After Art

Stockholm

17 april kl 17.30

Körverket Zonula Occludens uppförs i utställningen Andreas Gursky. Arbeten 80-08
Bar och mingel i museets foajé mellan ca 18-19.
Zonula Occludens har begränsat antal platser.

Fri entré

Zonula Occludens är ett körverk för 8 stämmor och elektronik i tre satser. Zonula Occludens första sats uruppfördes i Uppsala konserthus 2008 i samarbete med dirigenten Stefan Parkman och Uppsala Akademiska Kammarkör. På Moderna Museet blir det ytterligare ett uruppförande eftersom sats 2 och 3 aldrig tidigare framförts. Evenemanget sker i samarbete med Elisabet Widlund, producent, Hans Vainikainen, dirigent, Emma Stjernberg, musikalisk instudering och en kör av 16 sångare.

Ann Roséns idé att göra en installation med kör och elektronik samt en version för konsert bygger på en och samma idé; ”Shephard tone”, en hörselvilla där man upplever en evigt stigande ton. Sats 1 och sats 3 är komponerade för kör och elektronik, sats 2 är öppen och anpassas till det sammanhang där verket framförs. Den 17 april 2009 kommer sats 2 att innehålla liveelektronik och utförs speciellt för att möta Gurskys utställning.

Ann Rosén är kompositör, ljudkonstnär och performer. I hennes konstutövande är mötet med människor och processinriktade samarbeten viktiga. I de färdiga verken är det själva kombinationen av rumslighet, ljud och rörelse som utgör det bestående intrycket. Som kompositör arbetar Ann Rosén ofta med elektro-akustisk musik, där det finns stora möjligheter att skapa ljudrumsbildningar. Zonula Occludens är ett sådant arbete.

Hennes verksamhet bedrivs ofta i projektform och Ann Rosén har initierat och lett ett antal större projekt med personer från mycket skiftande verksamhetsområden. I Tyst Ljudskulptur arbetade hon med forskare, kompositörer och konstnärer. I de senare verken har hon ofta koncentrerat sig på det sociala sammanhanget som omger mötet med ljud. Exempel på verk av det slaget är En Passant, Schhh…, Noise Tank och Ljudingrepp.

Sångarna är:
Ditte Hammar, Elisabet Widlund, Eva Enflo, Emelie Hammar, Rebecca Uggla, Erica Sundqvist, Sara Bergman, Astrid Fernström, Alex Fridunger, Christoffer Carstens, Niklas Fornelius, Daniel Åkerberg, Thomas Sepp, Alex Rayman, David Sturk och Anders Håkansson.

För mer information om Ann Roséns arbeten: www.annrosen.se 

Curator: Catrin Lundqvist

Tack till EMS!

Kuriosa:

Zonula Occludens betecknar en proteinbindning. När Ann Rosén skulle namnge verket letade hon efter något som hade koppling till miljöförstöring, oljekatastrof, tjockolja, sitta fast, kletigt, deg, baka, gluten, protein. Hon fann ordet Zonula Occludens via Google.