbete med Modern Art Oxford, där den visas 18 november 2023–25 februari 2024. Under 2024 turnerar utställningen till Moderna Museet Malmö.
Pressmeddelande Monica Sjöö Den stora kosmiska modern på Moderna Museet (PDF)
Om du önskar få utställningskatalogen (PDF) per e-post vänligen kontakta press@modernamuseet.se



Foto: Tobias Fischer


Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

museet



Moderna Museet


Moderna Museet

Dahlström/Moderna Museet


Moderna Museet







Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

Sjöö. Foto: Albin Dahlström/
Moderna Museet









Foto: Mattias Lindbäck/Moderna Museet © The Estate of Monica Sjöö








Foto: Mattias Lindbäck/Moderna Museet © The Estate of Monica Sjöö









Lotte Laserstein — Ett delat liv
Malmö, 6.5 2023 – 1.10 2023
Den tysk-svenska banbrytande konstnären Lotte Laserstein (1898–1993) är en av konstvärldens mest spännande återupptäckter. ”Ett delat liv”, som presenteras i museets stora turbinhall, är den hittills största utställningen med Lasersteins konst i Norden. Utställningar i Berlin, Frankfurt och Kiel har lockat en bred publik att utforska den länge bortglömda konstnären och givit henne en plats i 1900-talets konsthistoria. Dessa utställningar har dock främst fokuserat på Lasersteins verk från 1920-talet fram till 1930-talets början; perioden innan hon tvingades lämna Tyskland och leva i Sverige. ”Ett delat liv” belyser i lika hög grad de mångsidiga verk som Laserstein skapade i exil i Sverige som hennes tidigare produktion från Tyskland.Lotte Lasersteins konstnärliga karriär började i Berlin på 1920-talet. Efter att hon 1927 tagit examen vid Berlins konstakademi – som en av de första kvinnorna – lyckades hon snabbt göra sig ett namn på stadens konstscen. Med personliga ateljéscener och porträtt av urbana, emanciperade kvinnor, fångade Laserstein en tidsanda. Vid en första anblick delar hennes verk drag med stilriktningen ”Nya sakligheten”. Men Laserstein överdrev och karikerade inte – i hennes verk finns istället en intim realism som flätar samman målartradition med modern tematik. De målningar som skapades i Berlin, där Laserstein skildrar sin roll som konstnär och visar på de många sidorna hos Weimarrepublikens moderna ”nya kvinna” – visar sig vara underligt dagsaktuella, särskilt mot bakgrund av pågående diskussioner kring genus och queerhet.
Den framgång som de tyska konstkritikerna förutspådde och tillskrev Lotte Laserstein på 1920-talet fick ett abrupt slut 1933, med nazisternas maktövertagande. Som judinna blev Laserstein alltmer utestängd från det offentliga konstlivet. Tack vare en inbjudan till en utställning från Galerie Moderne i Stockholm, lyckades hon 1937 ta sig själv och några av sina viktigaste verk till Sverige, där hon skulle komma att tillbringa största delen av sitt yrkesverksamma liv. I Sverige kunde Lotte Laserstein skapa sig en ny tillvaro som porträtt- och landskapsmålare.
– Under fem decennier producerade Laserstein en extremt omfattande, tematisk och stilistiskt mångsidig samling verk, som alltså endast delvis belysts i tidigare presentationer, konstaterar utställningens curatorer Iris Müller-Westermann och Anna-Carola Krausse. Och fortsätter:
– I vår utställning tillskrivs denna period av Lasersteins liv och arbete samma status som tiden i Berlin. Genom Lasersteins representativa beställningsporträtt, expressiva självporträtt, rörande skildringar av andra emigranter samt landskap och stadsbilder, är det möjligt att spåra exilens villkor. Lasersteins svenska produktion väcker frågor kring vad det innebär att ha förlorat sin egen kulturella och sociala miljö och behöva söka fotfäste i ett nytt samhälle. Mot bakgrund av vår samtids globala migrationsrörelser blir Lasersteins verk, som skapades i svensk exil, ett viktigt bidrag till dialog kring dessa frågor.
Även om Laserstein lyckades utföra många viktiga porträtt på beställning – bland hennes klienter fanns välkända personligheter inom aristokratin såväl som inom politiken, näringslivet och kulturen – och även om hon fortfarande kunde försörja sig på sin konst, förblev Lasersteins erkännande på den svenska konstscenen begränsat. Förmodligen bidrog hennes konsekventa fasthållande vid realismen under efterkrigsdecenniernas dominans av konstnärlig abstraktion, till att hon inte fick ett större genombrott i Sverige.
Lotte Lasersteins beskrev sitt liv och sin karriär med orden ”Med räddningen till Sverige bröts mitt liv itu”. Denna delning har fått prägla utställningens struktur. Den första delen tillägnas Lasersteins tid i Berlin; centrala verk skildras hennes konstnärliga början och första framgångar i Weimarrepubliken. Den andra delen uppmärksammar Lasersteins år i Sverige.
”Lotte Laserstein – Ett delat liv” visas på Moderna Museet Malmö från den 6 maj till 1 oktober 2023. Därefter på Moderna Museet i Stockholm från 11 november 2023 till 14 april 2024.
Curatorer: Iris Müller-Westermann, f.d. museichef för Moderna Museet Malmö och nuvarande senior intendent på Moderna Museet i Stockholm och Anna-Carola Krausse, konsthistoriker och Lasersteinexpert, Berlin.
Med stöd från Mannheimer Swartling, Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Jacob Wallenbergs Stiftelse, Särskilda fonden. Tack till The Lotte Laserstein Exhibition Circle.
För mer information, kontakta: Alexandra Giertz, kommunikationsansvarig
tel 0734-228739
press.malmo@modernamuseet.se
Gemensam pressvisning torsdag 4 maj Moderna Museet Malmö och Malmö Konstmuseum
Den 4 maj bjuder Moderna Museet och Malmö Konstmuseum in till gemensam pressträff inför öppnandet av två kommande utställningar. Pressträffen börjar på Modern Museet med en presentation av utställningen Lotte Laserstein – Ett delat liv och fortsätter sen på Malmö Konstmuseum med en presentation av utställningen Tal R och Mamma Andersson – Runtom Hill. Transport mellan institutionerna erbjuds för journalister som vill vara med på båda pressvisningarna.
10.00 Pressvisning på Moderna Museet Malmö av utställningen Lotte Laserstein – Ett delat liv i närvaro av curatorerna Iris Müller-Westermann och Anna Carola Krausse samt museichef Elisabeth Millqvist.
Kaffe, the och smörgåsar serveras.
11.30 Transport till Malmö Konstmuseum.
12.00 Pressvisning på Malmö Konstmuseum av utställningen Tal R och Mamma Andersson – Runtom Hill. På plats: Karin Mamma Andersson, Tal R, Kirse Junge-Stevnsborg och Marcus Pompeius.
Anmälan till pressvisning senast 2 maj till Alexandra Giertz på a.giertz@modernamuseet.se eller Disa Torbjörnsdottir (Malmö Konstmuseum) på disa.torbjornsdottir@malmo.se. Ange om du vill delta i båda pressvisningarna eller enbart en av dem samt om du önskar transport från Moderna Museet till Malmö Konstmuseum. Pressvisningen är för journalister eller skribenter som har i uppdrag att rapportera om utställningarna. Vid anmälan ber vi dig ange för vilken tidning eller medium du skriver.

Foto ©Lotte-Laserstein-Archiv Krausse, Berlin
Bildupphovsrätt 2022


Bildupphovsrätt 2023

Bildupphovsrätt 2023

Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein
Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein
Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein
Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein
Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein
Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein Courtesy of Agnews, London
Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein
Bildupphovsrätt 2023

Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein
Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein
Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein Courtesy Daxer&Marschall, München
Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein
Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein Bildupphovsrätt 2023








Utställningsprogrammet 2023, Moderna Museet
Stockholm Malmö, 1.1 2023 – 31.12 2023
Välkommen till Moderna Museet i Stockholm och Moderna Museet Malmö. Här ser du hela utställningsprogrammet för året 2023 med exempel på pressbilder. Varje enskild utställning får ett eget pressmeddelande med ett större urval av pressbilder efter hand.





Courtesy of the artist, Stigter Van Doesburg, Amsterdam and Tanya Leighton, Berlin and Los Angeles.






Ett nytt utställningsprogram tar plats i samlingens salar
Nu visar Moderna Museet ännu mer konst ur samlingen
Stockholm, 1.1 2023
Under 2023 öppnar tre nya utställningar med verk ur Moderna Museets samling som är en av Europas främsta av modern och samtida konst. Den stora konstskatten visas i tematiska utställningar som gör djupdykningar i olika berättelser ur konsthistorien, och ersätter det tidigare kronologiska formatet.Tillsammans presenterar utställningarna konst från förra sekelskiftet fram tills idag och återspeglar bredden i Moderna Museets samling. Klassiker, publikens favoriter och nya inköp är det första besökarna möter på vägen in i salarna, och i visningsmagasinet en trappa ned i museet kan var och en själv välja och beställa fram konst ur samlingen.
Läs mer i pressmeddelandet nedan.
Pressmeddelande Mer ur Moderna Museets samling



Foto: Moderna Museet

Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet

Publicerad 23 oktober 2015 · Uppdaterad 11 januari 2023