
Vivian Suter, Från Vivian Suters arbetsmiljö, 2025 Foto: Vivian Suter
Skolprogram
Ni kan välja att boka enbart en visning eller visning med workshop. Våra olika teman anpassas efter ert val. Vårt arbete är processinriktat vilket innebär att samtalen och problemlösningarna är viktigare än slutresultatet.
Läs gärna mer om vår Konstpedagogiska vision.
BOKA DITT BESÖK
Läs mer om priser, gruppstorlekar och boka ert besök via vårt bokningsformulär.
För frågor om upplägg och innehåll kontakta konstpedagog Sofia Djerf via mail. Du kan också beställa en pdf med lärarhandledning och skolprogram.
KONTAKT BOKNINGEN
08-5202 3501
(tisdag–fredag 10–12)
Kontakta bokningen via e-post: bokning.malmo@modernamuseet.se
Vivian Suters hemort ligger ungefär fyra timmars bilfärd från huvudstaden Guatemala City. Den omgivande djungeln är hennes ateljé. Under en resa 1982 blev hon förälskad i platsen och naturen och bestämde sig för att flytta dit. Hon köpte en bit mark, som tidigare varit kaffeplantage, vid sjön Atitlán. Sedan dess har hennes måleri varit ett samarbete med den omgivande naturen, man kan säga att den är medskapare i hennes måleri.
Relationen till naturen och omgivningen blev ännu mer påtaglig i början på 2000-talet när området drabbades av två dramatiska orkaner. Allt svämmades över och täcktes av lera, även målningarna. Vivian Suter tänkte: nu är det över, jag kan inte vara kvar här. Efter ett tag började leran på målningarna torka och hon försökte rengöra dem. Då upptäckte hon hur lera, blad, pinnar och vatten hade förändrat målningarna på ett intressant sätt. Plötsligt hade hennes konst fått nytt liv och katastrofen fick en positiv vändning.
Metod och motiv
Suter arbetar mest utomhus, i trädgården, där hon också låter målningarna torka – på marken eller hängande tätt samman i torkställningar. På dukarna finns synliga spår av naturliga element: tassavtryck från hennes hundar, blad från träden, spår av vatten och lera eller organiska rester av trä. Särskilt regnsäsongen har stor effekt på målningarna. När hon målar använder hon akryl- och oljefärg, fisklim blandat med färgpigment och regnvatten.
Suters storskaliga måleri präglas av en fysisk och spontan process där naturen är både inspiration och medskapare. Motiven är mestadels abstrakta men den omgivande naturen kan anas i former såsom trädkronor, vulkantoppar eller vattenytor. Med få undantag är Suters verk utan titel och odaterade, vilket vittnar om en pågående konstnärlig process.
I utställningen i Malmö fyller Suters måleri Turbinhallen på ett fritt sätt utan någon bestämd ordning. Målningarna hänger på väggarna i lager, på ställningar, eller ligger på golvet. Det blir som en slags fortsättning av konstnärens egen omgivning i Guatemala. Kanske känns det som att kliva in i en djungel?
Utställningen pågår 22 mars – 31 augusti 2025
Curator: Andreas Nilsson
Skolprogram
Skolprogrammet riktar sig till er som arbetar med barn och unga i grundskolan och på gymnasiet. Skolprogrammet ska kunna användas såväl inför besöket på museet, som i ett vidare arbete efteråt i klassrummet. Det är utformat med läroplanen i åtanke och kan kopplas till, förutom bild, flera olika ämnen som svenska och historia. Vi har tagit fram två olika teman kopplade till den aktuella utställningen och förslag på åldersnivåer.
TEMA 1: FÄRG ÖVERALLT!
• Detta tema fokuserar på färglära, upplevelsen av färg samt olika kreativa processer
• Läroplanen: kan knytas till ämnet bild i ”Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet” (2022)
Rekommenderad ålder:
1. ”Färg på kommando” lämpar sig för f-klass t.o.m. gymnasium
2. ”Färgstafett”lämpar sig för åk 4 t.o.m. gymnasium
När man kliver in i utställningen ”Jag är Godzilla” slås man alla färger! Mängden målningar flödar över en, utan självklar början eller slut. Här är tanken att du ska gå runt som i en upptäcksfärd, låta blicken vandra fritt, notera färger och detaljer. Titta, där är ju ett löv!
Färger kan vara dämpade eller klara, mörka eller ljusa, mättade eller transparenta, varma eller kalla, primära eller sekundära. På ett lekfullt sätt går vi igenom grunderna i färglära, anpassat efter olika åldrar.
I Verkstan
Låt oss prova att arbeta som Vivian Suter och när vi ändå är igång testar vi även andra material som ger mycket färg!
Temat har två workshops att välja mellan:
1. Färg på kommando
Med start i utställningen arbetar vi först med en enkel färgövning som lägger grunden till nästa steg i skapandet. Därefter följer en fartfylld och spontan kommando-övning där eleverna arbetar individuellt. Skratt utlovas! Mot slutet av workshoppen samlar vi ihop upplevelsen med en diskussion.
2. Färg-stafett
Vi börjar i utställningen med att titta närmare på Vivian Suters sätt att arbeta med färg. Hur väljer hon kulör? Vilken typ av färg är det?
Klassen delas sen in i grupper och storskaliga kollektiva konstverk tar form i en stafett mellan grupperna. Varje grupp arbetar med olika kulörer och material, stora och små gester, högt och lågt, snabbt och långsamt. Vi jobbar med bland annat akrylfärg, vinylfärg, pigmentstarka kritor, torr- och oljepastell. Palettkniv och stora, breda penslar.
Vi avslutar med en reflektion i helklass.


Tema 2: DEN ABSTRAKTA KONSTFABRIKEN
• Detta tema utforskar abstrakt konst genom reflektion och praktiskt konstnärligt arbete
• Läroplanen: kan knytas till ämnena bild och svenska ”Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet” (2022)
Rekommenderad ålder:
1. ”Monotypi” lämpar sig för åldrarna f-klass t.o.m. åk 6
2. ”Instant books” lämpar sig för åk 7 t.o.m. gymnasiet
Inom konstvetenskapen skiljer man på abstrakt och figurativ konst. Abstrakt (icke-föreställande) konst föreställer inte något konkret utan använder till exempel färg, form, linjer eller strukturer för att skapa en känsla, ett uttryck eller en idé. Vivian Suters målningar är oftast abstrakta. De är inspirerade av naturen men avbildar den inte direkt, snarare känslan av den. Ibland skymtas motiv som liknar vatten som slingrar sig fram, växtlighet, eller berg. Vi kan ana dygnets och årets skiftningar i ljuset och färgerna. Målningarna är stora i formatet och vi kan se att Suter arbetar spontant och fysiskt. Det är enkelt att föreställa sig kroppens stora gester i penseldragen.
I Verkstan
Med enkla metoder som inte kräver konstnärlig skicklighet eller förkunskaper provar vi att skapa abstrakta motiv. Här låter vi impulsen och gesterna vara medskapare. Samtidigt reflekterar vi över var gränsen går mellan figurativ och abstrakt konst? Hur känns abstrakt konst? Vi tittar på exempel och diskuterar tillsammans.
Temat har två workshops att välja mellan:
1. Monotypi
Vi kliver in i den abstrakta och spontana skapandeprocessen genom ”monotypi”. Med enkla metoder skapar vi grafiska tryck där varje tryckbild är unik. Aktiviteten görs individuellt i flera steg.
2. Instant books
I den här workshopen skapar vi så kallade ”instant books”, en slags ”bok på direkten”. Varje sida i boken får ett eget abstrakt motiv som kommer till genom en impulsiv metod som liknar s.k. action painting. Vi arbetar individuellt och använder olika färger, tekniker och verktyg.

Vivian Suter
Vivian Suter, född 1949 i Buenos Aires, Argentina, växte upp i Schweiz och är sedan tidigt 1980-tal bosatt i Panajachel, Guatemala. Utställningen …
Jag är Godzilla

För lärare
Besök Moderna Museet med din skolklass! Förbered er med hjälp av våra lärarhandledningar eller låt dig och dina kollegor inspireras genom att …
För lärare

Boka en visning
Företag, skolklass, förening, föräldragrupp eller en grupp vänner? Boka en guidad visning med en inspirerande och kunnig guide som berättar om …
Guidade visningar
