Ulf Rollof, Glödsol, 1989 © Ulf Rollof. Foto: Lars Gustafsson

Ulf Rollof

Akut

22.6 2017 – 11.2 2018

Malmö

Utställningen Akut kretsar kring vår tids stora frågor och summerar 40 år av Ulf Rollofs konstnärliga gärning i en existentiell och fysisk upplevelse.

Ulf Rollof (f. 1961) har sedan 1980-talet arbetat i en mängd olika material och uttryck – skulptur, verk på papper, rörlig bild, experimentellt måleri, mekaniska installationer, fotografi. I utställningen Akut visas ett 20-tal verk – från hans tidiga akvareller över fotografier och stora installationer till hans skjutmålningar och de senaste stora ljusmålningarna. Moderna Museet har en omfattande samling av Ulf Rollofs verk, och utöver den har utställningen kompletterats med viktiga inlån från konstnären själv och privata långivare. Som betraktare får man nu chansen att ta del av ett rikt och brett konstnärskap, vars verk känns mycket angelägna i dag.

Ulf Rollofs konst skapas i dialog med det han upplever här och nu. Även om utgångspunkten alltid är hans egna upplevelser blir verken aldrig privata, utan snarare berör de det allmänmänskliga med stor kraft. Ulf Rollofs verk rör gränser på olika sätt. Gränser mellan det organiska och det artificiella, det rationella och det ockulta, och fysiska landsgränser. Återkommande teman är också tid och rörelse, samt relationen mellan två motpoler – så som hetta och kyla, liv och död, människa och djur.

Ulf Rollof har visats runt om i världen, bland annat på Documenta IX i Kassel 1992, på Venedigbiennalen 1999 samt på MUAC i Mexico City 2009. Ulf Rollof är född 1961 och bor och arbetar i Stockholm. Till utställningen produceras en rikt illustrerad katalog, som ges ut under hösten.

Curator: Iris Müller-Westermann

Introduktionsfilm till utställningen

Med konstnären Ulf Rollof och curator Iris Müller-Westermann.

Bilder

Ulf Rollof, Lifeboat, 1990 © Ulf Rollof. Foto: Anders Fredriksén/Moderna Museet
Ulf Rollof, Bord-II, 2007 © Ulf Rollof. Foto: Åke E:son Lindman
Ulf Rollof, Madopark, 2007 © Ulf Rollof. Foto: Åke E:son Lindman
Ulf Rollof, Kylrock, 1989 © Ulf Rollof. Foto: Lars Gustafsson

Mer om utställningen