målning med två personer som pussas

Francis Picabia, Première rencontre, 1925 Foto: Tobias Fischer/Moderna Museet

Skolprogram

Utställningen ”Om det absurda drama som också är livet” tar oss med till situationer och tillstånd bortom förnuft och logik och speglar samtidigt vår tid. Den visar hur livet kan vara konstigt och svårt att förstå, mitt i det vardagliga som händer runtomkring oss. Det handlar om en inställning till livet – att försöka nå frihet genom det absurda.

De 27 konstnärerna som medverkar förenas i hur humor, provokation, lekfullhet och allvar flätas samman. Genom konstnärernas metoder möts det lågmälda och det uttrycksfulla, det uppstår något skört eller något besynnerligt – som en reva i vardagens väv som leder blicken i nya riktningar.

Vi kan se vår samtid, svårdefinierad och splittrad, där fiktion och verklighet flyter samman. Men vi kan också titta tillbaka i historien, hela vägen till 1916 då konstriktningen dadaismen formades. Med dadaismen uppstod den absurda konsten, som en protest mot samhället, första världskriget och det rådande konstklimatet.

I utställningen möts och samspelar konstverk skapade med olika konstnärliga uttryck och tekniker, till exempel fotografi, skulptur, video, installation, teckning och måleri. Flera konstverk är nära besläktade med teater, dramatik och performance. Förutom konstverk av samtida konstnärer innehåller utställningen även verk från Moderna Museets samling.

Skolprogram

Skolprogrammet riktar sig till er som arbetar med barn och unga i grundskolan och på gymnasiet. Skolprogrammet ska kunna användas såväl inför besöket på museet, som i ett vidare arbete efteråt i klassrummet. Det är utformat med läroplanen i åtanke och kan kopplas till, förutom bild, flera olika ämnen som svenska och historia. Vi har tagit fram tre olika teman kopplade till den aktuella utställningen och förslag på åldersnivåer.

TEMA 1: Vardagens poesi

Rekommenderas från förskoleklass upp till gymnasiet

• Detta tema ser vardagen med absurd blick, förr och nu. Skapande med fokus på prövande och materialval.

• Läroplanen: kan knytas till ämnena bild, svenska, historia, samhällskunskap i ”Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet” (2022).

I Verkstan testar vi idéer och materialval på ett lekfullt sätt. Frågan ”vad skulle hända om jag..?” leder oss i riktning mot det experimenterande, skeva och absurda.

Måla som Jenny Kalliokuljo
Det är tio meter upp till taket i Turbinhallen. Jenny Kalliokuljos målning når ända upp och består av olika typer av brukstextil med motiv hämtade från vardagen och existentiella reflektioner. Vi inspireras av Kalliokuljo och målar ”vikgubbar” i stor skala på brukstextil såsom lakan och kökshanddukar.

foto av rum med konstverk
Installationsvy med Jenny Kalliokulju Maman eller Tungan, 2024 Foto: Lena Wilhelmsson

Ett katthuvud som dörr, en jättebebis av tyg, en sockerbit som lagrar allt som händer i utställningssalen. Hur kan något vanligt och vardagligt förvandlas till något absurt? Kan vi med hjälp av konsten belysa det absurda i vardagssituationer, i vårt samhälle?

I detta tema testar vi att använda vardagen – allt det vanliga vi har runtomkring oss – och förvandla den till något absurt. I den guidade visningen tittar vi på hur det vardagliga finns närvarande i utställningen samt hur till exempel skala, material, sammanhang och placering påverkar hur vi upplever ett konstverk.

Vi pratar om vad som ansågs absurt förr och idag, i konsten och i vardagen. Vad som förväntas av oss i det offentliga rummet, vilka sociala koder som gäller och vad som händer när vi bryter dem.

foto av skulptur  form av gigantiskt katthuvud
Monster Chetwynd, Installationsvy med Katthuvud, 2024 Foto: Lena Wilhelmsson

TEMA 2: Det är helt absurt!

Rekommenderas från årskurs 7 upp till gymnasiet

• Det här temat utforskar en skapandeprocess inspirerad av det absurda, med syfte att bryta kontroll och prestation.

• Läroplanen: kan knytas till ämnena bild, svenska, samhällskunskap i ”Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet” (2022).

I Verkstan har vi två workshops att välja mellan:
1. Absurda metoder
I det här temat använder vi oss av metoder i det kreativa skapandet som bryter perfektion, kontroll och logik. Tex att bygga en ”one-minu-te-sculpture” eller rita med en penna fasttejpad på en lång pinne.

Syftet är att försöka uppnå en skapandeprocess som drivs av humor, slump, nonsens och tempo. Fel blir rätt, fult blir fint. Helt absurt! Släpp kontrollen, nå kreativ frihet, motarbeta prestationskrav, ifrågasätt bilden av att det ska bli fint.

2. Nonsenstexter med sax och lim
Prova att skapa som en dadaist! Här utforskar vi kreativt skivande med hjälp av sax och lim. Slump, experimenterande, humor och lekfullhet står i fokus. Vi använder sidor ur böcker och dagstidningar, leker med ord och meningar. Inspiration från Hugo Ball, Laura Kaminskaitė och Man Ray.

gammalt foto av man stående i ett rum
Hugo Ball, Hugo Ball på Cabaret Voltaire, Zürich, 1916 Foto: Okänd fotograf, ©Stiftung Arp e.V., Berlin/Rolandswerth

Sommaren 1916 bärs konstnären Hugo Ball upp på en scen. Han har en kostym som gör det svårt för honom att röra sig – cylindrar täcker hela hans kropp och huvud. På scenen läser han en av sina nonsenstexter. ”Om det absurda drama som också är livet” är en grupputställning som bjuder in oss att uppleva det farsartade och teatrala, med ett öppet sinne. Här presenteras konstnärer som tar med oss till situationer och tillstånd bortom förnuft och logik men som samtidigt speglar vår tid. Det blir som en teaterpjäs om livets obegriplighet där vardagen är scenen.

I den absurda konsten finns motstånd och ifrågasättande av samhällets spelregler och sociala koder, en strävan efter frihet och en lekfull humor. Gemensamt för konstnärerna i utställningen är en inställning och attityd där humor, provokation, lekfullhet och allvar flätas samman – spontant, regisserat eller kanske slumpartat. Under utställningsperioden framförs ett antal performanceverk. I den guidade visningen tittar vi framförallt på konstnärer som jobbar med performance, teater och relationen till sociala koder.

skulptur av varierade material
Installationsvy med Kris Lemsalu, River Rock Bird Sky, 2024 Fo: Lena Wilhelmsson

Mer om utställningen