Illustration med presentpaket

Jubileumskalas

Moderna Museet Malmö fyller tio år!

23.11 2019 – 24.11 2019

Malmö

I år är det tio år sedan vi klippte banden och invigde Moderna Museet Malmö. Det vill vi fira med en jubileumshelg där vi under två dagar bjuder in till ett stort kalas med bland annat skattjaktsvisningar, stafettvisningar, visning av husets arkitektur, fiskdamm, kalasverkstad, filmpremiär och klassisk musik. Firandet inleds på lördagen kl 12 med festlig invigning. Vi hoppas att du vill fira museets tionde födelsedag tillsammans med oss! 

Den 26 december 2009 invigdes Moderna Museet Malmö. Sedan dess har en ny mötesplats etablerats för alla som vill ta en konstpaus i centrala Malmö. En knapp månad innan själva födelsedagen bjuder vi in till en stor jubileumshelg som tar formen av ett födelsedagskalas! Under två dagar fylls museet med olika aktiviteter – från visning som fokuserar på byggnadens historia till klassisk musik och kalasverkstad för stora och små. Vi visar stop motion-film båda dagarna – filmer som skapades av deltagarna i vår Höstlovsverkstad. Dessutom kan du förstås uppleva våra tre utställningar – ”Sensing Nature from Within”, ”Merike Estna: Spöke från framtiden, med minnen från förr” och ”Blue Is the Color of Your Eyes”.

 

Present till alla 10-åringar

Eftersom museet fyller tio år vill vi uppmärksamma alla andra som är lika gamla! Om du har fyllt eller ska fylla 10 år i år får du en liten överraskning, som du kan hämta i vår reception innan du går hem från vårt kalas*.

Fika

Denna helg är det inte bara vårt café som är orangedoppat. Vi bjuder nämligen våra besökare på orangedoppade bakverk, tillverkade med kärlek av Bröd och Vänner*! Du kan köpa kaffe eller annan god dryck till i cafét.

Fiskdamm

Inget kalas utan fiskdamm! Alla barn som besöker museet kan fiska i vår specialgjorda fiskdamm när de går hem*. Kanske får du napp?

(*Obs! Så långt lagret räcker)

Kalasverkstad: 3-dimensionellt måleri

När du hör ordet ”målning” tänker du kanske på en uppspänd duk med färg på som hänger på en vägg? Efter att du har besökt Merike Estnas utställning ”Spöke från framtiden, med minnen från förr” kommer du kanske att tänka annorlunda kring måleri! Merike sätter färg på det mesta – bänkar, kakel, kannor, kärl och till och med badkar och träskivor – som utöver att vara en målning även fungerar som bord. I Merikes konstnärskap tycks det inte finnas några gränser för måleriet. Allt kan vara måleri! I museets verkstad arbetar barn och vuxna tillsammans med måleri som rör sig utanför den fyrkantiga och platta bilden. Med inspiration från utställningen arbetar vi med färg, kartong och överblivet material när vi skapar 3-dimensionella målningar. (Från 4 år och uppåt).

Klassisk konsert

(A)Muse är en Malmöbaserad ensemble som består av internationellt prisbelönade musiker ur Malmö SymfoniOrkester. Medlemmarna i (A)Muse förenas i sin syn på estetik, stilistisk flexibilitet och passion för musik och konst. Under lördagen framför de två konserter i museet, bestånde av följande stycken:  Eric Satie – Furniture music, Wolfgang Amadeus Mozart – Allegro from flute quartet in D, George Enescu – Impressions d’enfance, Op.28 No.1 Ménétrier, Betsy Jolas – Episode second, Johann Sebastian Bach- Prelude from suite nr.3 och Wolfgang Amadeus Mozart – Rondo from flute quartet in D.

Skattjaktsvisning

Följ med vår konstpedagog på en spännande tur i en av våra utställningar. Hjälp oss att hitta skatter, få spännande uppdrag och gissa ledtrådar så att vi kan ta oss vidare i vår tur bland konstverken! (Från 4 år i vuxens sällskap).

Stafettvisning 3×3

Följ med tre av våra kunniga konstpedagoger på en timmes stafett i hela huset! Vi har valt ut några favorit-konstverk bland alla våra tre pågående utställningar: ”Sensing Nature from Within”, ”Merike Estna: Spöke från framtiden, med minnen från förr” och ”Blue Is the Color of Your Eyes”. Här tas du med på en tur då konstpedagogerna avlöser varandra och för en dialog kring verken de valt ut. Det blir en djupdykning i några verk, och ett tillfälle till oväntade möten och dialoger!

Arkitekturvisning

1901 ritade arkitekten John Smedberg ett vackert elektricitetsverk på Gasverksgatan 22, vars lysande gasklocka länge försäkrade Malmöborna om att elektriciteten var garanterad. Lite drygt hundra år senare var byggnaden – och området – förändrat. Byggnaden rymmer nu ett modernt konstmuseum men fortfarande finns detaljer kvar som berättar om byggnadens ursprung. Det här är en visning för alla arkitektur- och historieintresserade besökare!

Filmpremiär!
Vi visar stop motion-film båda dagarna – filmer som skapades av deltagarna i vår Höstlovsverkstad. Filmerna visas i vår reception.

Exteriör av Moderna Museet Malmö under renovering.
Moderna Museet Malmö under byggprocessen, 2009 © Foto: Åke Hedström/Moderna Museet