Zenta Dzividzinska, Ur serien/From the series Rigas Pantomima, ca. 1964–1967 © Zenta Dzividzinska

Dubbelföreläsning: Alise Tifentale och Bo Gentili

Malmö

Välkommen till en eftermiddag och kväll med inte mindre än två intressanta föreläsningar som på olika vis kopplar till Modernautställningen 2014 – Society Acts. Först en djupdykning i en av de medverkande konstnärerna – Zenta Dzividzinskas konstnärskap – och därefter en inblick i lokalhistorian. Hur såg egentligen Malmös kulturliv ut 1914, i samband med den Baltiska utställningen? Mellan föredragen blir det en längre paus, då det finns möjlighet att se Modernautställningen 2014. Vi avslutar kl. 20.

 

Kl. 16: Alise Tifentale: Avant-garde i stugköket: lettiska konstnären Zenta Dzividzinskas  fotografier från 1960-talet

Föreläsningen presenterar den lettiska konstnären Zenta Dzividzinskas (1944-2011) extraordinära liv, med fokus på hennes konstnärliga produktion på 1960-talet. Dzividzinskas val var atypiska och okonventionella för konstvärlden i Ryssland vid den här tidpunkten, och än i dag har hon inte fått det erkännande hon förtjänar. Dzividzinska valde fotografering som sitt fokus i tid när fotografiet inte ansågs vara ”riktig” konst. Trots det lyckades hon vinna respekt, som i princip den enda kvinnan i den konkurrensutsatta och patriarkala cirkeln av inofficiella konstfotografer i Riga. Men Dzividzinskas favoritmotiv – skildringen av vardagslivet för hennes storfamilj i ett hus på landet – ansågs vara löjlig, varför också de flesta av hennes arbeten har förblivit opublicerade.

Kl. 18: Bo Gentili ”Nedslag i stadens kulturliv

Föreläsning om Malmös kulturliv år 1914. ”Året 1914 flödade Malmö över av musik, konst och teater. Baltiskan invigdesmed en kantat av Hugo Alfvén, som själv dirigerade orkestern. På utställningenvisades konst av nationella och internationella storheter. Malmö Teater speladeAugust Strindberg och här uppträdde också den kejserliga ryska baletten. Friluftsteaterninvigdes. Barnen fick sitt första bibliotek.” (Utdrag ur boken ”Malmö 1914 – en stad inför språnget till det moderna”). I samarbete med Institutet för studier i Malmös historia, Malmö högskola.

Båda föreläsningarna ingår i entréavgiften.