Målning av Majlis Agbeck.

Majlis Agbeck, Tillsägelse, 2017 © Majlis Agbeck Bildupphovsrätt 2019

Majlis Agbeck

25.5 2019 – 6.10 2019

Malmö

Under sommaren presenteras den Malmöbaserade konstnären Majlis Agbeck i en utställning på Moderna Museet Malmö.

Majlis Agbeck (f. 1948) skapar i sina målningar och broderier besynnerliga världar där obestämbara djur är återkommande motiv. I Högra galleriet presenteras ett tiotal verk som spänner över perioden 2004–2019, varav fyra verk är helt nya och visas här för första gången.

Agbecks genomlysta bildvärldar där tyngdkraften verkar vara upplöst är mycket egna och liknar ingenting annat. Här anas spår av barndomens minnen. Djuren som förekommer är hybrider mellan däggdjur och fåglar. De möter eller undersöker en utanförliggande värld som delvis tränger sig på eller väcker djurens nyfikenhet.

Med tunna trådar broderar Agbeck berättelser om ett försiktigt utforskande av relationer, av att närma sig en okänd värld utanför sin egen begränsning där inget är en självklarhet. Djuret kan ses som metafor för en oskyldig och samtidigt nyfiken människa. Bilderna berättar om försiktiga försök att ta till sig världen. Relationer, ofta mellanmänskliga, står i fokus.

Agbeck är en observatör som ger oss bilder av förnimmelser som är i en zon bortom orden. Konstnären är en mästare i att skala bort allt onödigt. Det är en tysthet och förundran i dessa bilder som andas ensamhet, men kan samtidigt vara en inbjudan om deltagande. Trådarna till världen utanför är mycket tunna och sköra.

Majlis Agbeck är född i Halmstad och började som målare. Efter konststudier i Malmö från 1969-1970 studerade hon på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1970-1975. Sedan 2004 har hon hittat tråden och broderiet som sitt primära sätt att uttrycka sig. Majlis Agbeck bor och arbetar idag i Malmö och Sjörup/Ystad.

Curator: Iris Müller-Westermann.

Bilder

Målning av Majlis Agbeck.
Majlis Agbeck, Växtkontakt, 2013 © Majlis Agbeck Bildupphovsrätt 2019
Målning av Majlis Agbeck.
Majlis Agbeck, Tillsägelse, 2017 © Majlis Agbeck Bildupphovsrätt 2019
Utställningsrum med konstverk på väggarna.
Installationsbild ”Majlis Agbeck”, Moderna Museet Malmö, 2019 Foto: Helene Toresdotter/Moderna Museet