Lars Bang Larsen och Primer (Self Passage - Rasmus Røhling with Rachal Bradley, Vilhelm Hammershøi, Man Ray, Peter Watts, Novo Nordisk and NASA at PRIMER, photo David Stjernholm)

KHM x MMM

Föreläsningsserie

20.9 2018 – 16.4 2019

Malmö

KHM x MMM är en föreläsningsserie som görs i samarbete mellan Konsthögskolan i Malmö och Moderna Museet Malmö.

Inom ramen för KHM x MMM presenteras ett brett föreläsningsprogram med internationellt verksamma konstnärer, teoretiker, skribenter och curatorer som knyter an till aktuella tematiker och utställningar. Föreläsningarna är öppna för allmänheten, och programmet och de inbjudna talarna presenteras kontinuerligt.

Fri entré!

Kommande program

4 april kl 16.30: Lars Bang Larsen i samtal med Primer

Med utgångspunkt i den kommande utställningen Mud Muse and Other Rants about Technology samtalar curator Lars Bang Larsen och Primer om förhållandet mellan konst och teknologi.

Som adjungerad curator med ansvar för internationell konst på Moderna Museet i Stockholm förbereder Lars Bang Larsen just nu utställningen Mud Muse and Other Rants About Technology, en grupputställning om transformationer i förhållandet mellan konst och teknologi, och där Primer kommer att medverka. Utställningen öppnar 12 oktober på Moderna Museet.

Lars Bang Larsen är konsthistoriker, och hans arbete omfattar curatering, skrivande, föreläsande och forskning. 2016 var Lars Bang Larsen co-curator för 32nd Bienal de São Paulo, och 2018 curaterade han Dierk Schmidts retropektiv Guilt and Debts som visades på Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía i Madrid. Utställningen behandlade europeisk kolonialism i kulturella och juridiska institutioner. Bang Larsens publikationer innefattar bland annat en monografi från 2002 om Malmökonstnären Sture Johannesson (1935-2018), och han arbetar för tillfället på en bok om konstnären Charlotte Johannesson. Han har forskat på konstnärliga relationer till psykedelia och spiritualism.

Primer är en plattform för konstnärlig och organisatorisk utveckling, inrymd inom ramen för Aquaporin, ett globalt vattenteknikföretag. Primer utforskar vad som kan uppstå om vi förnyar förbindelserna mellan konstnärligt, vetenskapligt, tekniskt och affärsmässigt arbete. Specifikt undersöks vad som kan vara rollerna, funktionerna och aktiviteterna i en konstbaserad forsknings- och utvecklingsplattform, inrymd i ett forskningsdrivet tekniskt företag? Vilka är de framväxande formerna av effekt som är specifika för samarbeten över konstnärliga och vetenskapliga och tekniska utvecklingsprojekt?

I samtalet medverkar Lars Bang Larsen och Primer (David Hilmer Rex, Aslak Aamot Kjaerulff samt Bjarke Hvass Kure).

Ingen föranmälan, begränsat antal platser. Fri entré!

Sonya Blesofsky

16 april kl 16.30: Sonya Blesofsky “Monuments to Impermanence”

Sonya Blesofsky är installationskonstnär. Hennes platsspecifika arbete reflekterar över stadens flytande natur och cykliska historiska skikt. Blesofskys arbete behandlar frågor som uppstår i och med stadsutvecklingen, som bostadsområdens bräcklighet och förlorade historier, och låter dessa frågor fungera som metaforer för minne, övergång och förlust.

Blesofskys skulpturala arbete innefattar arkitektoniska interventioner, gjutna skulpturer, teckning, präglade pappersytor och funna arkitektoniska objekt. Alla installationer som Blesofsky skapar är bokstavligen gjorda av eller fästa vid rummet där de installeras och är emblematiska för platsens historia. Hennes installationer lyfter fram händelser, som betydelsefulla byggnader som brunnit ner genom mordbrand, ett fönster som murats igen under ombyggnation, en dörröppning som vidgats under moderniseringsarbete, eller en historisk struktur som jämnats med marken som ett led av vitalisering av ett bostadsområde. Genom sina arkitektoniska interventioner i rummet försöker Blesofsky belysa spår av det förflutna som ett sätt att bevara minnet av det som hände tidigare, rama in det nuvarande och informera framtiden.

Sonya Blesofsky (f. 1978 i Boston, bor och verkar i Brooklyn, New York) har en masterexamen från San Francisco Art Institute och kandidatexamen från UC Santa Cruz. Hon har haft flertalet residensvistelser, bl.a. på Urban Glass, the Lower East Side Printshop, Museum of Arts and Design, CUE Art Foundation, Smack Mellon, Dieu Donne, och MacDowell Colony. Blesofskys arbeten har visats på gallerier i New York, Miami, San Francisco, Kansas City och andra städer i USA. Det har skrivits om hennes arbeten i The Village Voice, San Francisco Chronicle, New York Times, NYFA Current, Art Fag City, Hand Papermaking Magazine och The Brooklyn Rail. Blesofsky är för närvarande Iaspis-stipendiat i Stockholm.

Föreläsningen presenteras i samarbete med Iaspis, Konstnärsnämndens internationella program för bild- och formkonstnärer.

Händelser

• Konstnärssamtal