Kira Nova, Still from the performance "Lord of Beef", 2016 image copyright Michael Underwood Bildupphovsrätt

KHM x MMM

Föreläsningsserie

20.9 – 12.12 2018

Malmö

KHM x MMM är en föreläsningsserie som görs i samarbete mellan Konsthögskolan i Malmö och Moderna Museet Malmö.

Inom ramen för KHM x MMM presenteras ett brett föreläsningsprogram med internationellt verksamma konstnärer, teoretiker, skribenter och curatorer som knyter an till aktuella tematiker och utställningar. Föreläsningarna är öppna för allmänheten, och programmet och de inbjudna talarna presenteras kontinuerligt.

Fri entré!

Program hösten 2018

26 oktober kl 16.30. Kira Nova: ”Tips on Sexual Slapstick”

Kira Novas konstnärliga praktik inkluderar bildkonst, fysisk teater, dans, stand-up, Butoh, perverterat akademiskt språk och skulpturalt arbete. I hela sin ungdom arbetade hon som cirkusclown.

Kira Nova har själv skrivit om sitt arbete: ”Jag vill uppnå tiotusentals saker, fråga en miljon olika frågor och peka i ett förvirrande antal riktningar, ackumulera och använda oändliga influenser, följa samma väg som många stora konstnärer. Det kommer trots det aldrig att vara tillräckligt – vi kan bara försöka vara så radikala som verkligheten är. Det enda som återstår är att agera galen.”

Kira Nova är baserad i New York och innehar magisterexamen inom både kulturanalys och i politiska studier från University of Amsterdam. Hon har bland annat presenterat sitt arbete på Centre Georges Pompidou i Paris; Sculpture Center, Swiss Institute (som del av Performa 09) och MoMa PS1 i New York; dOCUMENTA (13) i Kassel (med Michael Portnoy); Hauser & Wirth i Zürich; Time-Based Art Festival i Portland; de Appel art center i Amsterdam; Cabaret Voltaire i London; Playground Festival på STUK i Leuven, Belgien; Beursschouwburg theater i Bryssel; Western Front i Vancouver; Swiss Sculpture Exhibition i Biel-Bienne i Schweiz; och Contemporary Art Centre (CAC) i Vilnius.

Kira Nova (född som Ieva Misevičiūtė) var co-curator för Mindaugas Triennial – den 11:e Baltic Triennial of International Art (2012) på CAC, Vilnius och curaterade Alligators!, en performancenatt på de Appel art center, Amsterdam. Hon var nyligen talare på Sommerakademie im Zentrum Paul Klee och är gästföreläsare på Malmö Konsthögskola.

15 november kl 16.30: Marianna Simnett

Londonbaserade Marianna Simnett är utbildad musiker och influeras i sitt arbete av teater och klassisk musik. Hon skapar fabelliknande filmer och performances samt ljud- och ljusinstallationer som undersöker hur vi med våra kroppar kan uppleva känslan av såväl intimitet som den ängslighet som det icke-familjära orsakar. Marianna Simnett har på senare år bland annat ställt ut på New Museum (New York), och Wing-sleepers (Art on the Underground, London) under 2018; Worst Gift, Matt’s Gallery (London) in 2017; Lies, Seventeen Gallery (New York) och Valves Collapse, Seventeen Gallery (London) 2016; Park Nights, Serpentine Pavilion (London) och Blue Roses, Comar (Isle of Mull) 2015.

12 december kl 16.30: Lili Reynaud-Dewar

Lili Reynaud-Dewar dansar, skriver, pratar, undervisar, gör filmer, videoinstallationer, möbler, skulpturer, feministiska tidningar, performances. Ensam, eller med sina vänner, studenter, familj. År 2009 grundade hon, tillsammans med Dorothée Dupuis och Valérie Chartrain, den feministiska konst- och nöjespublikationen Petunia. Sedan 2010 har hon varit professor vid Haute École d’Art et de Design i Genève.

Hon är en del av gruppen Wages For Wages Against, en kampanj lanserad av Ramaya Tegegne, som förespråkar arvoden för konstnärer samt en mindre diskriminerande konstvärld. Reynaud-Dewar bor och arbetar i Grenoble där hon 2015 initierade projektet Maladie d’Amour i sin ateljé. Maladie d’Amour är ett socialt och emotionellt experiment som samlar en grupp unga personer för en natt långa utställningar med Lili Reynaud-Dewars konstnärsvänner från Paris, Genève, Wien och andra platser.

Händelser

• Konstnärssamtal