aktörer klädda som katter

Monster Chetwynd, Evolution of Cat People, 2024 Foto: Alexandra Giertz/Moderna Museet

Det stora knytkalaset!

Inspirationsdag

28.3 2025

Malmö

Välkommen till en inspirationsdag där vi delar med oss av våra erfarenheter från projektet ”Det stora knytkalaset”. Vi får också lyssna till Pija Lindenbaum, bilderboksförfattare, och Tarja Karlsson Häikiö, professor i visuell och materiell kultur vid HDK Valand. Moderator för förmiddagen är Matilda Alborn, journalist.

Program

Registrering från kl 8.30
Kl 8.30 – 9 Frukost i Kafé Sisko
Kl 9 – 9.15 Välkomna! Moderator Matilda Alborn, journalist
Kl 9.15-10 Samtal mellan Lena Persson, Cecilia Cronberg, bibliotekarier på Bellevuegårdsbibliotek i Malmö och Sofia Djerf, konstpedagog på Moderna Museet Malmö
Kl 10 – 10.45 Bilderboken som inspiration i förskolan
Tarja Karlsson Häikiö, professor i visuell och materiell kultur vid HDK, Göteborgs Universitet
Kl 10.45 – 11 Kort bensträckare
Kl 11 – 11.45 Stå i barnets skor
Pija Lindenbaum, prisbelönt författare till ett flertal nutida barnboksklassiker
Kl 11.45 – 12 Reflektioner från förmiddagen

Under dagen kommer vi att utforska hur vi kan skapa en sammanhållen upplevelse av litteratur och konst för barn. Vi kommer också att diskutera hur vi kan skapa igenkänning och förförståelse för barnen, och hur vi kan använda litteraturen och konsten för att främja deras kreativitet och fantasi. Möt andra som arbetar inom kultursektorn med barn och knyt kontakter för nya samarbeten!

Om projektet ”Det stora knytkalaset”

Bellevuebiblioteket och Moderna Museet Malmö samverkar med utgångspunkt i utställningen ”Om det absurda drama som också är livet”, som visas på Moderna Museet Malmö. Genom att knyta ihop olika kompetenser skapas en sammanhållen upplevelse av litteratur och konst. Grupperna vi möter, barn från förskola och elever i anpassad skola, gör ett besök på biblioteket och ett på museet.

Det absurda, knasiga och oväntade är viktiga inslag, men vi eftersträvar också att skapa igenkänning och förförståelse. Barnen besöker biblioteket först, en välbekant miljö för de flesta av dem, och där förbereder vi för museibesöket som för många är det första någonsin. På biblioteket står litteraturen i centrum, och böckerna vi använder oss av är valda för att de anknyter till utställningens teman.

I en delvis dramatiserad sagostund möter barnen bland annat en väldigt speciell katt, som återkommer på museet. Vägen in i utställningen går genom sagans och berättelsens magiska värld.