Man som står vid ett bord

Runo Lagomarsino i sin atelje., 2020 Foto: Lotten Pålsson

Konstnärerna tar över: Ateljébesök

Livesänd visning

13.11 2020 – 31.12 2022

Malmö

Följ med på exklusiva visningar i konstnärsateljéer! Konstnärer i Moderna Museets samling tar över museets Facebook-konto och sänder live från sina ateljéer runt om i landet och världen. Under sändningen kan du ställa dina frågor om konsten. Är du nyfiken på den konstnärliga processen? Undrar du hur en konstnär arbetar eller vilken utsikt hen har från sin ateljé? Häng med och ställ dina frågor!
kvinna i sin ateljé
Sigrid Holmwood, 2022 Foto: Francis Brady

7 december Ateljébesök: Sigrid Holmwood

Sigrid Holmwoods (f.1978) verk utgår från ett omfattande forskningsarbete kring naturlig färgframställning och hur olika koloniala strukturer inverkat på dessa processer. Holmwood uppmärksammar hur förtryck av både ursprungsbefolkningar och bondeklass lett till en förlust av kunskaper, inte minst om växter och deras egenskaper. Här kan även paralleller dras till den historiska häxjakten som delvis grundade sig i ett fördömande av visst kunnande, exempelvis om växters läkande kraft. Holmwood för vidare kunskapen och tillämpar den även praktiskt i sitt arbete med målningar och tygtryck.

Sigrid Holmwood är utbildad i Storbritannien med en doktorsexamen i konst från Goldsmiths College, London (2021), och en MA i målning från Royal College of Art, London (2002), men är nu baserad i Malmö. Hon har en persona som hon kallar ”The Peasant Painter” som anspelar på kontrasten mellan målningar av bönder som används för att konstruera nationalromantik och målningar gjorda av bönder, med färger från lokalt, importerat och migrerat växtliv. Därmed berättar hon de invecklade historierna mellan det europeiska proletariatet på landsbygden och koloniserade ursprungsbefolkningar.

Azadeh Fatehrad, 2018 Foto: Iran Heritage Foundation

23 november Ateljébesök: Azadeh Fatehrad

Just nu pågår det mest omfattande, folkliga upproret mot Irans religiösa styre som landet sett. Det började med att en ung kvinna – Mahsa Jîna Amini – inte bar sin slöja på ”rätt sätt” och därför blev arresterad och sedan dödad. Dessa brännande aktuella händelser har beröringspunkter med Azadeh Fatehrads arbete som konstnär. Följ med när vi sänder direkt via Instagram från Azadeh Fatehrads ateljé i London.

Under vårt ateljébesök får vi höra Azadeh Fatehrad berätta om Irans feministiska historia och hur den syns i hennes konst. Vi kommer även få se några smakprov på det hon arbetar med just nu.

Fredag 13 november: Runo Lagomarsino

Livesändning från Malmö

I sina verk utgår Runo Lagomarsino ofta från igenkännbara, traditionella, former som angrips, förskjuts, granskas och konfronteras, för att visa hur till synes oskyldiga bilder och objekt genomkorsas av politiska kraftlinjer och ständigt bör bli föremål för omtolkningar. Han arbetar ofta konceptuellt – där idén blir det bärande – och blandar skulptur, installation, performance, teckning och videokonst.

I verket ”America Amnesia” i Moderna Museets samling har han på en av museets väggar stämplat in frasen ”America Amnesia” [Amerika Minnesförlust] i långa rader tills dess att det täcker hela väggen. Det är bokstäver som bildar tecken, ord, en fras, ett påstående och ett mönster.

Runo Lagomarsino är född 1977 i Lund och hans verk har visats på bland annat Venedigbiennalen, Guggenheim (New York), Reina Sofía, Madrid, Malmö Konsthall, São Paulo biennalen och LACMA (Los Angeles). Lagomarsino har tilldelats Moderna Museets Vänners Skulpturpris 2019. Han utbildade sig vid Akademin Valand i Göteborg, vidare på Konsthögskolan i Malmö och i New York. Han är verksam i Malmö.

Se livesändningen från Runo Lagomarsinos ateljé på Facebook: Ateljébesök: Runo Lagomarsino | Facebook

Konstverk med svarta tecken på vit botten
Runo Lagomarsino, AmericAmnesia (2017). Donation av MMV 2019., 2020 Foto: Åsa Lundén, Moderna Museet

Fredag 20 november: Katarina Pirak-Sikku

Livesändning från Jokkmokk

Katarina Pirak Sikku bevittnade demonstrationerna när provsprängningar för mineralutvinning genomfördes i Gállok/Kallak utanför Jokkmokk 2013. Vid ett av polisens ingripanden lade hon ut stora vita markdukar framför demonstranterna. När poliser, demonstranter, åklagare och företrädare för gruvbolaget gick och körde över ytan dokumenterades deras spår. Duken har på så sätt blivit ett samtida frottage som bär minnet av både naturen och händelserna. ”Gallók – Kallak”, 2013, visas just nu i Moderna Museets samling.

Konstverk på golv
Katarina Pirak Sikku, Gállok Kallak, 2013. Foto: © Katarina Pirak Sikku Bildupphovsrätt

Fredag 4 december: Kajsa Dahlberg

Livesändning från Bergen, Norge

I ”Ett eget rum/Tusen bibliotek” har Kajsa Dahlberg gått igenom samtliga exemplar av Virginia Woolfs feministiska klassiker ”Ett eget rum” som funnits tillgängliga på svenska bibliotek. Alla de kommentarer och understrykningar som läsare gjort i dessa offentliga exemplar har Dahlberg sedan kalkerat. Resultatet är en ny upplaga med manuellt transkriberade läsarkommentarer från närmare femtio års svensk historia. Denna nya framställning har hon också tryckt och bundit samman till en artist book i tusen exemplar. Dahlberg gör oss medvetna om läsningens betydelse, att receptionen och tolkningen är en integrerad del av upphovsmannaskapet. Det som intresserar henne, och som intresserade Virginia Woolf, är förutsättningarna för kvinnors skapande. ”Ett eget rum/Tusen bibliotek”, 2006, visas just nu i Moderna Museets samling.

Boksidor
Kajsa Dahlberg, Ett eget rum, 2006 Foto: © Kajsa Dahlberg

Händelser

kvinna i sin ateljé
  • Livesändning
  • På svenska
  • Online

Ateljébesök – Sigrid Holmwood