Vi öppnar snart nytt café. För tillfället kan vi därför endast erbjuda enklare fika.

Akram Zaatari, Letter to A Refusing Pilot (film still), 2013 © Akram Zaatari

Akram Zaatari

Letter to a Refusing Pilot

26.5 2018 – 30.9 2018

Malmö

Under sommaren presenteras Akram Zaataris uppmärksammade filminstallation Letter to a Refusing Pilot i Nya galleriet. I verket, som pendlar mellan dokumentär och fiktion, berättas historien om en israelisk stridspilot som vägrar att följa order.

Som ung fick den libanesiske konstnären Akram Zaatari höra flera versioner av en och samma historia. Sommaren 1982, när Libanon var ockuperat av Israel, sades en israelisk stridspilot ha vägrat utföra sitt uppdrag att bomba en byggnad. Långt senare förstod Zaatari att historien var sann. Piloten Hagai Tamir – som även var utbildad i arkitektur – kunde direkt se att det utvalda målet för räden var en skola, och han beslöt sig för att trotsa order, styra ur kurs och släppa bomben i havet.

Akram Zaataris filminstallation Letter to a Refusing Pilot (2013) är både en hyllning och undersökning av en aktiv motståndshandling berättat genom ett personligt filter. Den lyfter frågor av etisk och existentiell karaktär, samtidigt som det personliga förenas med ett större sammanhang. Verket pendlar mellan dokumentär och fiktion och kombinerar arkivmaterial med nyinspelat material.

Akram Zaatari (f. 1966) är konstnär, filmmakare, fotograf och curator vars arbete ofta är arkiv- och samlingsbaserat. 1997 var han med och grundade Arab Image Foundation, en konstnärsdriven organisation dedikerad åt forskning och bevarande av fotografi från Mellanöstern, Norra Afrika och den arabiska diasporan. 2013 representerade Akram Zaatari Libanon på Venedigbiennalen och premiärvisade då Letter to a Refusing Pilot. Installationen ingår i Moderna Museets samling.

Curator: Andreas Nilsson

Bilder

Akram Zaatari, Letter to A Refusing Pilot (film still), 2013 © Akram Zaatari
Akram Zaatari, Letter to A Refusing Pilot (film still), 2013 © Akram Zaatari