Museet är tillfälligt stängt med anledning av Folkhälsomyndighetens allmänna råd kring coronaviruset. Vi håller stängt tills vidare. Läs mer om stängningen och biljettåterköp

Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Familjeverkstad

Experimentera och skapa tillsammans

Malmö

I vår populära verkstad skapar barn och vuxna tillsammans. Med utgångspunkt i någon av de aktuella utställningarna experimenterar vi med olika material.

Just nu pågår ”Hilma af Klint – Konstnär, forskare, medium” på Moderna Museet Malmö. I utställningen, som visas i hela museet, kan alla besökare upptäcka denna fascinerande konstnär. Det är lätt att sugas in i Hilma af Klints färgstarka bildvärld, där både spännande och märkliga symboler samsas. I våra familjeverkstäder upptäcker vi Hilma af Klints konstnärskap och vi jobbar med olika teman och tekniker.

Tema 11 och 25 oktober:

Tänk om trädens rötter kunde prata! Vad skulle de då säga?

Konstnären Hilma af Klint målade träd! Hon målade många träd och kallade alla sina trädbilder för “Kunskapens träd”. I Hilmas träd får både jorden och himlen plats. Om du tittar noga så hittar du både fåglar, människor, änglar, blommor och snäckor! Vad växer i ditt träd?

Just nu befinner sig alla lövträd i förvandling. Efter att bladen har varit gröna hela sommaren börja de nu skifta färg – grönt blir gult, rött och brunt och till slut faller löven ner till marken, förmultnar och blir återigen en del av jorden. Under vissa träd hittar vi inte bara blad utan även ollon, kastanjer, frukt och nötter.

Träd växer och sträcker sig upp mot himlen. Men de har också rötter som växer neråt, under marken och in i jorden. Kanske kan man säga att trädet är en länk mellan den mörka och osynliga underjorden och himlen som sträcker sig högt över våra huvuden, och som verkar fortsätta rakt ut i rymden.

Under Familjeverkstäderna den 11 och 25 oktober skapar vi våra alldeles egna träd – träd med hemliga och mystiska krafter. Vi målar på papper och använder oss även av material från naturen i en teknik som kallas assemblage, en slags collage-teknik.