Museet är tillfälligt stängt med anledning av Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd kring coronaviruset. Vi håller stängt tills vidare. Läs mer om stängningen och biljettåterköp

Foto: Åke E:son Lindman

KHM x MMM

Föreläsningsserie

Malmö

KHM x MMM är en föreläsningsserie som görs i samarbete mellan Konsthögskolan i Malmö och Moderna Museet Malmö.

Inom ramen för KHM x MMM presenteras ett brett föreläsningsprogram med internationellt verksamma konstnärer, teoretiker, skribenter och curatorer som knyter an till aktuella tematiker och utställningar. Föreläsningarna är öppna för allmänheten, och programmet och de inbjudna talarna presenteras kontinuerligt.
Fri entré!

Kommande program

Dora Budor

12 november kl 17: Dora Budor

Dora Budor (f. 1984, Kroatien) är en konstnär baserad i New York. Genom sina installationer, miljöer, ljudverk och skulpturer är hennes verk konstruerade som komplexa system där varje element existerar i ömsesidigt beroende.

En av de centrala frågorna i Budors konstnärskap är hur mening konstrueras och cirkulerar genom material och bilder. Hennes verk svarar ofta på det sammanhang och plats där de visas, de reagerar på och omförhandlar dess ursprungliga förhållanden, vilket leder till att engagera sig i filmiska ekosystem, arkitektoniska konstellationer och infrastrukturella förhållanden.
Budor har ställt ut omfattande i USA, Europa och Asien. Hennes senaste separatutställningar inkluderar Kunsthalle Basel (2019), 80WSE (2018), Ramiken Crucible (2016) och Swiss Institute (2015). Hennes verk har presenterats i ett flertal grupputställningar, bland annat på Whitney Museum of American Art, Louisiana Museum of Modern Art, Palais de Tokyo, Swiss Institute, Museum Fridericianum, Kunsthalle Biel, La Panacee Montpellier, Halle für Kunst und Medien, MOCA Belgrade, K11 Art Museum, David Roberts Art Foundation, samt i den nionde Berlin Biennialen, Vienna Biennale, Art Encounters 2017, 13th Baltic Triennial, 16th Istanbul Biennial, 2nd Riga International Biennial of Contemporary Art, och Geneva Sculpture Biennale 2020.

Budor mottog Rema Hort Mann Foundation Emerging Artist Prize 2014 och Pollock Krasner Foundation Grant 2018. År 2019 tilldelades hon det prestigefyllda Guggenheim Fellowship.

År 2022 presenterar Kunsthaus Bregenz i Österrike hennes hittills största separatutställning.

Dr. Bonaventure Soh Bejeng Ndikung Foto: Alexander Steffens

19 november kl 18: Dr. Bonaventure Soh Bejeng Ndikung

Dr. Bonaventure Soh Bejeng Ndikung (född 1977 i Yaoundé, Kamerun) är frilansande curator, författare och biotekniker. Han är grundare och konstnärlig ledare för SAVVY Contemporary i Berlin och konstnärlig ledare för sonsbeek20-24, en samtida konstutställning som äger rum vart fjärde år i Arnhem, Nederländerna. Ndikung var curator-at-large för Adam Szymczyks Documenta 14 i Aten, Grekland och Kassel, Tyskland, 2017; gästcurator för Dak’Art biennalen i Dakar, Senegal, 2018 och konstnärlig ledare för den tolfte Bamako Encounters fotografibiennal i Mali förra året.

Tillsammans med the Miracle Workers Collective curaterade Bonaventure Soh Bejeng Ndikung den finländska paviljongen på Venedigbiennalen, 2019, och var gästprofessor i curatorsstudier och ljudkonst på Städelschule i Frankfurt. För närvarande är Ndiking professor i Spatial Strategies MA program på Weissensee Academy of Art i Berlin och är också den första mottagaren av OCAD University International Curators Residency fellowship i Toronto, 2020.

Obs! Konstnärssamtalet hålls på engelska.

Skulpturalt föremål i blandteknik liggande på golv.
Lea Porsager, Cut-up test-blade. Large Scale Facility, DTU Risø Campus, Denmark., 2020 Foto: Lea Porsager.

3 december kl 17: Lea Porsager

I november 2020 öppnar Lea Porsager sin första stora separatutställning i Sverige på Moderna Museet i Stockholm. Utställningen baseras helt och hållet på nya verk skapade för sammanhanget. I samtalsserien KHM x MMM på Moderna Museet Malmö kommer Lea Porsager att presentera sitt konstnärskap och det energiska arbetet inbäddat däri – från upphetsade partiklar vid CERN till monstruösa apparater och andliga vibrationer.

Lea Porsager (f. 1981, Frederikssund, Danmark) tog sin masterexamen i Fri konst från Kungliga Danska Konstakademin i Köpenhamn och Städelschule i Frankfurt am Main 2010. Hennes konstnärliga arbete inspireras ofta av vetenskap, politik, feminism och esoterism som vävs samman med fabulering och spekulation i form av olika medier, så som film, skulptur, fotografi och text.

2015 började Lea Porsager sina doktorandstudier vid Malmö Konsthögskola, och hennes doktorandprojekt CUT-SPLICE THOUGHT-FORMS fokuserar bland annat på kvanteffekterna av andliga visioner och baseras på fysikern Karen Barads teori om Agential Realism. Porsager utforskar hur skärningspunkten av till synes motstridiga fenomen – kvantfysik, andliga paradigm och glidande feminism – kan tjäna som spår för radikalt tentakulärt tänkande och praktiker.

2012 medverkade Lea Porsager i dOCUMENTA(13) med verket the Anatta Experiment, och 2015 deltog hon i den 14:e Istanbulbiennalen Saltwater: a Theory of Thought Forms i skepnad av Annie Besants medium och återskapade 36 av Besants akvareller från boken Thought Forms (1905). Porsagers jordkonstverk och minnesmärke Gravitational Ripples invigdes i juni 2018 i Stockholm till minne av de svenskar som miste livet i flodvågskatastrofen 2004 i Sydostasien. Lea Porsager fick ett CERN-hedersomnämnande i samband med the Collide International Award 2018.

Porsagers senaste separatutställningar inkluderar Museum of Contemporary Art (Roskilde, 2019), Nils Stærk, (Köpenhamn, 2016), Brandts (Odense, 2016), Göttingen Kunstverein (Göttingen, 2015), Overgaden (Köpenhamn, 2015), Künstlerhaus Bethanien (Berlin, 2015), Henie Onstad Kunstsenter (Høvikodden, 2013) och The Emily Harvey Foundation (New York, 2013).

Händelser

Skulpturalt föremål i blandteknik liggande på golv.
  • Konstnärssamtal

INSTÄLLD KHMxMMM Artist Talk: Lea Porsager