Foto av utställningsrum med konstverk

Installationsvy, 2022 Foto: Helene Toresdotter

Program

Ta del av ett rikt utbud

I samband med utställningen Skymningsland arrangerar vi ett rikt utbud programpunkter. Programmet kommer att publiceras efter hand. Håll gärna utkik i vår kalender och på Facebook för mer detaljerad information.

• 29 oktober kl 13

Artist talk mellan Joa Ljungberg och Ingrid Elsa Maria Ogenstedt och Isabelle Andriessen

Aktivt hopp Foto: Maria Estling Vannestål

• 3 november – 23 mars 2023

Bokcirkel utifrån boken Aktivt Hopp av Joanna Macy och Chris Johnstone som leds av Anton Petterson, utbildad miljövetare och utbildad facilitator inom SEE Learning (socialt, emotionellt och etiskt lärande). Samarbete med Studiefrämjandet Skåne Blekinge.

• 15 november – 27 november

Filmvisning på Lastkajen av Adrian Pacis The Wanderers

I sitt internationellt uppmärksammade konstnärskap har Adrian Paci ofta återvänt till egenupplevda erfarenheter av samhällelig omvälvning och påtvingad migration. I hans verk möter vi arbetslösa män som väntar på en framtid som aldrig tycks infinna sig, flyktingar som försöker verbalisera det outsägliga och människor och andra djur, som vandrar längs med ödsliga vägar i riktning mot en framtid vi inte kan greppa.

Adrian Paci, The Wanderers, 2022 Stillbild från filmen "The Wanderers". © Adrian Paci
Rum med två filmdukar
Adrian Paci, Installationsvy, The Wanderers, 2022 Med tillstånd av konstnären

• 25 november kl 16

Artist talk mellan Joa Ljungberg och Adrian Paci, konstnär. Samtalet följs av After work i vårt café som har öppet till kl 19. Livemusik av jazzbandet Sweet and Kandi mellan kl 17–19.

• 1 – 3 december

Performance – European Standards

I samarbete mellan Amfi och Moderna Museet Malmö presenteras två performanceverk om Europas koloniala historia. Verken undersöker scenkonstens funktion som både domstol och gym för utopiskt tänkande. Först ut är verket European Standards av Erik Aalto. Rekommenderas från 15 år. Du bokar din biljett via mail till assistent.malmo@modernamuseet.se. Betalning i kassan innan föreställning.

man som står framför mikrofon
Erik Aalto, 2022 Foto: Anna Classon
Foto av sittande kvinna
Helena Granström, 2022 Foto: Per Englund

• 1 december kl 17.30

Helena Granström läser ur sin essä Om förmågan att dö väl och att älska livet till förändring, specialskriven till utställningen Skymningsland.

Granström är författare och har utkommit med en rad böcker, hon skriver även regelbundet i Expressen och Svenska Dagbladet.

• 15 december kl 17.30

Föreläsning med Julia Håkansson, doktorand i historia vid Malmö Universitet. ”Den samtida högerpopulismens framväxt i Sverige och Danmark – kampen om kulturen”

Kvinnor runt bord
Yael Bartana, Two Minutes to Midnight, 2021 Stillbild från video. Courtesy of Annet Gelink Gallery, Sommer Contemporary Art, Galleria Raffaella Cortese, Petzel
Gallery, Capitain Petzel och Cecilia Hillström Gallery
foto av en man framifrån med gata i bakgrunden
Daniel Poohl, 2023 Foto: Daniel Lagerlöf/Expo

2023

• 9 mars

”Att välja väg”. Inspirationsföreläsning och workshop för ungdomar tillsammans med Daniel Poohl, VD Expo

• 10 mars kl 16

”Extremhögern: Aktuella trender&strategier för påvekan”. Föreläsning av Daniel Poohl, VD Expo

• 11 mars kl 13

”Att hitta nya vägar hem i skymningen”. Föreläsning med Pella Thiel, ekolog och aktivist

foto av kvinna i stickad tröja
Pella Thiel, 2023 Foto: Annika af Klercker
Foto av omslag till utställningskatalog
Vänster: Omslag till katalog för Skymningsland. Design VarvVarv Höger: Installationsbild från Skymningsland 2022., 2023 Foto, t.h: Helene Toresdotter Bildupphovsrätt 2023

• 24 mars kl 17.30 – 19

Välkommen till en kväll med bokrelease av den publikation som presenterar utställningen och projektet Skymningsland. Flera av de medverkande konstnärerna är närvarande och presenterar sina verk. Chans att köpa boken till rabatterat pris. Moderna Caféet har bar och servering öppen.

Mer om utställningen