Självporträtt, Sigrid Holmwood, 2024 Foto: Sigrid Holmwood

Konstnärsvisning – Sigrid Holmwood

Monica Sjöö – Den stora kosmiska modern

25.4 2024

Malmö

Många nutida konstnärer inspireras av Monica Sjöö, en av dessa är Sigrid Holmwood. Det blir en specialvisning där konstnären ger sina perspektiv på Sjöös konstnärskap.

Sigrid Holmwood är en svensk-brittisk konstnär, utbildad i Storbritannien men nu baserad i Malmö.

Holmwood har gjort arbeten om häxprocesserna som ägde rum i Malmö på 1500-talet och forskat kring folktron och de koloniala historier kring färgväxterna hon använder. Monica Sjöö är en inspirationskälla för Holmwood som en av de ursprungliga ”batik-häxorna” som utvecklade en feministisk andlighet som en form för aktivism och konstnärligt skapande.

Sjöö bodde i Bristol i västra England där det finns många förhistoriska jordverk och monument. Dessa livmoderliknande strukturer förekommer i hennes målningar och pekar på hennes enorma inflytande på Gudinnerörelsen som sökte motverka de patriarkala tendenserna inom judendomen och kristendomen genom att söka sig till den förkristna historien. Hennes figurativa målningar gick emot konstvärldens trender vid den tiden, men framstår idag som fräscha och angelägna. Som en av feminismens mödrar är hennes synpunkter på kvinnors kroppsliga autonomi och miljön mer relevanta än någonsin.

Händelser

  • Guidad visning
  • På svenska

Konstnärsvisning – Sigrid Holmwood