collage i svart och blått
Kiki Smith, Cathedral layout, 2012 Foto: Ian Densford Courtesy Pace Gallery

Moderna Museet Malmö 2025

Malmö

Under året som kommer öppnar Moderna Museet Malmö fyra separatutställningar: Vivian Suter, Kiki Smith, Edi Hila och Lee Mingwei. Museet firar sitt femtonde år med en rad olika aktiviteter, med att införa fri entré för alla under 26 år och med ett nytt konstverk framför museet.

Under 2025 fortsätter Moderna Museet Malmö att omfamna den tidsbaserade konsten, och redan i februari har operan ”MAMAN eller TUNGAN” av Jenny Kalliokuljo premiär som en del av utställningen ”Om det absurda drama som också är livet”. Efter att de stora grupputställningarna från 2024 avslutats följer utställningar som har fokus på måleri, som låter besökaren fördjupa sig i konstnärskap och ibland själv bli en förutsättning för konstverket.

Museichef Elisabeth Millqvist om det kommande året på Moderna Museet Malmö:

2025 blir ett år präglat av fokuserade presentationer av konstnärer som varit verksamma under lång tid. För Kiki Smith, som sedan 1980-talet influerat generationer av konstnärer, liksom för Vivian Suter, är relationen till den omgivande naturen och växtlighet central. Naturen blir både motiv, myt och lämnar avtryck i konstverken. Utställningen med Kiki Smith knyter an till Moderna Museets långa historia med konstnären, som började redan 1991, medan de andra konstnärerna nu får sin första separatutställning i Norden. Vi kommer även att presentera ett urval ur Moderna Museets samling, med särskilt fokus på forskning och förmedling. Under året invigs också ”Fountain” av Magnus Thierfelder Tzotzis på Ola Billgrens plats – ett verk ur Moderna Museets samling som nu får en permanent plats utanför museet som en del av museets 15-årsfirande som startar under mellandagarna.15 år är en ung ålder för ett museum och vi blickar framåt med nya satsningar.

UTSTÄLLNINGARNA

Vivian Suter
22 mars–31 augusti 2025

Vivian Suter är född 1949 i Buenos Aires i Argentina och bor sedan tidigt 1980-tal i Panajachel i Guatemala. Utställningen på Moderna Museet Malmö är Suters första utställning i Sverige och presenterar både nya och äldre verk av konstnären.
Vivian Suters fysiska och spontana måleri fångar och är en del av den omkringliggande naturen. Spår av löv, kvistar och regnvatten blandas med de semi-abstrakta motiven i både dova och klara färger. Med få undantag är Suters verk utan titel och odaterade, vilket berättar om en pågående process och transformation. Målningarna kommer att placeras fritt i Turbinhallen och bjuda in besökarna att orientera sig i rummet på olika sätt. Verken överlappar varandra och baksidor och framsidor framstår som lika betydelsefulla. Suter har tidigare ställt ut på, bland annat, Vienna Secession i Wien, Kunstmuseum Basel, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía i Madrid och på Documenta 14 i Aten/Kassel.
Plats: Turbinhallen

Kiki Smith
Vävda världar
26 april–12 oktober 2025

Utställningen ”Vävda världar” omfattar över 50 konstverk av Kiki Smith, både jacquardvävar och deras förlagor, upp till tre meter höga detaljfyllda teckningar, och små skulpturer.
Kiki Smith vänder med sina motiv vårt intresse mot naturen. Närgångna studier blandas med sagolika fantasier när luggslitna vargar, sköra fjärilar och mörka fladdermöss intar hennes bildvävar. I presentationen visas ”Sperm piece” från 1991 som ingår i Moderna Museets samling. Verket inkluderar mer än 700 glasdelar som täcker golvet. Kiki Smith, född 1954 i Tyskland och uppvuxen i USA, har arbetat återkommande med kroppen och vårt inre. I ”Vävda världar” möter vi en konstnär som har vänt blicken utåt och som låter relationen till djur och natur stå i centrum. Utställningen har tillkommit i ett nära samarbete med konstnären på initiativ av Arp Museum Bahnhof Rolandseck i Tyskland och curator Jutta Mattern. Den kommer också att visas på Museum of Contemporary Art Monte Negro. Kiki Smith experimenterar ständigt med nya tekniker med ett särskilt intresse för tryck. Sedan 1970-talet har hennes verk visats omfattande på bland annat Whitney Museum, New York, Whitechapel Gallery i London, Seol Museum for Art och Haus der Kunst i Munchen.
Plats: Gallerierna på Plan 2

Med vänliga hälsningar, Lee Mingwei
26 september 2025–11 januari 2026

Inbjudningar är startpunkten för Lee Mingweis konstverk. Ofta utgår de från personliga möten och egna erfarenheter och blir sedan ett erbjudande till besökaren och ett utbyte mellan personer.
Föremålen som visas i utställningen är insamlade från privatpersoner – vardagliga ting och brev vi inte tagit oss tid att skriva är centrala. Konstnären förändrar platserna han besöker och går bortom museets vanliga logik när han lagar kläder och dricker te med besökaren. Lee Mingweis konstnärskap är en del av en konstpraktik som bygger på performativitet och delaktighet men har lika mycket ursprung i en tradition av gåvor och ritualer kopplat till estetiska och filosofiska koncept från olika kulturer. Under hösten 2025 presenterar Moderna Museet Malmö verk som pågår och förändras under hela utställningsperioden tillsammans med dokumentation som ger insikt i konstnärens arbetssätt. Lee Mingwei bor i Paris, New York och Taipei. Redan när han tog sin mastersexamen från Yale University 1997 påbörjade han det arbetssätt som har blivit karaktäristiskt för hans konstnärskap. De senaste tio åren har Lee Mingwei haft omfattande separatutställningar i olika delar av världen, bland annat på Mori Art Museum i Tokyo (2014), Gropius Bau i Berlin (2020) och Fine Arts Museums of San Francisco (2024).
Plats: Turbinhallen

Edi Hila
8 november 2025–26 april 2026

Edi Hila (född 1944 i Shkodër och bosatt i Tirana) räknas som Albaniens mest framstående målare. Höstens separatutställning, som spänner över flera decennier, är den hittills största presentationen av konstnärskapet i Skandinavien och inkluderar ett stort antal centrala verk.
Edi Hila har ofta benämnts ”den albanska omvandlingens målare”. Med akryl och olja har han skildrat tiden efter att den hårdnackade kommunistdiktaturen kollapsade och ett helt nytt (och väsensskilt) kapitalistiskt samhällssystem snabbt skulle etableras. I hans täta, ofta drömlika kompositioner anar vi såväl en hotfull laglöshet, som pragmatism med humoristiska undertoner, storvulna drömmar och en till synes oändlig väntan på framtiden. Utställningsprojektet samproduceras av Moderna Museet Malmö och Hamburger Kunsthalle i nära dialog med konstnären. Samarbetet omfattar även en flerspråkig publikation.
Plats: Gallerierna på Plan 2

15-ÅRSFIRANDE

Moderna Museet Malmö invigdes den 26 december 2009. 15-årsfirandet inleds samma datum i år och fortsätter under 2025 med presenter i form av aktiviteter och evenemang för besökarna. Några av vårens höjdpunkter:

Fri entré för unga: Från och med 26 december får alla under 26 år fri entré
Konstnatt för 15-åringar: I januari bjuder museet in en grupp 15-åringar, jämnåriga med museet, till en kväll fylld av konst – som avslutas med en övernattning på museet. I samarbete med Malmö FF.
Teckningsfest: I februari arrangera museet en teckningsfest i Turbinhallen, med dans-kroki och DJ. I samarbete med Skånes Dansteater.
Mer konst: I vår invigs det permanenta konstverket ”Fountain” av Magnus Thierfelder Tzotzis på Ola Billgrens plats. I samarbete med Malmö stad och med stöd från Malmö förskönings- och planteringsförening.

Moderna Museet Malmö är en del av statliga Moderna Museet och finansieras av Malmö stad, Region Skåne och svenska staten.

Om du har frågor eller önskar ytterligare information, kontakta Alexandra Giertz, kommunikationsansvarig Moderna Museet Malmö, på a.giertz@modernamuseet.se eller 073-4228739