Group 2

Installationsvy Warhol 1968 på Moderna Museet Malmö Foto: Helene Toresdotter/Moderna Museet

Warhol och filmen

Föredrag med Anna Arnman

18.6 – 18.6 2019

Malmö

Säg Andy Warhol och många tänker på hans silkscreens, Brilloboxar eller fotografier. Men faktum är att han efterlämnade en betydande filmproduktion – allt ifrån långfilmer till musikvideor. Anna Arnman, universitetslektor i Visuell kommunikation vid Malmö universitet, kommer i sitt föredrag att berätta mer om Andy Warhols filmskapande. 

1963 spelade Andy Warhol in sin första film ”Sleep” med en 16 mm Bolex-kamera. Mellan 1963 och 1968 producerade han inte mindre än 160 filmer. I utställningen Warhol 1968 visas spelfilmen ”Chelsea Girls”, där Warhol visar två sidor av ett hotellrum i tre och en halv timme.

I sitt föredrag kommer Anna Arnman att belysa både Warhols lång- och kortfilmsproduktion samt hans musikvideor. Inledningsvis ges en överblick över den experimentella filmen och konstfilmstraditionen, och sedan ligger fokus på det mediespecifika och även det mer kommersiella filmskapandet. Avslutningsvis knyter Anna Arnman an till samtiden och ger exempel på filmer som påverkats av Warhols filmproduktion.

Anna Arnman disputerade i filmvetenskap vid Lunds universitet på en avhandling om Clive Barkers Hellraiser och är universitetslektor i Visuell kommunikation på K3/Malmö universitet. Hon har även varit chefredaktör för filmtidskriften Film International (Intellect) samt styrelseledamot i Lund International Fantastic Film Festival.

Anna Arnman, Foto: Gustaf Holmberg