Konstnärerna tar över: Ateljébesök
Livesänd visning
Malmö
Konstnärerna tar över: Ateljébesök
Livesänd visning på Moderna Museet Stockholms instagram-konto
HUR SER JAG LIVESÄNDNINGEN?
Du ser de livesända ateljébesöken Moderna Museet Instagram-konto @modernamuseet. Ställ gärna dina frågor till oss under sändningen. Det gör du genom att skriva din fråga i kommentarsfältet som visas. Du behöver ha ett Instagram-konto för att titta. Livesändningen startar ett par minuter innan avsatt tid. Du hittar den genom att klicka på den stora ikonen längst upp i vänstra hörnet på Moderna Museet Instagram-konto @modernamuseet. Om det inte finns någon sändning där betyder det att den inte börjat ännu.
Tidigare sändningar:
14 december: Kateryna Lysovenko
7 december: Sigrid Holmwood
23 november: Azadeh Fatehrad
13 november: Runo Lagomarsino (Malmö)
20 november: Katarina Pirak-Sikku (Jokkmokk)
4 december: Kajsa Dahlberg (Bergen)
14 december Ateljébesök: Kateryna Lysovenko
Konstnären Kateryna Lysovenko bodde och arbetade i Kiev, Ukraina, när kriget bröt ut i februari 2022. Följ med när vi sänder direkt via Instagram från hennes ateljé i Wien, Österrike, där hon numera är verksam.
Kateryna Lysovenko (f. 1989) arbetar med monumentalt måleri, måleri, teckning och text. Efter den ryska invasionen av Ukraina lämnade hon sitt hem i Kiev och verkar nu från Wien i Österrike. Hör henne berätta om sin konstnärliga praktik, tillvaron som ukrainsk konstnär i exil och få inblick i ett konstnärskap som tar avstamp i förhållandet mellan ideologi och måleri.
Lysovenko är utbildad vid Grekov Art School (Odessa), National Academy of Fine Arts and Architecture (Kiev) och Kyiv Academy of Media Arts. I sin konst utforskar hon ofta hur bilden av offret formats inom politiken och konsten, från antiken till våra dagar.
Fredag 13 november: Runo Lagomarsino
Livesändning från Malmö
I sina verk utgår Runo Lagomarsino ofta från igenkännbara, traditionella, former som angrips, förskjuts, granskas och konfronteras, för att visa hur till synes oskyldiga bilder och objekt genomkorsas av politiska kraftlinjer och ständigt bör bli föremål för omtolkningar. Han arbetar ofta konceptuellt – där idén blir det bärande – och blandar skulptur, installation, performance, teckning och videokonst.
I verket ”America Amnesia” i Moderna Museets samling har han på en av museets väggar stämplat in frasen ”America Amnesia” [Amerika Minnesförlust] i långa rader tills dess att det täcker hela väggen. Det är bokstäver som bildar tecken, ord, en fras, ett påstående och ett mönster.
Runo Lagomarsino är född 1977 i Lund och hans verk har visats på bland annat Venedigbiennalen, Guggenheim (New York), Reina Sofía, Madrid, Malmö Konsthall, São Paulo biennalen och LACMA (Los Angeles). Lagomarsino har tilldelats Moderna Museets Vänners Skulpturpris 2019. Han utbildade sig vid Akademin Valand i Göteborg, vidare på Konsthögskolan i Malmö och i New York. Han är verksam i Malmö.
Se livesändningen från Runo Lagomarsinos ateljé på Facebook: Ateljébesök: Runo Lagomarsino | Facebook
Fredag 20 november: Katarina Pirak-Sikku
Livesändning från Jokkmokk
Katarina Pirak Sikku bevittnade demonstrationerna när provsprängningar för mineralutvinning genomfördes i Gállok/Kallak utanför Jokkmokk 2013. Vid ett av polisens ingripanden lade hon ut stora vita markdukar framför demonstranterna. När poliser, demonstranter, åklagare och företrädare för gruvbolaget gick och körde över ytan dokumenterades deras spår. Duken har på så sätt blivit ett samtida frottage som bär minnet av både naturen och händelserna. ”Gallók – Kallak”, 2013, visas just nu i Moderna Museets samling.
Fredag 4 december: Kajsa Dahlberg
Livesändning från Bergen, Norge
I ”Ett eget rum/Tusen bibliotek” har Kajsa Dahlberg gått igenom samtliga exemplar av Virginia Woolfs feministiska klassiker ”Ett eget rum” som funnits tillgängliga på svenska bibliotek. Alla de kommentarer och understrykningar som läsare gjort i dessa offentliga exemplar har Dahlberg sedan kalkerat. Resultatet är en ny upplaga med manuellt transkriberade läsarkommentarer från närmare femtio års svensk historia. Denna nya framställning har hon också tryckt och bundit samman till en artist book i tusen exemplar. Dahlberg gör oss medvetna om läsningens betydelse, att receptionen och tolkningen är en integrerad del av upphovsmannaskapet. Det som intresserar henne, och som intresserade Virginia Woolf, är förutsättningarna för kvinnors skapande. ”Ett eget rum/Tusen bibliotek”, 2006, visas just nu i Moderna Museets samling.