Pressmaterial

Här finns pressmeddelanden och pressbilder från utställningar och miljöer på Moderna Museet i Stockholm och Moderna Museet Malmö. Du som arbetar som journalist eller på annat sätt rapporterar om våra utställningar och verksamhet är varmt välkommen att använda pressmaterialet.

Om pressbilder

Pressbilderna är tillgängliga inför och under en utställningsperiod. De får endast användas i samband med rapportering om en utställning eller Moderna Museets verksamhet. Bilderna får inte beskäras eller på annat sätt förvanskas, varken i tryck eller vid digital publicering. Bildtext och eventuell information om copyright måste alltid anges.

Bilder på konstverk skyddas av upphovsrättslagen (SFS 1960:729).

Aktuellt pressmaterial

Ragnar Sandberg, Rosa segel, 1934 Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

Rosa segel

Svensk modernism i Moderna Museets samling

Stockholm, 17.6 2023 – 1.1 2025

Utställningen Rosa segel lyfter fram några av de många bildvärldar och konstnärliga uttryck som existerade sida vid sida i en tid av stora samhällsförändringar. På kort tid omvandlas Sverige från jordbrukssamhälle till industrination, sociala reformer och framtidstro blandas med beredskap och rädsla för världskrig. Rosa segel gör nedslag i 1900-talets första fyra första decennier och det mångskiftande konstfält som kommit att kallas den svenska modernismen.
Monica Sjöö, The Goddess at Avebury and Silbury, 1978 © Museum Anna Nordlander, Skellefteå (deposition från The Estate of Monica Sjöö). Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

Monica Sjöö

Den stora kosmiska modern

Stockholm, 13.5 2023 – 15.10 2023

Monica Sjöö (1938–2005) var en svensk-brittisk konstnär, aktivist, författare och ekofeminist. I hennes livsverk är konst, politik och andlighet oskiljbara, och hon kom att bli en centralgestalt inom den brittiska kvinnorörelsen. Med ett djupt engagemang i kvinnofrågor och miljörörelsen förde Sjöö en kompromisslös kamp för frihet från varje form av förtryck. I denna retrospektiva utställning möter besökarna verk som alla skapades för att driva på samhälleliga förändringar, och som på sin tid skapade kontrovers och rop på censur. I vår tid framstår motiv och budskap som minst lika angelägna.
The artist holding a cat
Lotte Laserstein, Självporträtt med katt, 1928 Leicester Museums & Galleries Foto: © Leicester Museums & Galleries/Bridgeman Images/TT Bildupphovsrätt 2023

Lotte Laserstein — Ett delat liv

Malmö, 6.5 2023 – 1.10 2023

Den tysk-svenska banbrytande konstnären Lotte Laserstein (1898–1993) är en av konstvärldens mest spännande återupptäckter. ”Ett delat liv”, som presenteras i museets stora turbinhall, är den hittills största utställningen med Lasersteins konst i Norden. Utställningar i Berlin, Frankfurt och Kiel har lockat en bred publik att utforska den länge bortglömda konstnären och givit henne en plats i 1900-talets konsthistoria. Dessa utställningar har dock främst fokuserat på Lasersteins verk från 1920-talet fram till 1930-talets början; perioden innan hon tvingades lämna Tyskland och leva i Sverige. ”Ett delat liv” belyser i lika hög grad de mångsidiga verk som Laserstein skapade i exil i Sverige som hennes tidigare produktion från Tyskland.
Ung kvinna som tittar in i en spegel från sidan
Laurie Anderson, Absent in the Present: Looking into a Mirror Sideways 2, 1975 Ur serie, självporträtt. © Laurie Anderson

Laurie Anderson

Looking into a Mirror Sideways

Stockholm, 1.4 2023 – 3.9 2023

Gränsöverskridande bild- och scenkonstnär, kompositör, filmskapare och författare. Laurie Anderson är en legendarisk gestalt och pionjär inom amerikansk avantgardekonst, experimentell musik och independentkultur. Berättande, lyssnande och språk är kärnan i hennes konstnärskap. 
hand som håller vikt papper
Jimmy Robert, Utan titel, 2022 Foto: Courtesy the artist, Tanya Leighton, Berlin och Los Angeles, Ochoas Stigter Van Doesburg, Amsterdam.

Jimmy Robert – Assymetrisk grammatik

Malmö, 1.4 2023 – 3.9 2023

Den 1 april öppnar Moderna Museet Malmö utställningen ”Jimmy Robert – Asymmetrisk grammatik”. Jimmy Robert arbetar med iscensättning av konsthistoriska diskussioner och samtida frågeställningar. Hans verk, som ofta lyfter en poetisk dimension hos vardagliga material, bryter ner uppdelningen mellan bild och objekt. Robert undersöker relationen mellan kropp och material och öppnar konsthistorien för nya tolkningar kring representation och identitet.
Ett strykjärn
Ingrid Orfali, Stryk Moby Dick, 1987 Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet. Bilden av verket är något beskuren.

Sömnlösa nätter

Från 1980-talet i Moderna Museets samling

Stockholm, 28.2 2023 – 14.1 2024

Under det motsägelsefulla 1980-talet träder en rad starka kvinnliga konstnärskap fram i Sverige och Norden. De utgör navet i utställningen “Sömnlösa nätter”. Titeln är hämtad från Teresa Wennbergs stora videoinstallation ”Nuit Blanche” (1983) som visas på tjugofem TV-skärmar och är ett exempel på hur konstnärerna undersökte tidens nya medier och material.
Foto av hängande skulptur gjord av metallbitar
Lars Englund, Relativ, 1982 Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet

Lars Englund – Under arbete

Malmö, 18.2 2023 – 3.9 2023

Den 18 februari öppnar Moderna Museet Malmö utställningen ”Lars Englund –Under arbete”. Samtidigt presenteras också installationen och performanceverket ”Statolit” av Adèle Essle Zeiss. I museet uppstår en dialog mellan konstnärskap, över generationer, i ett intresse för rörelse och balans.
tre personer sitter på plankor i utställningsrum
Adèle Essle Zeiss, Statolit, 2023 Foto: Helene Toresdotter/Moderna Museet Bildupphovsrätt 2023

Adèle Essle Zeiss

Statolit

Malmö, 18.2 2023 – 3.9 2023

Den 18 februari öppnar Moderna Museet Malmö utställningen ”Lars Englund –Under arbete”. Samtidigt presenteras också installationen och performanceverket ”Statolit” av Adèle Essle Zeiss. I museet uppstår en dialog mellan konstnärskap, över generationer, i ett intresse för rörelse och balans.
Man på stege och en kvinna som bär på en bricka
Sven X-et Erixson, Från utställningen Svensk modernism, arbetstitel, (Stockholm): Sven X-et Erixson, "Målarens hus", 1942 Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet

Utställningsprogrammet 2023, Moderna Museet

Stockholm Malmö, 1.1 2023 – 31.12 2023

Välkommen till Moderna Museet i Stockholm och Moderna Museet Malmö. Här ser du hela utställningsprogrammet för året 2023 med exempel på pressbilder. Varje enskild utställning får ett eget pressmeddelande med ett större urval av pressbilder efter hand.
Bordliknande med tre ben
Eva Löfdahl, Utan titel, 1989 Från utställningen Sömnlösa nätter. Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

Ett nytt utställningsprogram tar plats i samlingens salar

Nu visar Moderna Museet ännu mer konst ur samlingen

Stockholm, 1.1 2023

Under 2023 öppnar tre nya utställningar med verk ur Moderna Museets samling som är en av Europas främsta av modern och samtida konst. Den stora konstskatten visas i tematiska utställningar som gör djupdykningar i olika berättelser ur konsthistorien, och ersätter det tidigare kronologiska formatet.
stillbild från film med kvinna
Sara Sejin Chang (Sara van der Heide), Fyra månader, fyra miljoner ljusår, 2020 Foto: Stillbild från film

Four Months, Four Million Light Years

11.11 2022 – 27.8 2023

Nytt konstverk till Samlingen med samtal 11 november 2022 “Four Months, Four Million Light Years”, en shamanistisk resa och filminstallation av Sara Sejin Chang (Sara van der Heide). Konstnären Sara Sejin Chang (Sara van der Heide), född i Korea och uppväxt i Nederländerna samtalar med Tobias Hübinette, docent i interkulturell pedagogik, fredag 11 november kl. 18–19. Samtalet genomförs på engelska och leds av Hendrik Folkerts, intendent på Moderna Museet.
Louise Bonnet , 2021 2022

The American Friends of the Moderna Museet acquires ”Pisser Triptych” by Louise Bonnet

Förvärv

Stockholm, 19.4 2022

The American Friends of the Moderna Museet acquires ”Pisser Triptych” by Louise Bonnet on the eve of the opening days of the Venice Biennale 2022.
Färgfotografi, porträtt av Elisabeth Millqvist
Elisabeth Millqvist Foto: Henrik Palmberg

Elisabeth Millqvist blir ny chef för Moderna Museet Malmö

Malmö, 25.3 2022

Elisabeth Millqvist arbetar sedan 2011 som verksamhetschef och konstnärlig ledare för Wanås Konst.
Gitte-Ørskou_modernamuseet.press

Gitte Ørskou är Moderna Museets överintendent

2.9 2019

Den 2 september 2019 började Gitte Ørskou sin tjänst som överintendent för Moderna Museet.

Restaurangen

Oberoende årstid är det få utsikter som slår den som man erbjuds från restaurangen på Moderna Museet. Restaurangen har brickservering med fullständiga rättigheter och en varierad meny med klassiker i modern tappning, signerade Malin Söderström.

Moderna Museet i Stockholm

Moderna Museet i Stockholm ligger på Skeppsholmen i en byggnad ritad av den spanske arkitekten Rafael Moneo och invigd 1998.

Moderna Museet i Malmö

Moderna Museet i Malmö öppnade den 26 december 2009 i ett före detta gammalt elektricitetsverk. Det ritades ursprungligen av John Smedberg 1901, men har förvandlats till en modern utställningslokal av arkitektfirman Tham & Videgård Hansson Arkitekter.

Butiken

Moderna Museets butik har ett spännande sortiment för alla åldrar och i olika prisnivåer med fokus på konst från början av 1900-talet till idag.

Publicerad 23 oktober 2015 · Uppdaterad 11 januari 2023