Foto av man med mörka glasögon

Jonas Dahlberg, 2022 Foto: Privat

KHMxMMM

Föreläsningsserie

Malmö

KHMxMMM är en föreläsningsserie som görs i samarbete mellan Konsthögskolan i Malmö och Moderna Museet Malmö.

Inom ramen för KHMxMMM presenteras ett brett föreläsningsprogram med internationellt verksamma konstnärer, teoretiker, skribenter och curatorer som knyter an till aktuella tematiker och utställningar. Föreläsningarna är öppna för allmänheten, och programmet och de inbjudna talarna presenteras kontinuerligt.

Fri entré!

12 maj kl 18: Jonas Dahlberg – Of Public Interest

Den 12 maj välkomnar KHMxMMM Jonas Dahlberg som gästtalare. I föredraget tar han dig genom en sekvens som ledde till den punkt där han är idag, som grundare av den tvärvetenskapliga studion Of Public Interest (OPI). Verksamheten har två grenar – OPI Studio och OPI Lab. OPI Studio är en hub och en supportstruktur för genomförandet av faktiska projekt. OPI Lab är en ettårig internationell kurs för professionella utövare som hålls vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. OPI Lab har nu (till den 20 april) en öppen utlysning för professionella utövare inom konst, arkitektur och relaterade områden att delta i OPI Lab-sessionerna för 2022/2023. 

Jonas Dahlberg är konstnär baserad i Stockholm. Han är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö och professor vid Institutionen för forskning och vidareutbildning i arkitektur och konst vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. 

Dahlberg är känd för sina vinnande förslag till minnesplatser för offren för terrorattackerna i Oslo och Utøya den 22 juli 2011. Han är också känd för sin pågående serie av videoverk som har blivit hans grundläggande forskning i hur man analyserar platser och platsens politik. 

Tidigare arbeten och representationer

I sin mångsidiga praktik har Dahlberg producerat böckerna Invisible Cities och An Imagined City, och skapat operascenografi för Verdis Macbeth på Grand Théâtre de Genève och Gran Teatre del Liceu i Barcelona. Han arbetar kontinuerligt med fotografi, film, installationer samt andra verk. 

Jonas Dahlberg har representerat Sverige i Sao Paulo Biennal och var en del av den 50:e Venedigbiennalen samt Busan Biennalen, Prospect 2 i New Orleans, Manifesta 4 i Frankfurt, Lissabon Architecture Biennal och Thessaloniki Biennalen. Han har ställt ut på institutioner som Moderna Museet Stockholm, Kunsthalle Wien, Dundee Contemporary Arts, Kunsthall Charlottenborg, Göteborg Konsthall , Tramway Glasgow, Leeum Museum Seoul, Kunstmuseum Bonn, Kunsthalle Sankt Gallen, Kunstmuseum Stuttgart, Kunsthall Trondheim och FRAC Bourgogne i Dijon. 

Han har, bland annat, hållit föredrag på Cooper Union i New York, Architecture Association i London, Headlands Center for the Arts San Francisco, Creative Time Summit 2014, EPFL School of Architecture Lausanne och ETH Zürich.