
Foto: Ana María Bermeo Ujueta/Moderna Museet Malmö
Min konsthistoria
1.2 2017 – 12.2 2017
Malmö
Moderna Museet Malmö har som mål att spegla Malmös verklighet och dess invånare. För att uppnå detta är en uppsökande verksamhet avgörande. Med viljan att berika konsthistorien och att förmedla vikten av visuell kultur har museets pedagoger åkt runt i staden och visat vad vi gör och hur vi arbetar på museet. I workshops på skolarna har barnen skapat berättelser och därefter har arbetet fortsatt i museets verkstad. Primärt fokus för pilotprojektet Min konsthistoria är de områden där barnfattigdomen i Malmö är mest påtaglig, då många av dessa barn står långt ifrån kulturlivet. Barnfattigdomen i Malmö har under 2000-talet varit omkring 2,5 gånger högre än genomsnittet i Sverige.
Det är första gången Moderna Museet Malmö gör ett sådant projekt och under processen har vi lärt oss mycket av Malmö och dess invånare samtidigt som vi fördjupar olika sätt att tillgängliggöra och förmedla konst och visuell kultur. Beslutet om fri entré blev därför en fantastisk möjlighet för att visa vad vi menar med ett öppet museum. Nu vet vi att det inte räcker med att säga att dörren är öppen, det gäller att visa vägen till den och börja en aktiv dialog som säkerställer att dörren förblir öppen.
Mellan den 1 och 12 februari 2017 förvandlas Min konsthistoria till en utställning på Moderna Museet Malmös lastkaj. Varmt välkommen!
Projektledare: Ana María Bermeo Ujueta
Skolor som deltar i utställningen:
Apelgårdsskolan
Nydalaskolan
Örtagårdsskolan
Augustenborgsskolan
Sorgenfriskolan
Hermodsdalsskolan
Kryddgårdsskolan