utställningsrum med skulpturer

Lars Englund, Installationsvy, 2023 Foto: Helene Toresdotter/Moderna Museet Bildupphovsrätt 2023

Skolprogram

”Under arbete” presenterar konstverk av Lars Englund (f.1933), från 1952 till de senaste åren. Ett konstnärskap som löper över 70 år erbjuder ett stort material. Det går att se utvecklingen över årtionden, se konsekvens men också lekfullhet och kanske framför allt går konstverken i dialog med vår tid.

I utställningen möter vi till största delen skulptur, tredimensionella objekt. Skulptur har modellerats i århundraden – bearbetad i material som sten, lera, trä eller gjutits och så småningom monterats. Ytterligare senare har skulpturer tillverkats eller bestått av existerande objekt, såsom olika former av s.k. ready-made (ett vardagligt, ofta massproducerat föremål inlyft i ett konstsammanhang). Englunds skulpturer består ofta av sammanfogade delar och har namn som Sfär, Bärverk och Volym.

I utställningen kan vi identifiera skulpturernas material, vi ser konstverk i metall, gummi, betong och plast. Ibland är även bearbetningen av materialen bekant som t ex bockad plåt. Lars Englunds illgröna skulptur Spegling i perforerad metall är i samma utförande som Moderna Museet Malmös fasad, men tillverkad i andra dimensioner. Genom att använda de industriella materialen och produkterna som vi möter i vår omgivning, till exempel på husfasader, lyfter Englund fram det vanliga och gör det extraordinärt.

Utforskandet av material och tekniker är en drivkraft hos Englund. Hans konstnärskap kan beskrivas som ett ständigt pågående arbete också bortanför själva tillblivelsen. Skissmaterialet är omfattande, han vrider och vänder på former, det är ett utforskande utan avslut.

Tema för workshop

Vi har valt två teman att jobba med, utifrån de frågeställningar och de olika uttryck som Lars Englund arbetar med; Delen för det hela och Ljudets karta. Förhoppningsvis kan utställningen och vårt skolprogram vara en inspiration och initiera diskussioner och mer kreativt arbete när ni är tillbaka på skolan/förskolan.

hängande skulptur i utställningsrum
Lars Englund, Installationsvy, 2023 Foto: Helene Toresdotter/Moderna Museet Bildupphovsrätt 2023
foto av hängande skulptur
Lars Englund, Installationsvy, Pars pro Toto, 2023 Foto: Helene Toresdotter Bildupphovsrätt 2023

TEMA 1 – DELEN FÖR DET HELA

Från förskoleklass

Lars Englund arbetar med enkla former ordnade i serier. Materialet hämtar han från industrins värld, till exempel metall, plast och gummi. När dessa mindre delar sätts ihop med varandra skapas något annat, något nytt. Delarna blir till en helhet. En skulptur!

Runtomkring oss finns flera exempel på små byggstenar som när de sätts samman sida vid sida skapar vår verklighet. Till exempel grundformer i naturen som syns om vi tittar riktigt nära på ett blad eller en bit mossa. Men också i teknik, som pixlar på en datorskärm eller rasterpunkter i en dagstidning. I ett förstoringsglas syns det tydligt att en tryckt bild egentligen består av en massa prickar. Om du ser dig omkring kan du snart hitta det överallt – små, små delar som skapar en helhet.

Moderna Museets skapande verkstad är utrustad med material inspirerat av utställningen. Vi har till och med lyckats få tag i restmaterial från olika industrier. På ett lekfullt sätt utforskar vi Englunds sätt att arbeta med mindre delar som fogas samman och växer i olika riktningar till större former. Vad är en skulptur och hur förändrar den rummet? Ska den stå på golvet eller hänga i luften? Vilket är det bästa sättet att foga samman delarna och hur många delar krävs för att skapa ett nytt objekt?

foto av utställnginsrum med skulpturer och målningar
Lars Englund, Installationsvy, 2023 Foto: Helene Toresdotter/Moderna Museet Bildupphovsrätt 2023

TEMA 2 – Ljudets karta

Från åk 7

En teckning är en teckning, ett ljud är ett ljud. Eller? I Verkstan finns en video från 1986 där vi kan följa Lars Englunds arbete med skulpturen ”Relative”. Vi hör ljudet från arbetet när breda band av metall monteras ihop, borren bullrar och metallen skramlar. Akustiken i både Englunds och museets verkstad förstärker ljuden.

Genom att använda oss av dessa ljud skapar vi en gemensam ljudkarta. För att komma i rätt stämning och fokusera på det vi hör lägger vi oss ner på golvet och blundar, lyssnar. Vi jobbar på golvpapp med blyerts och krita – med slutna ögon! Kanske går det att avbilda en inre bild som ljudet skapar, eller bara låta ljudets olika tempo, klang, dynamik och ton styra handen. Hur gestaltar vi ljud i bild, hur blir linjerna, valören, formen? Vilken rytm har teckningen? När vi skapat vår stora gemensamma ljudkarta går vi vidare i den kreativa processen och jobbar tredimensionellt. Genom att diskutera och titta på detaljer som väcker intresse skapar vi skulpturer med ljudkartan som utgångspunkt.

Mer om utställningen