Katarzyna Kobro och Władysław Strzemiński

10.3 – 2.9 2018

Malmö

Utställningen fokuserar på Katarzyna Kobro och Władysław Strzemińskis konstnärliga produktion. Deras konstnärskap kan beskrivas som en av de mest välbevarade hemligheterna i modernismens historia utanför Polen.

Utställningen på Moderna Museet Malmö, som består av generösa lån från Muzeum Sztuki i Łódź, kommer att innehålla Katarzyna Kobro (1898-1951) och Władysław Strzemińskis (1893-1952) breda produktion. Kobros plana skulpturer och Strzemińskis målningar och teckningar tyder på den abstrakta konstens utveckling och nära band till arkitektur och sociala visioner. Utställningen ramas in av nyckelverk från Moderna Museets samling av rysk konst, samt verk av Mondrian och Vantongerloo, som var centralfigurer i de Stijl, som Kobro och Strzemiński hade en stark koppling till. Utställningen kommer också att inkludera ett urval av verk av Sophie Taeuber-Arp, Theo van Doesburg, Henryk Stazewski, Jean Hélion med flera. Dessa verk samlades av Kobro och Strzemiński och donerades sedan till Muzeum Sztuki, som grundades av båda konstnärerna. Genom detta lyfts Kobros och Strzemińskis sociala engagemang.

Curators: Iris Müller-Westermann & Ory Dessau

Händelser