Målning av Kazimir Malevitj

Kazimir Malevitj, Svart och vit. Suprematistisk komposition, 1915

Om webbplatsen

Här kan du läsa om bildupphovsrätt, cookies, digital tillgänglighet och andra saker som kan vara bra att veta när du surfar på våra webbplatser.

Kakpolicy Moderna Museet

Huvudsyftet med kakor på Moderna Museets webbplatser är att underlätta för besökaren.

En kaka, eller cookie på engelska, är en liten textfil som webbplatsen begär att få lagra på din dator, mobil eller surfplatta och som innehåller information. Webbläsaren sparar informationen på ett speciellt ställe i din enhet under en bestämd tid och returnerar informationen i kakan till webbplatsen vid varje förfrågan av sidor eller bilder från webbplatsen.

Två typer av kakor på webbplatsen

Moderna Museet använder två olika typer av kakor på webbplatsen: nödvändiga kakor och kakor för statistik och analys.
Nödvändiga kakor behövs för att kunna använda webbplatsen och dess funktioner.
– Kakor för språkfunktion, så att du får information på ett språk som är relevant för dig. Webbplatsen är byggd i WordPress där vi integrerat funktionalitet som säkerställer att innehållet visas på det språk som är relevant för dig eller för det val som du tidigare har gjort. Språkkakan kan inte inaktiveras och lagras i 24 timmar.
– Kakor som lagrar dina kakinställningar används för att komma ihåg om du tillåter användning av kakor eller inte. Inställningarna för samtycke till kakor sparas i ett år.

Kakor för statistik och analys används för att mäta hur ofta webbplatsen besöks och hur den används. Vid insamling av besöksstatistik anonymiserar Moderna Museet besökarens IP-adress. Data som samlas in med dessa kakor analyseras för att få en bättre uppfattning om var användarna kommer ifrån och hur de interagerar med innehållet. Informationen används för att utvärdera och förbättra webbplatsen. För detta ändamål använder vi Google Analytics och Hotjar. Dessa kakor är inaktiverade som standard och behöver ditt samtycke för att aktiveras. Du kan när som helst uppdatera dina inställningar för kakor.

Tredjepartskakor

Tredjepartskakor placeras av någon annan än den som ansvarar för webbplatsen, i det här fallet alltså av en annan part än Moderna Museet. Moderna Museet bäddar ibland in innehåll via iframe från YouTube och Facebook på webbplatsen. När du tittar på innehåll från YouTube eller Facebook på webbplatsen placeras en tredjepartskaka på din enhet.

En tredjepartskaka kan används för att förstå och följa hur du surfar mellan olika webbplatser. Tredjepartskakor som finns på Moderna Museets webbplats omfattas av respektive tredjeparts integritetspolicy. De tredjepartskakor som finns på Moderna Museet via iframe är från YouTube, Facebook och vid vissa tidpunkter även från Hotjar.

Sessions- och permanenta kakor

En permanent kaka sparar en fil som ligger kvar på besökarens dator. Den används till exempel för att kunna anpassa en webbplats efter besökarens önskemål, val och intressen samt för statistikuppföljning.

Det finns även sessionskakor som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger din webbläsare. På Moderna Museets webbplats används både sessionskakor och permanenta kakor. Oberoende av vilken typ av kaka som används på den här webbplatsen sparas ingen personlig information om besökaren (som till exempel e-postadress eller namn) och IP-adresser anonymiseras.

Undvika kakor

Om du inte accepterar användandet av kakor kan du stänga av kakor via din webbläsares säkerhetsinställningar. Du kan även ställa in webbläsaren så att du får en varning varje gång webbplatsen försöker sätta en kaka på din dator. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade kakor raderas. Se din webbläsarens hjälpsidor för mer information om hur du kan se vilka kakor som finns lagrade, hur du tar bort dem samt gör inställningar för om kakor ska accepteras eller inte.

Allmän information om kakor och lagen om elektronisk kommunikation finns på Post- och telestyrelsens webbplats (PTS).

Läs om hur Moderna Museet hanterar personuppgifter: Integritetspolicy

Uppdatera dina inställningar för kakor

Bilder

Konstverk och fotografier på denna hemsida skyddas enligt upphovsrättslagen (SFS 1960:729). Skyddet innebär att konstverket inte får återges eller tillgängliggöras för allmänheten utan tillstånd från rättighetsinnehavaren. Exempel på nyttjanden som kräver tillstånd är kopiering av konstverket till webbsida, till interna nätverk eller annat tillgängliggörande eller mångfaldigande av verket, oavsett metod.

Konstverk av upphovsmän som företräds av Bildupphovsrätt i Sverige återges på denna webbplats med tillstånd av Bildupphovsrätt i Sverige. Vid önskan att nyttja ett sådant verk ska Bildupphovsrätt i Sverige kontaktas.

Offentlighetsprincipen

Moderna Museet är en statlig myndighet och det innebär att meddelanden som skickas till oss blir allmänna handlingar.

Google Analytics

För att få en bild av hur webbplatsen används använder Moderna Museet analysverktyget Google Analytics. När du besöker webbplatsen skickas information till Google om vilka sidor du besöker. Moderna Museet har ställt in Google Analytics så att verktyget anonymiserar den information som skickas till Google. Detta görs genom att Google Analytics trunkerar (tar bort) de sista siffrorna i besökarnas IP-adress innan uppgiften skickas till Google.

Digital tillgänglighet

Moderna Museets målsättning är att den digitala närvaron så långt som möjligt följer etablerade webbstandarder och ”vägledningen för webbutveckling (fd 24-timmarsvägledningen)”. Vi strävar efter att följa de riktlinjer som gäller för svenska myndigheter och de krav som finns inom tillgänglighet och World Wide Web Konsortium (W3C). Verktyget för att administrera och publicera informationen är baserat på webbpubliceringssystemet WordPress. Webbplatsen är utvecklad enligt rekommenderad standard, snarare än för en webbläsare.

Adobe Acrobat Reader

Moderna Museet använder PDF-filer för vissa dokument på webbplatsen. För att läsa PDF-filer behöver du Acrobat Reader, som är gratis att ladda ner.

Anpassa innehållet i din webbläsare

Om du tycker att texten på sidorna är för liten eller för stor kan du enkelt ändra den med din webbläsares inbyggda funktioner. I de flesta moderna webbläsare gör du detta genom att trycka Ctrl+ för att öka textstorlek och Ctrl- för att minska.

Frågor eller synpunkter?

Har du frågor om webbplatsen eller synpunkter du vill meddela oss, tveka inte att kontakta oss genom vårt kontaktformulär.

Publicerad 22 maj 2015 · Uppdaterad 29 februari 2024