Målning av Merike Estna.

Merike Estna, Of (from the set Ocean of endangered times), 2019 Foto: Stanislav Stepaško © image courtesy of Merike Estna studio

För skolan

Vårt skolprogram är framtaget för alla åldrar, från förskola upp till vuxenutbildning, och utgår ifrån de teman som utställningen tar upp. Vi anpassar oss alltid efter elevernas ålder, era eventuella önskemål och behov.

I Merike Estnas konstnärskap prövas och utmanas måleriet som idé och som konstnärlig praktik. I utställningen Spöke från framtiden, minnen från förr intar måleriet nya positioner och oväntade former. På Moderna Museet Malmö befinner sig Merikes målningar horisontellt i utställningsrummen, till för betraktaren att interagera med. Till utställningen hör även keramiska föremål i form av kakel och kärl – som en del av Merikes utvidgade förståelse av måleriet. Nyanser i regnbågens alla färger tillsammans med symboliska djur så som ormar, flugor och maneter fyller målningarna och keramikens ytor. Både till uttryck och idé tar konstnären inspiration från gamla folksagor och samtida och digitala visuella uttryck. I Merike Estnas konstnärliga värld kan allt vara måleri!

1. Allt är måleri!
Om en av sina tidigare utställningar säger Merike Estna:
”’Blue Lagoon’ is an installation at the exhibition that consists of many small particles that are all paintings – on hats or pieces of clothing, on threads and air blowers, TV screens, and other objects.”

Mot den bakgrunden kan en målad hatt, en gammal tv-skärm med färg på eller färgade trådar vara måleri. I uppgiften ”Allt är måleri” tar vi inspiration från Merikes tankar om att måleriet inte har några gränser och att 3-dimensionella målade objekt också kan förstås som måleri! Deltagarna arbetar individuellt eller i grupp med kartong, överblivet material, färg och skapar 3-dimensionella målningar.

2. Kollektivt måleri – utanför ramarna
I flera av Merike Estnas måleriska installationer bjuder hon in betraktaren att delta. Besökaren får gå, sitta, röra och till och med äta på konsten vars ”färg” ibland består av mat och dryck. I flera av sina verk låter Merike en manlig modell sitta mitt i konsten – som om han vore en del av konstverket!

I denna uppgift hörsammar vi det kollektiva och målar tillsammans! Utgångspunkten för vårt motiv – som både kan bli abstrakt och figurativt – är olika djur. Maneter, ormar och fästingar är några av de djur som förekommer i Merike Estnas bildvärld. Vilket djur leder dig i din och de andras process? Ett stort papper kommer att spännas upp på golv, väggar eller bord där vi ritar och målar tillsammans. Ambitionen är att fylla pappret med färg som sedan kanske hittar sin plats någonstans i rummet; liggande, hängande eller varför inte svävande!

Mer om utställningen