Museet är tillfälligt stängt med anledning av covid-19-pandemin. Vi öppnar igen 16 juni 2020. Läs mer om museets åtgärder

Installationsvy Skrivet i ljus - tidig fotografi, Moderna Museet Malmö, 2018 Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet

Upptäck Skrivet i ljus – tidig fotografi

Föreläsningar och specialvisningar

15.9 2018 – 11.11 2018

Malmö

Under fyra tillfällen i höst kan du som besökare djupdyka i utställningen Skrivet i ljus – tidig fotografi. Det blir både historiska tillbakablickar och samtida inslag.

Utställningen Skrivet i ljus – tidig fotografi tar sin utgångspunkt i Moderna Museets samling av fotografi från 1800-talets andra hälft. Här kan du se verk av några av historiens mest framträdande och fascinerande fotografer: Julia Margaret Cameron, Nils Strindberg, Carleton E. Watkins och många fler.

Först ut den 15 september kl 15 blir det en curatorvisning med Anna Tellgren, som curaterat utställningen tillsammans med Andreas Nilsson Anna Tellgren är fil. dr och intendent för fotografi och forskningsledare vid Moderna Museet i Stockholm, och har producerat ett stort antal utställningar, däribland Arbus, Model, Strömholm (2005), Lars Tunbjörk Vinter/Hem (2007) och Francesca Woodman. Om att vara en ängel (2015), vilken turnerade internationellt. Anna Tellgren ledde även arbetet med den stora samlingspresentationen En annan historia. Fotografi ur Moderna Museets samling under 2011.

Den 25 oktober kl 16.30 kommer Eva Dahlman att ge en föreläsning om kvinnliga fotografer med fokus på Rosalie Sjöman, som visas i utställningen. Eva Dahlman är fotohistoriker, etnolog och vice ordförande i Centrum för fotografi. Hon forskar om kvinnliga fotografer och tillsammans med Magnus Bremmer arbetar hon med en bok om kvinnor bakom kameran 1845-1945. Under sin föreläsning kommer Eva Dahlman att fokusera på Rosalie Sjöman men även berätta om flera andra kvinnliga fotografer som var verksamma under denna period.

Skrivet i ljus – tidig fotografi fokuserar på verk 1800-talets andra hälft men innehåller även ett samtida tillägg i form av Joachim Koesters installation Message From Andrée (2005). Den 8 november kl 16.30 ger Joachim Koester ett konstnärssamtal med titeln ”Om utställningar, minnesmaskiner och utomkroppsliga upplevelser” där han berättar om sin konstnärliga praktik. Joachim Koester är baserad i Köpenhamn och har på senare tid haft separatutställningar på bland annat Bergen Kunsthall (2018); Camden Art Centre (2017) och Turner Contemporary (2016). Under hösten 2018 presenterar Statens Museum for Kunst i Köpenhamn hans separatutställning Patterns, Shimmers Scenes. (Föreläsningen sker på engelska).

Ett hett tips för den som är intresserad av den tekniska sidan av fotohistorien är visningen av tidiga fototekniker den 11 november kl 14. Det blir en spännande visning där vår fotografikonservator Teresa Mesquit kommer att göra en djupdykning i några av den tidens stora innovationer utifrån fotografierna som visas i utställningen. Från pappersnegativet via bilder på metall och glas till handkolorerade tekniker som användes för att ge liv åt fotografiska porträtt. (Visningen sker på engelska).

Varmt välkommen att fördjupa dig i utställningen Skrivet i ljus – tidig fotografi med oss!