foto av hängande skulptur

Lars Englund, Relativ, 1982 Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet Bildupphovsrätt 2022

Lars Englund

Under arbete

18.2 2023 – 3.9 2023

Malmö

Samlingen

Under arbete – så kan Lars Englunds undersökningar av material och former beskrivas. Englund har samarbetat med cement- och gummifabriker, utgår från maskinkomponenter och industrimaterial, byter skala från modell till monumental och inspireras av tunnelbanan såväl som barockarkitektur. Utställningen spänner från tidigt 1950-tal med målningar som sällan visats, till skulpturer från 2000-talet.

Vi kan känna igen de material Lars Englund använder från husfasader och verkstäder. Genom sina val uppmärksammar han oss på det vardagliga och låter det vara det extraordinära.

Utställningen visar skulpturer både från Moderna Museets samling och konstverk som lånats in från Lars Englund själv. Titlarna lyfter fram konstnärens fokus på form: ”Volym”, ”Sfär” och ”Pars Pro Toto” – del av helhet. Skulpturerna, som ofta hänger från taket, samspelar med rummen och markerar riktningar. Det finns inte en bestämd utgångspunkt utan vi rör oss i förhållande till och runt de abstrakta formerna.

Konstverken skapar en dialog med byggnadens industriella historia som elektricitetsverk ritat av John Smedberg uppfört 1901 och även Tham och Videgårds museiarkitektur från 2009 med den karaktäristiska perforerade metallfasaden, ett material som Englunds använder i sina verk.

Lars Englund är född 1933 i Stockholm och bor i Jonstorp i Skåne. Han uppmärksammades med en stor retrospektiv separatutställning på Moderna Museet i Stockholm 2005. Separatutställningar i Skåne omfattar Dunkers kulturhus i Helsingborg 2003, Lunds konsthall 2002 och Krapperups konsthall i Höganäs 1998. Under åren har han också haft uppmärksammade internationella utställningar i Venedig, Warszawa, New York och senast 2021 på Centre Pompidou, Paris i utställningen [Aerodream]. Englund har också utfört flera offentliga gestaltningar både inom och utomhus, exempelvis vid polishuset i Stockholm 1975 och i Hammarby sjöstad i Stockholm 2010.

Curator: Elisabeth Millqvist

Utställningen är gjord i samarbete med Yvonne Möller

Följ med när utställningens curator, tillika museichef, Elisabeth Millqvist ger oss en kort rundtur i utställningen ”Lars Englund – Under arbete”.

Utställningen visas i Vänstra galleriet

Karta över Moderna Museet Malmö
Karta över Moderna Museet Malmö

Bilder

utställningsrum med skulpturer och målningar
Lars Englund, Installationsvy, 2023 Foto: Helene Toresdotter/Moderna Museet Bildupphovsrätt 2023
utställningsrum med skulpturer
Lars Englund, Installationsvy, 2023 Foto: Helene Toresdotter/Moderna Museet Bildupphovsrätt 2023
foto av svarta objekt i utställningsrum
Lars Englund, Installationsvy, 2023 Foto: Helene Toresdotter/Moderna Museet Bildupphovsrätt 2023
hängande skulptur av metalldelar
Lars Englund, Relativ, 1982 Foto: Helene Toresdotter/Moderna Museet Bildupphovsrätt 2023

Mer om utställningen