Pressmaterial
Om pressbilder
Pressbilderna är tillgängliga inför och under en utställningsperiod. De får endast användas i samband med rapportering om en utställning eller Moderna Museets verksamhet. Bilderna får inte beskäras eller på annat sätt förvanskas, varken i tryck eller vid digital publicering. Bildtext och eventuell information om copyright måste alltid anges.
Bilder på konstverk skyddas av upphovsrättslagen (SFS 1960:729).
Aktuellt pressmaterial

Rosa segel
Svensk modernism i Moderna Museets samling
Stockholm, 17.6 2023 – 1.1 2025
Utställningen Rosa segel lyfter fram några av de många bildvärldar och konstnärliga uttryck som existerade sida vid sida i en tid av stora samhällsförändringar. På kort tid omvandlas Sverige från jordbrukssamhälle till industrination, sociala reformer och framtidstro blandas med beredskap och rädsla för världskrig. Rosa segel gör nedslag i 1900-talets första fyra första decennier och det mångskiftande konstfält som kommit att kallas den svenska modernismen.”Rosa segel – Svensk modernism i Moderna Museets samling” är den andra utställningen i museets nya samlingspresentation där samlingen visas i tematiska utställningar.
Titeln har utställningens curator Matilda Olof-Ors lånat från Ragnar Sandbergs skymningslandskap ”Rosa segel” (1934). I utställningen möter publiken omkring 100 verk av konstnärer som Anna Casparsson, Siri Derkert, Sven X:et Erixson, Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén, Bror Hjorth, Hilding Linnqvist, Vera Nilsson, Ragnar Sandberg, Otte Sköld och många fler.
Med utgångspunkt i Moderna Museets samling gör ”Rosa segel” nedslag i perioden från 1900 och fram till 1940-talet. Det är en tid då stora samhällsförändringar, världskrig och influenser från europeiska storstäder som Paris och Berlin, ger tydliga avtryck i konsten.
Läs mer i pressmeddelandet (PDF): Pressmeddelande Rosa segel – Svensk modernism i Moderna Museets samling




























Repro: Albin Dahlström/Moderna Museet




Repro: Albin Dahlström/Moderna Museet

Repro: Albin Dahlström/Moderna Museet




Photo: Tobias Fischer/Moderna Museet


Fotograf: Carl Gustaf Rosenberg

Fotograf: Carl Gustaf Rosenberg

Monica Sjöö
Den stora kosmiska modern
Stockholm, 13.5 2023 – 15.10 2023
Monica Sjöö (1938–2005) var en svensk-brittisk konstnär, aktivist, författare och ekofeminist. I hennes livsverk är konst, politik och andlighet oskiljbara, och hon kom att bli en centralgestalt inom den brittiska kvinnorörelsen. Med ett djupt engagemang i kvinnofrågor och miljörörelsen förde Sjöö en kompromisslös kamp för frihet från varje form av förtryck. I denna retrospektiva utställning möter besökarna verk som alla skapades för att driva på samhälleliga förändringar, och som på sin tid skapade kontrovers och rop på censur. I vår tid framstår motiv och budskap som minst lika angelägna.Curatorer: Jo Widoff, Moderna Museet och Amy Budd, Modern Art Oxford.
“Monica Sjöö – Den stora kosmiska modern” produceras i samarbete med Modern Art Oxford, där den visas 18 november 2023–25 februari 2024. Under 2024 turnerar utställningen till Moderna Museet Malmö.
Pressmeddelande Monica Sjöö Den stora kosmiska modern på Moderna Museet (PDF)
Om du önskar få utställningskatalogen (PDF) per e-post vänligen kontakta press@modernamuseet.se



Foto: Tobias Fischer


Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

museet



Moderna Museet


Moderna Museet

Dahlström/Moderna Museet


Moderna Museet







Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

Sjöö. Foto: Albin Dahlström/
Moderna Museet









Foto: Mattias Lindbäck/Moderna Museet © The Estate of Monica Sjöö








Foto: Mattias Lindbäck/Moderna Museet © The Estate of Monica Sjöö









Lotte Laserstein — Ett delat liv
Malmö, 6.5 2023 – 1.10 2023
Den tysk-svenska banbrytande konstnären Lotte Laserstein (1898–1993) är en av konstvärldens mest spännande återupptäckter. ”Ett delat liv”, som presenteras i museets stora turbinhall, är den hittills största utställningen med Lasersteins konst i Norden. Utställningar i Berlin, Frankfurt och Kiel har lockat en bred publik att utforska den länge bortglömda konstnären och givit henne en plats i 1900-talets konsthistoria. Dessa utställningar har dock främst fokuserat på Lasersteins verk från 1920-talet fram till 1930-talets början; perioden innan hon tvingades lämna Tyskland och leva i Sverige. ”Ett delat liv” belyser i lika hög grad de mångsidiga verk som Laserstein skapade i exil i Sverige som hennes tidigare produktion från Tyskland.Lotte Lasersteins konstnärliga karriär började i Berlin på 1920-talet. Efter att hon 1927 tagit examen vid Berlins konstakademi – som en av de första kvinnorna – lyckades hon snabbt göra sig ett namn på stadens konstscen. Med personliga ateljéscener och porträtt av urbana, emanciperade kvinnor, fångade Laserstein en tidsanda. Vid en första anblick delar hennes verk drag med stilriktningen ”Nya sakligheten”. Men Laserstein överdrev och karikerade inte – i hennes verk finns istället en intim realism som flätar samman målartradition med modern tematik. De målningar som skapades i Berlin, där Laserstein skildrar sin roll som konstnär och visar på de många sidorna hos Weimarrepublikens moderna ”nya kvinna” – visar sig vara underligt dagsaktuella, särskilt mot bakgrund av pågående diskussioner kring genus och queerhet.
Den framgång som de tyska konstkritikerna förutspådde och tillskrev Lotte Laserstein på 1920-talet fick ett abrupt slut 1933, med nazisternas maktövertagande. Som judinna blev Laserstein alltmer utestängd från det offentliga konstlivet. Tack vare en inbjudan till en utställning från Galerie Moderne i Stockholm, lyckades hon 1937 ta sig själv och några av sina viktigaste verk till Sverige, där hon skulle komma att tillbringa största delen av sitt yrkesverksamma liv. I Sverige kunde Lotte Laserstein skapa sig en ny tillvaro som porträtt- och landskapsmålare.
– Under fem decennier producerade Laserstein en extremt omfattande, tematisk och stilistiskt mångsidig samling verk, som alltså endast delvis belysts i tidigare presentationer, konstaterar utställningens curatorer Iris Müller-Westermann och Anna-Carola Krausse. Och fortsätter:
– I vår utställning tillskrivs denna period av Lasersteins liv och arbete samma status som tiden i Berlin. Genom Lasersteins representativa beställningsporträtt, expressiva självporträtt, rörande skildringar av andra emigranter samt landskap och stadsbilder, är det möjligt att spåra exilens villkor. Lasersteins svenska produktion väcker frågor kring vad det innebär att ha förlorat sin egen kulturella och sociala miljö och behöva söka fotfäste i ett nytt samhälle. Mot bakgrund av vår samtids globala migrationsrörelser blir Lasersteins verk, som skapades i svensk exil, ett viktigt bidrag till dialog kring dessa frågor.
Även om Laserstein lyckades utföra många viktiga porträtt på beställning – bland hennes klienter fanns välkända personligheter inom aristokratin såväl som inom politiken, näringslivet och kulturen – och även om hon fortfarande kunde försörja sig på sin konst, förblev Lasersteins erkännande på den svenska konstscenen begränsat. Förmodligen bidrog hennes konsekventa fasthållande vid realismen under efterkrigsdecenniernas dominans av konstnärlig abstraktion, till att hon inte fick ett större genombrott i Sverige.
Lotte Lasersteins beskrev sitt liv och sin karriär med orden ”Med räddningen till Sverige bröts mitt liv itu”. Denna delning har fått prägla utställningens struktur. Den första delen tillägnas Lasersteins tid i Berlin; centrala verk skildras hennes konstnärliga början och första framgångar i Weimarrepubliken. Den andra delen uppmärksammar Lasersteins år i Sverige.
”Lotte Laserstein – Ett delat liv” visas på Moderna Museet Malmö från den 6 maj till 1 oktober 2023. Därefter på Moderna Museet i Stockholm från 11 november 2023 till 14 april 2024.
Curatorer: Iris Müller-Westermann, f.d. museichef för Moderna Museet Malmö och nuvarande senior intendent på Moderna Museet i Stockholm och Anna-Carola Krausse, konsthistoriker och Lasersteinexpert, Berlin.
Med stöd från Mannheimer Swartling, Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Jacob Wallenbergs Stiftelse, Särskilda fonden. Tack till The Lotte Laserstein Exhibition Circle.
För mer information, kontakta: Alexandra Giertz, kommunikationsansvarig
tel 0734-228739
press.malmo@modernamuseet.se
Gemensam pressvisning torsdag 4 maj Moderna Museet Malmö och Malmö Konstmuseum
Den 4 maj bjuder Moderna Museet och Malmö Konstmuseum in till gemensam pressträff inför öppnandet av två kommande utställningar. Pressträffen börjar på Modern Museet med en presentation av utställningen Lotte Laserstein – Ett delat liv och fortsätter sen på Malmö Konstmuseum med en presentation av utställningen Tal R och Mamma Andersson – Runtom Hill. Transport mellan institutionerna erbjuds för journalister som vill vara med på båda pressvisningarna.
10.00 Pressvisning på Moderna Museet Malmö av utställningen Lotte Laserstein – Ett delat liv i närvaro av curatorerna Iris Müller-Westermann och Anna Carola Krausse samt museichef Elisabeth Millqvist.
Kaffe, the och smörgåsar serveras.
11.30 Transport till Malmö Konstmuseum.
12.00 Pressvisning på Malmö Konstmuseum av utställningen Tal R och Mamma Andersson – Runtom Hill. På plats: Karin Mamma Andersson, Tal R, Kirse Junge-Stevnsborg och Marcus Pompeius.
Anmälan till pressvisning senast 2 maj till Alexandra Giertz på a.giertz@modernamuseet.se eller Disa Torbjörnsdottir (Malmö Konstmuseum) på disa.torbjornsdottir@malmo.se. Ange om du vill delta i båda pressvisningarna eller enbart en av dem samt om du önskar transport från Moderna Museet till Malmö Konstmuseum. Pressvisningen är för journalister eller skribenter som har i uppdrag att rapportera om utställningarna. Vid anmälan ber vi dig ange för vilken tidning eller medium du skriver.

Foto ©Lotte-Laserstein-Archiv Krausse, Berlin
Bildupphovsrätt 2022


Bildupphovsrätt 2023

Bildupphovsrätt 2023

Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein
Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein
Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein
Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein
Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein
Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein Courtesy of Agnews, London
Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein
Bildupphovsrätt 2023

Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein
Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein
Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein Courtesy Daxer&Marschall, München
Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein
Bildupphovsrätt 2023

©Lotte Laserstein Bildupphovsrätt 2023








Laurie Anderson
Looking into a Mirror Sideways
Stockholm, 1.4 2023 – 3.9 2023
Gränsöverskridande bild- och scenkonstnär, kompositör, filmskapare och författare. Laurie Anderson är en legendarisk gestalt och pionjär inom amerikansk avantgardekonst, experimentell musik och independentkultur. Berättande, lyssnande och språk är kärnan i hennes konstnärskap.I Andersons största separatutställning hittills i Europa gestaltas en berättelse om tid, plats och existens. Här möter besökaren ett urval verk från 1970-talet och fram till idag, samt helt nya platsspecifika produktioner: konceptkonst, performance, innovativa musikinstrument, kompositioner, scenuppsättningar liksom den aktivistiska och politiska konsten. Utställningen samlar fysiska material och tekniker – måleri, skulptur, analogt fotografi, ljudband och filmremsor – och nya digitala världar så som virtual reality.
Laurie Anderson föddes 1947 i Glen Ellyn utanför Chicago. Hon har svenskt påbrå genom sin farfar från Djupviken i Dalsland.
Curator: Lena Essling
Fler pressbilder och mer information kommer.
Om du önskar Laurie Andersons bok ”All the Things I Lost in the Flood” (2017) som PDF via e-post, kontakta oss på press@modernamuseet.se

Info: VR-installation av Laurie Anderson och Hsin-Chien Huang. To the Moon använder bilder och liknelser från grekisk mytologi, litteratur, vetenskap, rymden, sci-fi och politik, och skapar en imaginär och fantastisk ny måne. Under den 15 minuter långa VR-upplevelsen skjuts tittaren ut från jorden, vandrar på månens yta, glider genom rymdskräp, flyger genom DNA-skelett och lyfts upp på sidan för att sedan kastas sedan iväg och ut från ett månberg.

Info: VR-installation av Laurie Anderson och Hsin-Chien Huang. To the Moon använder bilder och liknelser från grekisk mytologi, litteratur, vetenskap, rymden, sci-fi och politik, och skapar en imaginär och fantastisk ny måne. Under den 15 minuter långa VR-upplevelsen skjuts tittaren ut från jorden, vandrar på månens yta, glider genom rymdskräp, flyger genom DNA-skelett och lyfts upp på sidan för att sedan kastas sedan iväg och ut från ett månberg.



















Videoinstallation, strimlat papper med text ur Fjodor Dostojevskij: Brott och straff (1866). Producerad för The Glenbow Museum, Calgary.

Videoinstallation, strimlat papper med text ur Fjodor Dostojevskij: Brott och straff (1866). Producerad för The Glenbow Museum, Calgary.

Foto: Mattias Lindbäck/Moderna Museet


Smyckesdesign av Josiah Dearborn, teknisk utformning av Bob Bielecki. Foto: Mattias Lindbäck/Moderna Museet





Användes i "For Instants" en performanceserie som Laurie Anderson inledde på det alternativa konstcentret The Kitchen 1974.




Info: Trumbrillor förstärkte ljudet av när Laurie Anderson slog sig själv i huvudet. Stillbild ur video. © Laurie Anderson.

Info: Konsertfilmen "Home of the Brave" (1986) filmades på Park Theatre i Union City, New Jersey, sommaren 1985.

Info: Egen uppfinning, instrument med elektronik. Tillverkad för the Nova Convention, en tre dagars hyllning till William S. Burroughs i New York 1978.

Info: Uppfinning, instrument. Skapad av Laurie Anderson i samarbete med Bob Bielecki. Instrument, magnetband, playback-huvud. Violin med ett tonhuvud fäst framför stränghållaren. Magnetbandstråke som dras över tonhuvudet.
Gjorde det möjligt för Laurie att med stråken spela förinspelade ord både framlänges och baklänges, i olika hastigheter/tonhöjder.

Info: Uppfinning, instrument. Användes i "United States I–IV", mulitimedia performance/konsert 1982/1985

Info: Uppfinning, instrument. Design i samarbete med Max Mathews. En violin som kan kommunicera med Synclavier, en digital sampler från slutet av sjuttiotalet.

Info: Gyttja, lera och askan av konstnärens hund Lolabelle.





Info: VR-installation av Laurie Anderson och Hsin-Chien Huang. To the Moon använder bilder och liknelser från grekisk mytologi, litteratur, vetenskap, rymden, sci-fi och politik, och skapar en imaginär och fantastisk ny måne. Under den 15 minuter långa VR-upplevelsen skjuts tittaren ut från jorden, vandrar på månens yta, glider genom rymdskräp, flyger genom DNA-skelett och lyfts upp på sidan för att sedan kastas sedan iväg och ut från ett månberg.

Info: VR-installation av Laurie Anderson och Hsin-Chien Huang. To the Moon använder bilder och liknelser från grekisk mytologi, litteratur, vetenskap, rymden, sci-fi och politik, och skapar en imaginär och fantastisk ny måne. Under den 15 minuter långa VR-upplevelsen skjuts tittaren ut från jorden, vandrar på månens yta, glider genom rymdskräp, flyger genom DNA-skelett och lyfts upp på sidan för att sedan kastas sedan iväg och ut från ett månberg.

Info: VR-installation av Laurie Anderson och Hsin-Chien Huang. To the Moon använder bilder och liknelser från grekisk mytologi, litteratur, vetenskap, rymden, sci-fi och politik, och skapar en imaginär och fantastisk ny måne. Under den 15 minuter långa VR-upplevelsen skjuts tittaren ut från jorden, vandrar på månens yta, glider genom rymdskräp, flyger genom DNA-skelett och lyfts upp på sidan för att sedan kastas sedan iväg och ut från ett månberg.

Info: VR-installation av Laurie Anderson och Hsin-Chien Huang. To the Moon använder bilder och liknelser från grekisk mytologi, litteratur, vetenskap, rymden, sci-fi och politik, och skapar en imaginär och fantastisk ny måne. Under den 15 minuter långa VR-upplevelsen skjuts tittaren ut från jorden, vandrar på månens yta, glider genom rymdskräp, flyger genom DNA-skelett och lyfts upp på sidan för att sedan kastas sedan iväg och ut från ett månberg.

Info: VR-installation av Laurie Anderson och Hsin-Chien Huang. To the Moon använder bilder och liknelser från grekisk mytologi, litteratur, vetenskap, rymden, sci-fi och politik, och skapar en imaginär och fantastisk ny måne. Under den 15 minuter långa VR-upplevelsen skjuts tittaren ut från jorden, vandrar på månens yta, glider genom rymdskräp, flyger genom DNA-skelett och lyfts upp på sidan för att sedan kastas sedan iväg och ut från ett månberg.

Info: VR-installation av Laurie Anderson och Hsin-Chien Huang. To the Moon använder bilder och liknelser från grekisk mytologi, litteratur, vetenskap, rymden, sci-fi och politik, och skapar en imaginär och fantastisk ny måne. Under den 15 minuter långa VR-upplevelsen skjuts tittaren ut från jorden, vandrar på månens yta, glider genom rymdskräp, flyger genom DNA-skelett och lyfts upp på sidan för att sedan kastas sedan iväg och ut från ett månberg.

Med fokus på Laurie Andersons älskade rat terrier Lolabelle, som dog 2011, är filmen Heart of a Dog en personlig essä som väver samman barndomsminnen, videodagböcker, filosofiska funderingar om datainsamling, övervakningskultur och den buddhistiska uppfattningen om livet efter detta, samt innerliga hyllningar till de konstnärer, författare, musiker och tänkare som inspirerar henne.

Med fokus på Laurie Andersons älskade rat terrier Lolabelle, som dog 2011, är filmen Heart of a Dog en personlig essä som väver samman barndomsminnen, videodagböcker, filosofiska funderingar om datainsamling, övervakningskultur och den buddhistiska uppfattningen om livet efter detta, samt innerliga hyllningar till de konstnärer, författare, musiker och tänkare som inspirerar henne.


Repro: Albin Dahlström/Moderna Museet Med fokus på Laurie Andersons älskade rat terrier Lolabelle, som dog 2011, är filmen Heart of a Dog en personlig essä som väver samman barndomsminnen, videodagböcker, filosofiska funderingar om datainsamling, övervakningskultur och den buddhistiska uppfattningen om livet efter detta, samt innerliga hyllningar till de konstnärer, författare, musiker och tänkare som inspirerar henne.






Info: Ur Home of the Brave, Laurie Andersons konsertfilm, där hon framför låtar från sina tre första album, urval från hennes epos "United States Live" (som i sin helhet omfattar fyra kvällskonserter) samt flera nya låtar integrerade med film, animation, dans och elektronik.

Info: Ur Home of the Brave, Laurie Andersons konsertfilm, där hon framför låtar från sina tre första album, urval från hennes epos "United States Live" (som i sin helhet omfattar fyra kvällskonserter) samt flera nya låtar integrerade med film, animation, dans och elektronik.

Info: Ur Home of the Brave, Laurie Andersons konsertfilm, där hon framför låtar från sina tre första album, urval från hennes epos "United States Live" (som i sin helhet omfattar fyra kvällskonserter) samt flera nya låtar integrerade med film, animation, dans och elektronik.

Info: Ur Home of the Brave, Laurie Andersons konsertfilm, där hon framför låtar från sina tre första album, urval från hennes epos "United States Live" (som i sin helhet omfattar fyra kvällskonserter) samt flera nya låtar integrerade med film, animation, dans och elektronik.


Info: Big Science är Laurie Andersons debutalbum. Det är känt för singelskivan "O Superman" (1981) som blev en oväntad hit.







Jimmy Robert – Assymetrisk grammatik
Malmö, 1.4 2023 – 3.9 2023
Den 1 april öppnar Moderna Museet Malmö utställningen ”Jimmy Robert – Asymmetrisk grammatik”. Jimmy Robert arbetar med iscensättning av konsthistoriska diskussioner och samtida frågeställningar. Hans verk, som ofta lyfter en poetisk dimension hos vardagliga material, bryter ner uppdelningen mellan bild och objekt. Robert undersöker relationen mellan kropp och material och öppnar konsthistorien för nya tolkningar kring representation och identitet.Jimmy Robert
Asymmetrisk grammatik
1.4 – 3.9 2023
Curator: Andreas Nilsson
Högra och Nya galleriet galleriet (plan 2)
Jimmy Roberts verk utforskar det politiska i betraktandet, ifrågasätter etablerade föreställningar och öppnar upp för en läsning i flera riktningar. Återkommande är hur meningsskapande sker i relationen mellan plats, kropp och konstverk, där alla delar tycks lika aktiva. Arbetet ställer också frågor kring bevarandet av en rörelse och hur detta kan presenteras i ett utställningssammanhang.
– Jimmy Roberts arbete synliggör bland annat växelspelet mellan den privata och offentliga kroppen, och lyfter frågor om blick och begär, säger Andreas Nilsson, curator för utställningen. Centralt är även rörelse och närvaro som koncept, manifesterat inte minst genom den performance som presenteras under utställningsperioden.
Ett centralt verk i utställningen är installationen ”Descendances du nu” (2016). Det innefattar objekt, fotografi, performance, ljud och text, och utgår från Marcel Duchamps målning ”Nude Descending a Staircase” (1912). Här väver Robert in Sturtevant och Sherrie Levine, konstnärskollegor som båda också i sitt arbete har refererat till Duchamp. Installationen utgör även scenografin för den performance som är en del av verket.
I sitt konstnärskap lyfter Jimmy Robert frågor kring representation, identitet och genus – ofta med avstamp i en konst- eller museikontext. Med subtil humor, melankoli och queerness tar konstnären sig an dessa komplexa ämnen genom ett fragmenterat och öppet formspråk. Verken, där inte minst kroppen blir ett konceptuellt verktyg, tillåts fungera både som självständiga entiteter och som beståndsdelar i ett större historiskt nätverk.
Jimmy Robert föddes 1975 i Guadeloupe och bor för närvarande i Berlin där han är professor i skulptur och performance vid Universität der Künste. Separatutställningar under senare år innefattar bland annat Künstlerhaus Bremen (2022), Museion, Bolzano (2021) och Nottingham Contemporary, Nottingham (2020). Storskaliga performances har presenterats på KW Institute for Contemporary Art, Berlin (2019), Performa 17 (2017) och CAC – La Synagogue De Delme (2016).
Utställningen på Moderna Museet Malmö innefattar även ett urval av verk från Moderna Museets samling.
VI VÄLKOMNAR TILL INDIVIDUELLA PRESSBESÖK FRÅN TORSDAG 30 MARS
Anmäl dig till press.malmo@modernamuseet.se. Vänligen uppge för vem eller vilka du rapporterar.
För högupplösta pressbilder, besök Moderna Museets pressrum.
För mer information, kontakta: Alexandra Giertz, kommunikationsansvarig
tel 0734-228739
press.malmo@modernamuseet.se















Sömnlösa nätter
Från 1980-talet i Moderna Museets samling
Stockholm, 28.2 2023 – 14.1 2024
Under det motsägelsefulla 1980-talet träder en rad starka kvinnliga konstnärskap fram i Sverige och Norden. De utgör navet i utställningen “Sömnlösa nätter”. Titeln är hämtad från Teresa Wennbergs stora videoinstallation ”Nuit Blanche” (1983) som visas på tjugofem TV-skärmar och är ett exempel på hur konstnärerna undersökte tidens nya medier och material.Konstmarknaden är glödhet, den alternativa konstscenen utmanar, rädslan för hiv och aids präglar samhället, och det kalla kriget tycks gå mot sitt slut. Spår av denna tid, mellan det politiska 1970-talet och formmässigt stramare 1990-talet, finns i Moderna Museets samling.
OBS. Fler pressbilder kommer.
Pressmeddelande Sömnlösa nätter



Markistyg spänt på träramar, reglar


Gelatinsilverfotografi, diffuserat. Reprofoto: Moderna Museet


Dentalsten, olja och akryl på MDF och trä.

Reprofoto: Albin Dahlström/Moderna Museet. Gelatinsilverfotografi och tråd.

Måleri: Olja, pigment och bladguld på duk

Olja på duk





Material: Furu, skägglav och lin






Verk av fotograf Tuija Lindström.

Markistyg spänt på träramar, reglar






Lars Englund – Under arbete
Malmö, 18.2 2023 – 3.9 2023
Den 18 februari öppnar Moderna Museet Malmö utställningen ”Lars Englund –Under arbete”. Samtidigt presenteras också installationen och performanceverket ”Statolit” av Adèle Essle Zeiss. I museet uppstår en dialog mellan konstnärskap, över generationer, i ett intresse för rörelse och balans.Lars Englund
Under arbete
18.2 – 3.9 2023
Curator: Elisabeth Millqvist
Vänstra galleriet (plan 2)
Under arbete – så kan Lars Englunds undersökningar av material och former beskrivas. Englund både återkommer till och förändrar ständigt sina uttryck. Han har samarbetat med cement- och gummifabriker, utgår från maskinkomponenter och industrimaterial, byter skala från modell till monumental och inspireras av tunnelbanan såväl som barockarkitektur. Utställningen spänner från tidigt 1950-tal med målningar som sällan visats, till skulpturer från 2000-talet.
– Vi kan känna igen de material Lars Englund använder från husfasader och verkstäder. Genom sina val uppmärksammar han oss på det vardagliga och låter det vara det extraordinära, säger Elisabeth Millqvist, utställningens curator och chef för Moderna Museet Malmö.
Utställningen visar skulpturer både från Moderna Museets samling och konstverk som lånats in främst från konstnären. Titlarna lyfter fram Englunds fokus på form: ”Volym”, ”Sfär” och ”Pars Pro Toto” (del av helhet). Skulpturerna, som ofta hänger från taket, samspelar med rummen och markerar riktningar. Det finns inte en bestämd utgångspunkt utan vi rör oss i förhållande till och runt de abstrakta och geometriska formerna. Konstverken skapar en dialog med byggnadens industriella historia som elektricitetsverk ritat av John Smedberg uppfört 1901 och även med Tham och Videgårds museiarkitektur från 2009 med den karaktäristiska perforerade metallfasaden, ett material som också Englund använt i sina verk.
Lars Englund är född 1933 i Stockholm och bor i Jonstorp i Skåne. Han uppmärksammades med en stor retrospektiv separatutställning på Moderna Museet i Stockholm 2005. Separatutställningar i Skåne omfattar Dunkers kulturhus i Helsingborg 2003, Lunds konsthall 2002 och Krapperups konsthall i Höganäs 1998. Under åren har han också haft uppmärksammade internationella utställningar i Venedig, Warszawa, New York och senast 2021 på Centre Pompidou, Paris i utställningen [Aerodream]. Englund har också utfört flera offentliga gestaltningar både inom och utomhus, exempelvis vid polishuset i Stockholm 1975 och i Hammarby sjöstad i Stockholm 2010.
Utställningen är gjord i samarbete med Yvonne Möller.
PRESSVISNING ÄGER RUM PÅ MODERNA MUSEET MALMÖ TORSDAGEN DEN 16 FEBRUARI KL 10 I NÄRVARO AV ELISABETH MILLQVIST OCH ADÈLE ESSLE ZEISS.
För att anmäla önskemål om att närvara, OSA till press.malmo@modernamuseet.se. Vänligen uppge för vem eller vilka du rapporterar.
För fler pressbilder eller frågor, vänligen kontakta Alexandra Giertz, Press- och kommunikationsansvarig via mail.
Tel: +46 406857940
Mobil: +46 734228739





















Adèle Essle Zeiss
Statolit
Malmö, 18.2 2023 – 3.9 2023
Den 18 februari öppnar Moderna Museet Malmö utställningen ”Lars Englund –Under arbete”. Samtidigt presenteras också installationen och performanceverket ”Statolit” av Adèle Essle Zeiss. I museet uppstår en dialog mellan konstnärskap, över generationer, i ett intresse för rörelse och balans.Adèle Essle Zeiss
Statolit
Installation och performance (se separata performancedatum)
18.2 – 3.9 2023
Curator: Elisabeth Millqvist
Lastkajen
Adèle Essle Zeiss ”Statolit” är en installation och performance för tre dansare som kommer att uppföras vid ett flertal tillfällen under utställningsperioden. ”Statolit” visas som en pendang till utställningen om Lars Englund.
”Statolit” presenterades första gången på Galleri Mejan i Stockholm 2018 och ingår i Moderna Museets samling. Adèle Essle Zeiss använder enkla material – tre långa träplankor är horisontalt placerade i rummet, på vardera är en cementsäck placerad, fastsatt med spännband. På andra sidan plankan sitter en dansare, kroppens tyngd balanseras mot säcken som utgör motvikt. En liten förflyttning förändrar plankans höjd och påverkar rörelsen. Installationen kompletteras med dokumentation när dansare inte är på plats.
– Essle Zeiss sätt att arbeta med få och vardagliga material, så att fokus hamnar på skiftningarna i rörelse, har paralleller till Englunds konstnärskap. I ett samtal med henne kom det fram att hon kontaktat honom angående hans skulpturer. Jag ser fram emot att konstnärernas olika uttryck nu kommer att mötas på museet, säger Elisabeth Millqvist, Moderna Museets chef och utställningens curator.
Adèle Essle Zeiss är utbildad dansare vid Kungliga Svenska Balettskolan och har en masterexamen i fri konst från Kungliga konsthögskolan i Stockholm. ”Statolit” var en del av utställningen ”Svenska förvärv: Tändstickor”, 2022 på Moderna Museet Stockholm. 2021 visade Accelerator, Stockholms universitet, den hittills mest omfattande presentationen av hennes performanceverk och hon har även presenterats av MDT, Haninge konsthall, konstparken Ulvshälls hällar samt i Danmark på Den Frie/Dansehallerne.
PRESSVISNING ÄGER RUM PÅ MODERNA MUSEET MALMÖ TORSDAGEN DEN 16 FEBRUARI KL 10 I NÄRVARO AV ELISABETH MILLQVIST OCH ADÈLE ESSLE ZEISS.
För att anmäla önskemål om att närvara, OSA till press.malmo@modernamuseet.se. Vänligen uppge för vem eller vilka du rapporterar.
För fler pressbilder eller frågor, vänligen kontakta Alexandra Giertz, Press- och kommunikationsansvarig via mail.
Tel: +46 406857940
Mobil: +46 734228739




Utställningsprogrammet 2023, Moderna Museet
Stockholm Malmö, 1.1 2023 – 31.12 2023
Välkommen till Moderna Museet i Stockholm och Moderna Museet Malmö. Här ser du hela utställningsprogrammet för året 2023 med exempel på pressbilder. Varje enskild utställning får ett eget pressmeddelande med ett större urval av pressbilder efter hand.





Courtesy of the artist, Stigter Van Doesburg, Amsterdam and Tanya Leighton, Berlin and Los Angeles.






Ett nytt utställningsprogram tar plats i samlingens salar
Nu visar Moderna Museet ännu mer konst ur samlingen
Stockholm, 1.1 2023
Under 2023 öppnar tre nya utställningar med verk ur Moderna Museets samling som är en av Europas främsta av modern och samtida konst. Den stora konstskatten visas i tematiska utställningar som gör djupdykningar i olika berättelser ur konsthistorien, och ersätter det tidigare kronologiska formatet.Tillsammans presenterar utställningarna konst från förra sekelskiftet fram tills idag och återspeglar bredden i Moderna Museets samling. Klassiker, publikens favoriter och nya inköp är det första besökarna möter på vägen in i salarna, och i visningsmagasinet en trappa ned i museet kan var och en själv välja och beställa fram konst ur samlingen.
Läs mer i pressmeddelandet nedan.
Pressmeddelande Mer ur Moderna Museets samling



Foto: Moderna Museet

Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet


Four Months, Four Million Light Years
11.11 2022 – 27.8 2023
Nytt konstverk till Samlingen med samtal 11 november 2022 “Four Months, Four Million Light Years”, en shamanistisk resa och filminstallation av Sara Sejin Chang (Sara van der Heide). Konstnären Sara Sejin Chang (Sara van der Heide), född i Korea och uppväxt i Nederländerna samtalar med Tobias Hübinette, docent i interkulturell pedagogik, fredag 11 november kl. 18–19. Samtalet genomförs på engelska och leds av Hendrik Folkerts, intendent på Moderna Museet.Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) beskriver sitt verk ”Four Months, Four Million Light Years” (Fyra månader, fyra miljoner ljusår) som en shamanistisk helande resa och en hyllning till alla som har blivit avskurna från sina anhöriga och sina rötter. Textil, pappersbanderoller och teckningar omger videoprojektionen där shamanisktiska dikter, sånger och visioner åkallar förfädernas andar och deras stöd.
Konstverket berättar om de historiska relationerna mellan Nederländerna och Korea, från tidiga holländska koloniala skildringar av asiater, via de enorma förlusterna av människoliv under Koreakriget (1950–1953) till dagens nederländska samhälle. Parallellt synas berättelserna och narrativen bakom de internationella och rasöverskridande adoptionerna – från Korea, Kina och Sydostasien till europiska länder – som följer i historiens och imperialismens spår. Titelns “four months” refererar till en lag som tidigare krävde att ett barn måste ha bott på koreanskt barnhem i minst fyra månader för att kunna adopteras bort.
Verket ”Four Months, Four Million Light Years” (Fyra månader, fyra miljoner ljusår) har nyligen köpts in av Moderna Museet och visas under perioden 11 november 2022 – 27 augusti 2023.
Presentationen genomförs med stöd av Nederländernas Ambassad i Stockholm.






The American Friends of the Moderna Museet acquires ”Pisser Triptych” by Louise Bonnet
Förvärv
Stockholm, 19.4 2022
The American Friends of the Moderna Museet acquires ”Pisser Triptych” by Louise Bonnet on the eve of the opening days of the Venice Biennale 2022.This new large-scale triptych was commissioned for the main exhibition ”The Milk of Dreams”.

Elisabeth Millqvist blir ny chef för Moderna Museet Malmö
Malmö, 25.3 2022
Elisabeth Millqvist arbetar sedan 2011 som verksamhetschef och konstnärlig ledare för Wanås Konst.Hon tillträder tjänsten som chef för Moderna Museet Malmö den 1 augusti 2022.

Gitte Ørskou är Moderna Museets överintendent
2.9 2019
Den 2 september 2019 började Gitte Ørskou sin tjänst som överintendent för Moderna Museet.Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet
Restaurangen
Oberoende årstid är det få utsikter som slår den som man erbjuds från restaurangen på Moderna Museet. Restaurangen har brickservering med fullständiga rättigheter och en varierad meny med klassiker i modern tappning, signerade Malin Söderström.På restaurangen möter du nordiska smaker kryddade med världens influenser. Det finns alltid soppa, sallad och smörgåsar, liksom desserter och nybakt från eget bageri. Barn upp till 12 år äter till reducerat pris. För en lite lugnare miljö och med en trädgård med kvällssol på sommaren, finns Café Blom i Arkitektur- och designcentrum, och för en snabb kaffe på väg, Kaffebaren i huvudentrén.







Moderna Museet i Stockholm
Moderna Museet i Stockholm ligger på Skeppsholmen i en byggnad ritad av den spanske arkitekten Rafael Moneo och invigd 1998.











Moderna Museet i Malmö
Moderna Museet i Malmö öppnade den 26 december 2009 i ett före detta gammalt elektricitetsverk. Det ritades ursprungligen av John Smedberg 1901, men har förvandlats till en modern utställningslokal av arkitektfirman Tham & Videgård Hansson Arkitekter.








Butiken
Moderna Museets butik har ett spännande sortiment för alla åldrar och i olika prisnivåer med fokus på konst från början av 1900-talet till idag.Här finns konst-, foto-, arkitektur- och designrelaterade produkter samt vykort, affischer, kataloger och över 3000 boktitlar. Vi säljer Moderna Museets kataloger och särskilt framtagen litteratur som anknyter till de aktuella utställningarna.Vi har produkter designade av kända formgivare, och unika produkter som du bara kan hitta här på Moderna Museet.
Samtliga intäkter från butiken går till Moderna Museets verksamhet.
Publicerad 23 oktober 2015 · Uppdaterad 11 januari 2023