foto med människor sittande på golv omgivna av broderier på väggarna

Moki Cherry, Don, Moki and Eagle-Eye Cherry, Atelier des Enfants, Workshop med barn med broderier av Moki, Centre Beaubourg, Paris, 1974 ©Cherry Archive, Estate of Moki Cherry Bildupphovsrätt 2023

Moderna Museet Malmö & Black Archives Sweden

Samtal, performance, workshops och guidade visningar

23.2 – 25.2 2024

Malmö

Black Archives Sweden välkomnar till en helg på Moderna Museet Malmö fylld med samtal, performance, workshops och guidade visningar. Utställningen ”Moki Cherry – En resa oändlig” aktiveras genom Black Archives Swedens insamlingsprojekt – Familjearkivet.

Familjearkivet utgår ifrån det vardagliga och ordinära i dialog med teoretikern Tina Campts fråga: hur bygger vi ett radikalt visuellt arkiv över det motsträviga, upproriska och oregerliga? I det vardagliga finner vi, med uppmärksamhet, de soniska, visuella, taktila och affektiva referenserna som ofta går oss obemärkt förbi. Med det vardagliga och det ordinära som metoder föreslår vi nya sätt läsa och uppleva Moki Cherry-utställningen.

Under fredagkvällen har vårt nya café, Kafé Sisko öppet och serverar både dryck och något att äta. Välkomna!

Medverkande under Moderna Museet Malmö & Black Archives Sweden-helgen:

Tawanda Appiah, Mary-Anne Buyondo, Exotic Sin, Naima Karlsson, Mmabatho Thobejane, Jonelle Twum.

person framför stort textilt konstverk
Moki Cherry, Installationsvy, 2023 Photo: Helene Toresdotter/Moderna Museet Bildupphovsrätt 2023
personer jobbar i kreativ verkstad
Moki Cherry, Installationsvy, 2023 Foto: Helene Toresdotter/Moderna Museet

Helgens program

Fredag 23 februari kl 18 – 22

Kl 19 Introduktion av helgens program av Jonelle Twum, Black Archives Sweden. Introduktionen följs av musik med Exotic Sin.

Duon Exotic Sin (Kenichi Iwasa och Naima Karlsson) kommer att spela ett improviserat elektroakustiskt set i utställningsrummet.

Kl 20.15 Samtal med Naima Karlsson om familjearkiv och hennes arbete med Moki och Don Cherrys konst och arkiv.

Naima Karlsson är arkivarie för Moki Cherrys konst och arkiv. Samtalet leds av Jonelle Twum. På engelska.

Lördag 24 februari kl 11.30 – 16

Kl 11.30 Introduktion av ”Moki Cherry – En resa oändlig” av Black Archives SwedenPå svenska

Kl 12 – 16 Arkivstation

Bidra till Familjearkivet vars mål är att stärka afrosvenskars visuella representation. Bidrag kan vara allt från bilder från familjealbumet, gamla pass och id-kort, brev, musik, inspelade röstmeddelanden. Vad du definierar som familj, är helt upp till dig. Från familjer som hålls samman av blodsband, vårdnadshavare, självvalda familjer, till queera communities.

Genom att bidra till Familjearkivet, bidrar du till det gemensamma kulturarvet där afrosvenska och svarta historier, berättelser och erfarenheter får leva vidare generationer fram. Du bidrar även till att påverka den visuella representationen som finns av svarta personer i Sverige, på dina egna villkor.

Plats:  Verkstan

Kl 12 – 15  Textilbaserad Workshop

I Moki Cherrys anda bjuder vi in till en textilbaserad workshop som fokuserar på improvisation, lekfullhet och kollektivet. Workshopen är öppen för alla åldrar och inga förkunskaper behövs. Ingen föranmälan.

Workshopen leds av kostymdesignern Mary-Anne Buyondo.

Plats:  Kreativa verkstaden i Moki Cherry-utställningen

Söndag 25 februari kl 11.30 – 15

Kl 11.30 Introduktion av ”Moki Cherry – En resa oändlig” av Jonelle Twum, Black Archives Sweden. På engelska.

Kl 12 Guidad visning av Tawanda Appiah

I denna guidade visning kommer Tawanda Appiah att uppmärksamma kontaktpunkterna mellan olika medier i utställningen ”Moki Cherry – En resa oändlig” – allt från ljud och textil till måleri och de efterföljande gesterna. Han kommer att hämta inspiration från samtida och konsthistoriska referenser, liksom från Don Cherrys närvaro i utställningen, och i slutändan fokusera på ljudets resonans och dess diasporiska betydelse. På engelska

Kl 12 – 15 Textilbaserad Workshop för barn

I Moki Cherrys anda bjuder vi in till en textilbaserad workshop som fokuserar på improvisation, lekfullhet och kollektivitet. Workshopen är öppen för barn från 4 år och deras vuxna. Ingen föranmälan.

Plats: Kreativa verkstaden i Moki Cherry utställningen

Kl 13 – 15 Workshop med fokus på familjearkiv och ljud (OBS! Endast för afrosvenskar*)

Vad är ditt familjearkiv? Vilka och vad ingår i det? Vilka ljud väcker minnen hos dig om din familjehistoria och ditt arv? Vilka ljud kopplar du till ‘hem’ och vilken plats har det i ditt familjearkiv?

Här ber vi dig att ta med ljudmaterial (t.ex en låt, barnramsa, slagord, atmosfärljud som gatuljud, från köket, demonstrationer osv). Eller ett specifikt minne av ett ljud som är kopplat till ditt familjearkiv och ‘hem’.

Vi kommer att samtala utifrån detta material och vilka minnen de väcker i oss, och om våra familjearkiv. Samtalen spelas in och arkiveras. Det kommer att finnas möjlighet att spela upp ljudet under workshopen.

Workshopen leds av Mmabatho Thobejane och kommer ske på engelska.

Plats:  Verkstan

*Endast för afrosvenskar/svarta personer med ursprung från den afrikanska kontinenten och Karibien.

Ingen kostnad. Föranmälan krävs och sker via Billetto. Boka din fria biljett här.

Helgens arrangemang är ett samarbete mellan Moderna Museet Malmö och Black Archives Sweden.

Black Archives Sweden

Många officiella arkiv idag är en plats där representation av afrosvenskar* och svarta personer i Sverige saknas, eller en plats som reproducerar rasistiska och exotifierande föreställningar som fortsätter att befästa svenskhet som vithet och svarthet som Den Andre. Berättelser i våra samtida arkiv öppnar därför upp frågor kring vilka narrativ som vi tillåter vara en del av historier om nationen, vilka vi minns och hur vi minns dem. Vilka berättelser, röster är värdiga att bevaras, och på vilka villkor?

* Afrosvensk/Afrosvenskar: Vi använder alltid begreppet “afrosvensk”/”afrosvenskar” med öppenhet. Vi använder det för att innefatta alla svarta personer i Sverige, med eller utan svensk medborgarskap. Och även svarta personer bosatta i Sverige som inte identifierar sig eller använder begreppet “afrosvensk”.

Presentation av de medverkande