
Begin Again, Begin Again
Lap-See Lam med Kholod Hawash
Stockholm, 8.5 2025 – 17.8 2025
I sitt konstnärskap utforskar Lap-See Lam (född 1990 i Stockholm) kantonesiskt kulturarv och sin egen familjs historia. I omslutande installationer och filmer sammanför hon traditionella kantonesiska berättarformer med dagens avancerade film-, 3D- och animeringsteknik.
I utställningsrummets dunkel möter publiken hennes suggestiva halvtimmesfilm ”Floating Sea Palace” som projiceras mot en tunn duk, omgiven av en struktur av bamburör.
Från bamburören hänger textilkonstverk av Kholod Hawash (född 1977 i Basra, bosatt i Finland). De broderade kviltade dräkterna används också av karaktärerna i filmen.
Växande svit och drakskeppet
Filminstallationen är det senaste verket i Lap-See Lams växande svit om förskjutningar av betydelser som uppstår då människor, släktled, symboler och föremål förflyttas från en plats till en annan, från ett sammanhang till ett annat.
Berättelsen utspelar sig, som flera av hennes verk, i och kring ett kinesiskt drakskepp, där dåtid och framtid flyter ihop, sägner och faktiska händelser vävs samman, dröm och verklighet blir ett.
Det tre våningar höga skeppet som finns i verkligheten, uppfördes som en stor flytande restaurang i början av 1990-talet. Det blev senare ett ganska hårt åtgånget nöjespalats, tjänade som spökskepp på Gröna Lund och ankrades därefter i en hamn i Stockholms norra skärgård.
Lo Ting och det plågade Fiskfolket
Huvudpersonen i ”Floating Sea Palace” är Lo Ting. En mytisk figur från kantonesisk folklore som är till hälften människa, till hälften fisk, och sägs vara Hongkongbornas anfader. Lap-See Lam låter honom framträda i två versioner och i två tider – det förflutna och framtiden.
Den ödesmättade berättarrösten tillhör karaktären Sjungande kocken. Han beskriver hur Fiskfolket, som Lo Ting tillhör, fångas in i nät och plågas av människorna. De utnyttjas som arbetskraft på havets botten i jakt på pärlmusslor eller får sätta livet till på grund av sitt läckra kött.
I berättelsen kliver Lo Ting på ett drakskepp men färden är farlig. Skeppet styr över Nordsjöns upprörda hav, träffas av blixten och sjunker till havets botten. I olyckan slits Lo Ting itu, människa och fisk skiljs från varandra. Ofullständig och med en ständig längtan efter sitt ursprung försöker han finna sig till rätta i en ny värld och en ny tid, med en ny början.
Kholod Hawashs bildberättelser i kviltteknik
Kholod Hawash arbetar i den textila hantverkstekniken ”jodaleia” som är den arabiska termen för kviltning eller vaddstickning, samt ”tatreez”, broderi. Irakiska kviltar skapas traditionellt av återanvända textilier som sys ihop för hand, och används för att täcka och skydda hemmets möbler och väggar. I hennes ateljé i Helsingfors pågår processen med att överföra den unika hantverkskunskapen till andra.
Kholod Hawashs bildvärld är ett färgsprakande möte mellan samtid, framtid och Mesopotamiens uråldriga myter, liksom djur och natur från landskapet kring Basra. Motiven uttrycker också en stark feministisk övertygelse och varje människas längtan efter frihet och rätt att själv bestämma över sitt liv. Stygn för stygn växer hennes detaljerade bildberättelser fram, i både vindlande sekvenser och i tablåer.
I utställningen ingår ett urval av konstverken som Kholod Hawash skapade för ”The Altersea Opera” i Venedig 2024, bland andra ”Pastoral Meadow”, ”Magical Seaweed” och ”Light of Pearl”. Moderna Museet har köpt in fem dräkter till samlingen.
Curator: Asrin Haidari
Utställningen visas i Moderna Museets nya mindre sal som omfattar 144 kvadratmeter.
Medverkande
Dåtidens Lo Ting: Bruno Hibombo
Framtidens Lo Ting: Ivan Cheng
Den sjungande kocken: Ping-Kwan Lam
Draken: Sofia Jernberg
Konstnärligt team
Foto: Lisabi Fridell FSF
Teknisk regi och animation: Martin Christensen
Originalmusik och ljuddesign: Marlena Salonen, Linus Hillborg
Ljudmix: Linus Hillborg
Observera att vi fyller på sidan med installationsbilder från utställningen från och med 8 maj.









