Foto: Åke Hedström

Föreläsningar: Utopier

Malmö

Under hösten presenteras en föreläsningsserie kopplat till utställningen Ryskt avantgarde. Under temat Utopier görs fyra nedslag inom det historiska, det vetenskapliga och det politiska fältet för att undersöka hur drömbilder och orealiserade förhoppningar eller motbilder till verkligheten kan ta sig för uttryck. Historiens utopier berättar kanske mer om människorna och tiden de drömde i, än om deras verklighet – på samma sätt som våra samtida utopier berättar mer om oss än om vår framtid.

 HÖSTEN/VINTERN 2013

19 oktober kl. 16. Ilmar Reepalu: Det utopiska Malmö

Malmös befolkning är i snitt 35 år gammal, och består av runt 175 nationaliteter. Det gör staden till en av Europas yngsta och mest mångkulturella. Ilmar Reepalu fanns vid makten i Malmö i nästan 20 år. Under tiden har Kockumskranen försvunnit vid horisonten och Öresundsbron, Citytunneln och Turning Torso blivit verklighet. Vilka förhoppningar förblir orealiserade, vilka möjligheter väntar på att realiseras? Vad är det utopiska Malmö?

16 november kl. 16. Donatella Bernardi: Adriano Olivetti and Society

Donatella Bernardi har forskat i storföretaget Olivetti, en jätte inom verkstadsindustrin vars skriv- och räknemaskiner är bekanta för de flesta. Mindre kända är de politiska idéer runt vilka företaget byggdes upp. Obs! Föredraget hålls på engelska.

30 november kl. 16. Mårten Björk & Natacha Lopez: Efter utopierna, förändring i en tid utan framtid

Mot bakgrund av den nyutkomna boken ”Utan Framtid, protester i den globala krisens spår” talar Natacha López och Mårten Björk om de nya politiska rörelser som vuxit fram i krisens spår. Här finns ett ambivalent förhållningssätt till utopier och politiska program. Kanske kan rörelserna historiseras utifrån ett slags kampcykler av politiska program och utopier som nu nått sitt slut. I den trötta tesen om historiens och de stora berättelsernas slut slumrar en kritisk potential som dessa rörelser ibland lyckas radikalisera. Vad finns bortom det politiska; det ideologiska, som sådant, en utopisk horisont? Hur skulle en demokrati som inte är baserad på den borgerliga revolutionens, och den kapitalistiska modernitetens politiska rörelser se ut? Hur kan man tänka sig en representation bortom det ideologiska? Natacha Lopez  är frilansjournalist med fokus på migration och arbetsmarknad. Mårten Björk doktorerar i religionsvetenskap/teologi, och skriver om messianska och utopiska fenomen.

14 december kl. 16. Bas Lansdorp: Mars One

Mars One har som mål att bli det första projektet som tar människor till Mars. 2023 ska den första besättningen, om 4 personer, landa på den röda planeten. Projektet ska till stor del finansieras genom försäljning av TV-rättigheter till filmat material från rymdskeppen och basen – ett »Big Brother » i rymden. I planen ingår inget sätt för astronauterna att återvända till jorden. Ändå passerade man nyligen 200 000 ansökningar. Obs! Föredraget hålls på engelska.

Föreläsningarna görs i samarbete med Moderna Museets Vänner och hålls på Lastkajen på Moderna Museet Malmö. Ingår i entréavgiften. Medlemmar i Moderna Museets Vänner har fri entré till såväl museet som föreläsningarna. Bli medlem här.

Mer om programmet