foto av kvinna som väver

Marcia Harvey Isaksson, 2024 Foto: Ylva Sundgren

Att väva publikt

Föreläsning med Marcia Harvey Isaksson

25.5 2024

Malmö

I denna föreläsning berättar konstnären och curatorn Marcia Harvey Isaksson om sin praktik och sin användning av vävning som ett verktyg för att undersöka vårt gemensamma kulturarv. Genom föreläsningen fördjupar vi vårt pågående projekt med att fokusera på det textila hantverket och den traditionen. 

Marcia Harvey Isaksson bjuder ofta in publiken att interagera med sina vävstolar, en gest som ofta leder till djupare samtal om minne, tyst kunskap, det personliga och det samhälleliga. Hennes huvudinriktning är vårt gemensamma kulturarv. Hon använder textila tekniker som ett medel för att navigera i sina undersökningar. Hon är intresserad av platsspecifika berättelser och arbetar ofta med en mix av media, från skulptur till performance.

Föreläsningen är en del av vårt program under SSDD och en utveckling av samarbetet med MalmöVÄV. Vi tar avstamp i Monica Sjöös kollektivistiska, feministiska och separatistiska anda – något som återfinns i dagens textila konstscen. Marcia Harvey Isaksson ger i sin föreläsning en teoretisk fördjupning. En föreläsning både för den textila experten men också för dig som bara är nyfiken på den textila uttrycksformen.

Om Marcia Harvey Isaksson

Marcia Harvey Isaksson (f.1975) är en zimbabwisk-född konstnär, curator och författare, baserad i Stockholm sedan 1999. Hennes utbildning innefattar bland annat Kawashima Textile School, Kyoto och Beckmans Designhögskola, Stockholm. Hon innehar styrelseposter i Stockholms Arkitektförening och Handarbetets Vänner. Hon har ställt ut på ett flertal gallerier, konsthallar och museer i Sverige och internationellt. Nu senast deltog hon i grupputställningen ”In:Tangible”, Form och Design Center, Malmö.

Marcia är vidare grundare av och curator på Fiberspace, ett Stockholmsbaserat galleri. Samt engagerad i den Afro-Nordiska plattformen för konst: Southnord.