Christer Strömholm, Shinohara, 1961 © Christer Strömholm/Strömholm Estate

Ett sätt att leva

Svensk fotografi från Christer Strömholm till idag

1.2 2014 – 18.5 2014

Malmö

I vår satsar Moderna Museet Malmö stort på fotografi och i utställningen Ett sätt att leva finns svensk fotografi, med några utländska inslag med starka band till Sverige, från 1940-tal till nutid. Alla visar de på olika sätt att leva.

”… att arbeta med fotografisk bild är för mig ETT SÄTT ATT LEVA. När jag tänker efter, och tittar noga på mina bilder så är de ALLA, på sitt speciella sätt, ingenting annat än SJÄLVPORTRÄTT, en del av mitt liv.”

Detta är ett citat från ett föredrag som Christer Strömholm höll 1983 på Konstakademien. Utställningen tar sin utgångspunkt i Christer Strömholm och hans krets, och sammanför en grupp fotografer som för den dokumentära fotografin mot mer personliga och konstnärliga projekt. Det handlar om det privata, intima, närgångna och de subjektiva tendenser som finns i svensk fotografi.

Moderna Museets samling är basen för urvalet och utställningen presenterar drygt 300 bilder av 29 fotografer. Vi lyfter fram tre samtida fotografer, Martin Bogren, Anna Clarén och JH Engström, som alla på olika sätt och med olika förutsättningar för den subjektiva rörelsen vidare. Christer Strömholm menade att alla hans bilder på något sätt var en del av hans liv, vilket är ett förhållningssätt som präglar alla de fotografer som är representerade här.

Curator: Anna Tellgren

Bilder

Anna Clarén
Titel saknas. Ur serien Holding, 2006
© Anna Clarén
Martin Bogren
Titel saknas. Ur serien Lowlands, 2011
© Martin Bogren
Anna Clarén
Titel saknas. Ur serien Holding, 2006
© Anna Clarén
JH Engström
Titel saknas. Ur serien Tout va bien, 2014
© JH Engström

Mer om utställningen