Vi vidtar åtgärder för att minska smittspridning av coronaviruset. Förköpsbiljett krävs av alla besökare. Läs mer om vad som gäller inför ditt besök

Skulpturalt föremål i blandteknik liggande på golv.

Lea Porsager, Cut-up test-blade. Large Scale Facility, DTU Risø Campus, Denmark., 2020 Foto: Lea Porsager.

KHM x MMM

Föreläsningsserie

13.1 2015 – 26.11 2020

Malmö

KHM x MMM är en föreläsningsserie som görs i samarbete mellan Konsthögskolan i Malmö och Moderna Museet Malmö.

Inom ramen för KHM x MMM presenteras ett brett föreläsningsprogram med internationellt verksamma konstnärer, teoretiker, skribenter och curatorer som knyter an till aktuella tematiker och utställningar. Föreläsningarna är öppna för allmänheten, och programmet och de inbjudna talarna presenteras kontinuerligt.
Fri entré!

Kommande program

24 september kl 17: Lea Porsager

I november 2020 öppnar Lea Porsager sin första stora separatutställning i Sverige på Moderna Museet i Stockholm. Utställningen baseras helt och hållet på nya verk skapade för sammanhanget. I samtalsserien KHM x MMM på Moderna Museet Malmö kommer Lea Porsager att presentera sitt konstnärskap och det energiska arbetet inbäddat däri – från upphetsade partiklar vid CERN till monstruösa apparater och andliga vibrationer.

Lea Porsager (f. 1981, Frederikssund, Danmark) tog sin masterexamen i Fri konst från Kungliga Danska Konstakademin i Köpenhamn och Städelschule i Frankfurt am Main 2010. Hennes konstnärliga arbete inspireras ofta av vetenskap, politik, feminism och esoterism som vävs samman med fabulering och spekulation i form av olika medier, så som film, skulptur, fotografi och text.

2015 började Lea Porsager sina doktorandstudier vid Malmö Konsthögskola, och hennes doktorandprojekt CUT-SPLICE THOUGHT-FORMS fokuserar bland annat på kvanteffekterna av andliga visioner och baseras på fysikern Karen Barads teori om Agential Realism. Porsager utforskar hur skärningspunkten av till synes motstridiga fenomen – kvantfysik, andliga paradigm och glidande feminism – kan tjäna som spår för radikalt tentakulärt tänkande och praktiker.

2012 medverkade Lea Porsager i dOCUMENTA(13) med verket the Anatta Experiment, och 2015 deltog hon i den 14:e Istanbulbiennalen Saltwater: a Theory of Thought Forms i skepnad av Annie Besants medium och återskapade 36 av Besants akvareller från boken Thought Forms (1905). Porsagers jordkonstverk och minnesmärke Gravitational Ripples invigdes i juni 2018 i Stockholm till minne av de svenskar som miste livet i flodvågskatastrofen 2004 i Sydostasien. Lea Porsager fick ett CERN-hedersomnämnande i samband med the Collide International Award 2018.

Porsagers senaste separatutställningar inkluderar Museum of Contemporary Art (Roskilde, 2019), Nils Stærk, (Köpenhamn, 2016), Brandts (Odense, 2016), Göttingen Kunstverein (Göttingen, 2015), Overgaden (Köpenhamn, 2015), Künstlerhaus Bethanien (Berlin, 2015), Henie Onstad Kunstsenter (Høvikodden, 2013) och The Emily Harvey Foundation (New York, 2013).

Obs! Konstnärssamtalet hålls på engelska.

19 november kl 17: Bonaventure Soh Bejeng Ndikung

Bonaventure Soh Bejeng Ndikung är curator, författare och biotekniker. Han är grundare och konstnärlig ledare för SAVVY Contemporary Berlin, och var bland annat curator-at-large för documenta 14 i Kassel och Aten, 2017, samt gästcurator för 2018 Dak’Art Biennale i Senegal. Bonaventure Soh Bejeng Ndikung är konstnärlig ledare för sonsbeek20→24.

Händelser

Skulpturalt föremål i blandteknik liggande på golv.
  • Konstnärssamtal
  • Tips