man som står framför mikrofon

Erik Aalto, 2022 Foto: Anna Classon

Performance – European Standards av Erik Aalto

Amfi gästar Moderna Museet Malmö

1.12 2022 – 3.12 2022

Malmö

I samarbete mellan Amfi och Moderna Museet Malmö presenteras två performanceverk om Europas koloniala historia. Verken undersöker scenkonstens funktion som både domstol och gym för utopiskt tänkande.

Performance – premiär december 2022 och mars 2023

Hur synliggör vi rasismen som en pågående historia? Kan konstens performativa rum vara en plats där vi vänder oss gentemot en annan verklighet?

European Standards

Först ut, med premiär på Moderna Museet Malmö den 1 december, är European Standards (2022), ett nytt verk av av Erik Aalto. European Standards är ett performanceverk som går i dialog med postkoloniala nyckeltexter av Aimé Césaire, Robin D’ Angelo och Sven Lindqvist.

Brev till Europa iscensätts av Saga Gärde i samarbete med konstnären Fatima Moallim. European Standards följs upp med iscensättningen av Athena Farrokhzads dikt Brev till Europa (2018), med premiär i mars 2023. Serien genomförs med stöd av Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Malmö stad och Region Skåne.

Om Amfi

Amfi utvecklar scenkonsten genom språket och bjuder in författare att skriva dramatik. Amfi arbetar tematiskt under 2022 och 2023 med att undersöka rasismens historia och Europas idétraditioner i flera verk med utgångspunkt ifrån Athenas Farrokhzads dikt Brev till Europa.