Vi öppnar snart nytt café. För tillfället kan vi därför endast erbjuda enklare fika.

tre personer sitter på plankor

Adèle Essle Zeiss, Statolit, 2023 Foto: Helene Toresdotter/Moderna Museet Bildupphovsrätt 2023

Statolit – Adèle Essle Zeiss

Performance

17.2 – 26.8 2023

Malmö

”Statolit” av Adèle Essle Zeiss är en installation­ och performance för tre dansare som kommer att uppföras vid ett flertal tillfällen. ”Statolit” visas som en pendang till utställningen ”Lars Englund – Under arbete”. En dialog uppstår i museet mellan konstnärskap, över generationer, i ett intresse för rörelse och balans.

”Statolit” presenterades första gången på Galleri Mejan i Stockholm 2018 och ingår i Moderna Museets samling. Adèle Essle Zeiss använder enkla material – tre långa träplankor är horisontalt placerade i rummet, på vardera är en cementsäck placerad, fastsatt med spännband. På andra sidan plankan sitter en dansare, kroppens tyngd balanseras mot säcken som utgör motvikt. En liten förflyttning förändrar plankans höjd och påverkar rörelsen.

Adèle Essle Zeiss ställer frågan ”Var uppfattar vi gränsen mellan rörelse och stillhet?” och fortsätter: ”Dansarna har som uppgift att sitta stilla, men att då och då utföra en kontrollerad gemensam rörelse uppåt eller neråt. Plankorna fungerar som en förstärkare. De förstorar små rörelser i dansarnas kroppar och för dem vidare ut i rummet.”

Installationen och dokumentation visas under hela utställningsperioden.

Curator: Elisabeth Millqvist

Under maj och juni 2023 kan du se mer av Adèle Essle Zeiss på Lilith Performance Studio i Malmö. Mer info på arrangörens webbplats.