Målning av Hilma af Klint

Hilma af Klint, Evolutionen, nr 14, 1908 © Stiftelsen Hilma af Klints verk. Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

3.12 2020

Skapa hemma – Tillåt dig själv att inte veta

Konstnären Hilma af Klint hade länge tränat sig på att vara öppen, att lita på sig själv och meddelanden från andevärlden trots att hon inte alltid förstod dem. Hennes målningar handlar på så sätt om att våga lyssna inåt och att uttrycka det okända. Till den här uppgiften får du prova att göra som Hilma af Klint; lita på din magkänsla och tillåt dig själv att inte veta när du skapar själv hemma!

År 1896 träffade Hilma af Klint fyra andra kvinnor och tillsammans bildade de gruppen De Fem. De höll seanser och hade kontakt med andevärlden. De Fem träffades regelbundet och ofta, fram till det att Hilma af Klint tog emot ett alldeles särskilt budskap från en av andarna. Uppdraget hon fick var att skapa ”Målningarna till templet”.

Läs mer om utställningen: Hilma af Klint – Konstnär, forskare, medium

Tillåt dig själv att inte veta!

(För dig som är tolv år eller äldre)

Den här uppgiften är indelad i två steg. Börja med att titta noga på en av bilderna som vi valt ut, följ sedan instruktionerna, fundera över frågorna och skapa till sist din egen bild. Lyssna till de känslor och tankar som kommer till dig när du går i dialog med Hilma af Klints bildvärld. Lycka till!

Det här behöver du:

 • Två vita pappersark
 • Färger (ta vad du har hemma!)
 • En penna

Nu får du börja! Välj ut en av Hilma af Klints bilder.

Målning av Hilma af Klint
Hilma af Klint, De stora figurmålningarna, nr 5, 1907 © Stiftelsen Hilma af Klints Verk Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet
Målning av Hilma af Klint
Hilma af Klint, Kunskapens träd, nr 3, 1915 © Stiftelsen Hilma af Klints Verk Photo: Albin Dahlström/Moderna Museet
Målning av Hilma af Klint
Hilma af Klint, De tio största, nr 8, Mannaåldern, 1907 © Stiftelsen Hilma af Klints Verk Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet
Målning av Hilma af Klint
Hilma af Klint, Duvan, nr 1, 1915 © Stiftelsen Hilma af Klints Verk Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

Steg 1. Fundera och svara på frågorna

Titta på bilden och lyssna på din magkänsla. Vad ser du? Läs frågorna och ta ett av de vita pappersarken för att skriva eller rita dina svar. Kom ihåg, du behöver inte visa pappret för någon. Dina svar är minnesanteckningar som bara är till för dig.

 • Vad känner du när du tittar på bilden? Skriv ner två känslor!
 • Av alla färger i bilden, är det någon speciell som du gillar? Vilken?
 • Är det någon färg som du inte tycker om? Vilken, och varför?
 • Finns det en rörelse i bilden tycker du? Blunda, och känn rörelsen i kroppen.
 • Titta på alla symboler och former i bilden! Välj ut en. Vad tror du den kan betyda?
 • Upplever du att bilden har ett budskap? Vilket då? Beskriv med bara några ord.
 • Skulle du vilja fråga bilden något? Vad?
Barn som målar i Verkstan.
Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Steg 2. Skapa din egen bild

Använd dig av det andra vita ritpappret. Det kan vara hur stort eller litet som helst, huvudsaken är att det har fyra hörn! Ta hjälp av dina minnesanteckningar, följ instruktionerna och lyssna till din magkänsla!

 1. Lägg det vita ritpapperet framför dig, vik pappret på mitten och veckla ut det igen. Vik pappret åt andra hållet, och veckla ut det ännu en gång. Du har nu en mittpunkt på pappret, den kommer du att behöva.
 2. Skriv den första bokstaven i ditt eget förnamn med din favoritfärg från Hilma af Klints målning, högst upp i det vänstra hörnet.
 3. I det vänstra hörnet längst ner, skriver du de två sista siffrorna i årtalet då du är född. Använd både en blå och gul färg.
 4. Högst upp i det högra hörnet skriver du den sista bokstaven i namnet på någon som du tycker mycket om. Använd samma färg som bokstaven i ditt eget namn.
 5. Längst ner till höger ritar du en cirkel som är ungefär lika stor som ditt eget öga. Tänk på personen som du tycker mycket om. Om den här personen skulle vara en färg, vilken färg skulle det då vara? Fyll hela cirkeln med den färgen.
 6. När du tittade på Hilma af Klints bild skulle du leta efter symboler och former och välja ut en. Rita din egen version av den formen eller symbolen mitt på pappret i en färg som är så lik din egen hårfärg som möjligt. Färglägg hela formen eller symbolen! När du ritar formen eller symbolen ska den inte vara större än din egen knytnäve.
 7. Bakgrunden är fortfarande vit – måla den övre delen av din bild med den färg som du INTE tyckte om i Hilma af Klints målning! Ta hjälp den vikta kanten i mitten och använd den som en skiljelinje.
 8. Och till den nedre delen av din bild, använd din favoritfärg från målningen igen, för att täcka den sista vita ytan!

Nu är din bild färdig!

Om din bild skulle vara en plats, vad skulle den heta? Sådär, nu har du också en titel på din bild.

Pst. Vi tar gärna del av dina bilder på instagram, tagga bilderna med #modernamuseetmalmö

Läs mer om Skapa hemma

Publicerad 3 december 2020 · Uppdaterad 18 december 2020

Nyheter