två målningar på vägg

Monica Sjöö, Installationsvy, 2024 Foto: Helene Toresdotter

Skolprogram

Den svenska konstnären, aktivisten, författaren och ekofeministen Monica Sjöö (1938–2005) förde i allt sitt skapande en kompromisslös kamp för frihet från varje form av förtryck. Hennes politiska medvetenhet formades i ungdomen av Vietnamdemonstrationerna, anarkiströrelsen, den oberoende konstscenen och kvinnokampen. Alla dessa erfarenheter lade grunden för hennes livaktiga tillvaro som konstnär och aktivist i Bristol, där hon kom att verka större delen av sitt liv och där hon blev en centralfigur inom den brittiska kvinnorörelsen.

Skolprogram

Skolprogrammet riktar sig till er som arbetar med barn och unga i grundskolan och på gymnasiet. Skolprogrammet ska kunna användas såväl inför besöket på museet, som i ett vidare arbete efteråt i klassrummet. Det är utformat med läroplanen i åtanke och kan kopplas till, förutom bild, flera olika ämnen som svenska och historia. Vi har tagit fram två olika teman kopplade till den aktuella utställningen och förslag på åldersnivåer.

TEMA 1: Gör din röst hörd!

Att engagera sig för förändring

Rekommenderas från årskurs 4 upp till gymnasiet

• Detta tema undersöker engage­mangets och konstens betydelse för samhällelig förändring.
• Läroplanen: kan knytas till ämnena bild, svenska, historia och samhällskunskap i ”Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet” (2022).

I Verkstan gör vi egna banderoller och pla­kat. Vad är viktigt för dig och varför? Vilka är vår tids viktigaste frågor?

Eleverna arbetar individuellt eller tillsam­mans. Under arbetet reflekterar vi över hur ett budskap bäst kan formuleras och vilken teknik som lämpar sig bäst. Vi diskuterar hur vår tids samhällsfrågor skiljer sig från Monicas och hur vi kan göra vår röst hörd.

I slutet av workshopen sätter vi upp våra pla­kat på väggen och delar med oss av tankar och reflektioner.

vägg med affischer
Monica Sjöö, Installationsvy, 2024 Foto: Helene Toresdotter
kvinna sitter i ateljé med bilder runt sig
Monica Sjöö i sin ateljé i Stockholm, 1966 Fotografi från Monica Sjöös privata arkiv © The Estate of Monica Sjöö

Monica Sjöö var djupt engagerad i både kvin­nors rättigheter, fredsrörelsen och miljöfrågor och hon var en hängiven kärnvapenmot­ståndare.

Flera av hennes målningar användes i olika demonstrationer eller aktioner. I trappan på väg upp till utställningen på Moderna Museet Malmö presenteras några av Rebellmammor­nas plakat och skyltar. Tanken är att skapa en länk mellan Monica Sjöös och dagens samhäl­leliga engagemang och dessutom påminna om att det vi nu betraktar som museiföremål en gång användes som konkreta verktyg för att skapa förändring.

TEMA 2: Tryckverkstad

Skissa på en annan framtid

Rekommenderas från förskoleklass upp till gymnasiet

• I det här temat kombinerar vi bild och text i grafiska trycktekniker och reflekterar över hur vi vill att framtiden ska se ut.
• Läroplanen: kan knytas till ämnena bild, svenska och samhällskunskap i ”Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet” (2022).

I Verkstan arbetar äldre årskurser med en analog grafisk tryckteknik som kallas lito­grafi. Den bygger på principen att fett och vatten stöter bort varandra. Vi använder enkla vardagsmaterial som kritor, aluminiumfolie, vegetabilisk olja, träslevar och vatten.

Yngre årskurser testar en annan teknik, mo­notypi (eller engångstryck), med dekorgummi.

Vi skapar motiv där bild och ord kombineras. ”Hur vill vi att framtiden ska se ut?” Genom att svara på den frågan formulerar vi ord, eller slogans, åt varandra som sen blir grunden till individuella tryck.

målning med olika gestalter i landskap
Monica Sjöö, Meeting the Ancestors at Areberry, 1993 © The Estate of Monica Sjöö. Foto: Albin Dahlström/ Moderna Museet
rum med målningar
Monica Sjöö, Installationsvy, 2024 Foto: Helene Toresdotter

Monica Sjöö var ekofeminist. Ekofeminismen utgår från att förtrycket av kvinnan hör ihop med förtrycket av jorden, naturen och miljön och om vi ska komma tillrätta med klimatkri­sen, så måste vi samtidigt ge kvinnor och män lika rättigheter i samhället.

Med kvinnogrupper som ”Women for Life on Earth” deltog hon i fredsmarscher och antikärn­vapenläger vid Greenham Common. I protest kedjade kvinnor där fast sig vid militära anlägg­ningar för att stoppa vad de såg som det över­hängande hotet mot allt liv på jorden och verka för nedrustning.

I den kvinnliga gemenskapen kring Green­ham Common Women’s Peace Camp vävdes anarkism, eko-feminism, ekologisk aktivism och andlighet samman i hängivna protester, dans och sång.

Hennes målningar kombinerar bild med tydliga, raka budksap i form av texter, en skags ”slogans”. De ekofeministiska rörelser och grupper där Monica var aktiv spred sina budskap genom trycksaker som flygblad, pam­fletter (broschyrer) och tidningar. De produ­cerades med enkla medel i syfte att spridas så mycket som möjligt. I utställningen kan vi se många exempel på trycksaker som är skapade med olika grafiska tekniker som screentryck och linoliumtryck.

Mer om utställningen