målning av odjur som greppar kräftdjur

Marija Prymatjenko, Odjur med öron greppade ett kräftdjur, 1983 Foto: © Marija Prymatjenko Family Fundation. Courtesy The National Museum of Decorative Arts of Ukraine

Det fantastiska och fruktansvärda

Marija Prymatjenko och verk ur Moderna Museets samling

21.9 2024 – 16.3 2025

Malmö

Samlingen

Öppnar om 202 dagar

Marija Prymatjenko (1908–1997) är en av Ukrainas mest välkända och uppskattade konstnärer. Hennes stiliserade och samtidigt lekfulla mönster har sitt ursprung i folkligt broderi och traditionellt hantverk.

I utställningen ”Det fantastiska och fruktansvärda” blir Prymatjenkos verk en färgsprakande sorgesång i mötet med konst ur Moderna Museets samling och konstnärskap som berättar om vår egen tid. Marija Prymatjenkos mörkblå stjärnhimlar, prunkande solrosor och fantastiska varelser är del av en färgstark värld som också bär på spår av sorg och smärta. Hennes konst visas tillsammans med verk av bland andra Marc Chagall, Niki de Saint Phalle och Pablo Picasso – alla verksamma under samma tid och som arbetade med liknande motiv.

Pablo Picasso (1881–1973) var en stor beundrare av Prymatjenkos konst och utställningen lyfter fram att de båda deltog i världsutställningen i Paris 1937. Där visade Picasso sin målning Guernica som, liksom många av Prymatjenkos konstverk, blivit en symbol för fred. Vid Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 blev museet i Marija Prymatjenkos hemstad Ivankiv omedelbart måltavla för anfall och flera av hennes målningar förstördes. Attacken visar hur konst används i krigföring och som ett medel i strategin för att förgöra ett folk och en kultur.

Curator: Elisabeth Millqvist, chef Moderna Museet Malmö.

Utställningen visas på plan 2

Karta över Moderna Museet Malmö
Karta över Moderna Museet Malmö

Mer om utställningen